Hud näsa: skalning, smärta, sår, rodnad

Gusti Jönsson Februari 28, 2016 Hälsa 152 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Det finns olika hudsjukdomar eller hudsjukdomar som kan manifestera sig på nosen. I denna artikel diskuterar vi de vanligaste typerna av hudåkommor som kan uppstå på näsan och symtom som tyder de är: basalcellscancer, den vanligaste formen av hudcancer, erytropoetisk protoporphyrie; lupus vulgaris; perniones; rosacea och rhinophyma; verruca vulgaris.

Hud näsa

 • Basaliom
 • Erytropoietisk protoporphyrie
 • Keratocanthoma
 • Lupus vulgaris
 • Pormaskar
 • Perniones
 • Rosacea och rhinophyma
 • Verruca vulgaris

Basaliom

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer och en som sällan sprider sig. Därför är denna cancer sällan livshotande. Det kan dock orsaka tillväxten för lokal vävnadsskada.
Det finns flera former:
 • växande ytliga BCC;
 • fast växande BCC; och
 • växande infiltrativ BCC.

Det är vanligast hos personer över 45 år, och nästan dubbelt så ofta hos män som hos kvinnor. Risken för hudcancer är relaterad till mängden och sol-inducerad pigmentering i huden. Ju längre exponering för solen, och tändaren huden, desto större är risken för hudcancer.
Den vanligaste formen är nodulär basalcellscancer, en hud-färgad, rosa eller ljusbrun, runda eller ovala berömmelse eller knöl med en glasartad eller glansigt aspekt. Ofta finns det också syns på ytfartyg blod. För större fläckar i mitten bildas ofta en krater.

Erytropoietisk protoporphyrie

Erytropoietisk protoporphyrie är en metabolisk störning som säkerställer att när huden kommer i kontakt med ljus, patienten känner en brännande smärta. Sjukdomen orsakas av en brist på och / eller nedsatt funktion av enzymet ferrokelatas, vilket leder till ackumulering av substansen i huden, vilket protoporfyrin ljuskänslighet uppträder, eller överkänslighet mot solljus, vilket resulterar i hudskada kan uppstå.
Den förekommer oftast på händer, fötter, ansikte och öron. Symtomen omfattar lätt rodnad, ödem och blåsbildning och en subjektiv brännande känsla efter några timmar av oskyddad exponering för solljus under dagen. På näsan kan orsaka mjäll och crustae. I ett senare skede kan och lichenification ärrbildning uppstå.
Det är lika vanligt hos män och kvinnor.

Keratocanthoma

En keratoakantom är en relativt vanlig och snabbt växande godartad huidtumortje. Exponering för solljus tros spela en roll i utvecklingen av denna hudsjukdom. Keratoacanthomas ses nästan uteslutande i de områden av huden som ofta utsätts för solljus, såsom ansikte, öron, armar och händer. Det keratoakantom kan avlägsnas genom skrapning följt av diatermi.

Lupus vulgaris

Lupus vulgaris är en sällsynt tuberkulos sjukdom i huden, särskilt i huvud och hals. Möjliga symtom är sår, ärr, utväxter, röda svullnader, inklusive näsa, läppar och kinder, mild till svår stympning av ansiktet.

Pormaskar

Pormaskar, också kallade komedoner ', orsakas av en blockering av hudens porer genom ackumulering av talg och hornmaterial. Mottagaren ackumuleras i hårsäcken och blandas med talg. I vidgade öppningen av poren skapar en svart kopp, kallas blackhead. Pigmentet melanin som finns i blackhead, säkerställer den svarta färgen. Det är också möjligt att öppningen är smalare, och i sådana fall är det kopp vitt, den så kallade "Whitehead",

Perniones

Det här skalet avvikelse sker i kalla områden som utsätts för lång sikt. Speciellt i ansiktet och extremiteterna. Inträffar blåaktig till lila missfärgning, som åtföljs av obehaglig sveda vid inträdet varmare områden. Huden visar även ödem. Skadan finns framför allt i de hemlösa, till personer som arbetar i ett kallt rum eller efter långvarig vistelse i snön.

Rosacea och rhinophyma

Rosacea är en vanlig kronisk hudsjukdom, de primära symptomen:
 • en brännande eller stickande känsla i ansiktet;
 • röda prickar i ansiktet, med spolningar.

Detta kan åtföljas av finnar, papler, pustler eller knölar i ansiktet. Rhinophyma, även kallad blomkål näsa eller uppsvällda näsa ", är ett sent manifestation av kronisk, aktiv rosacea.

Verruca vulgaris

Den gemensamma vårta orsakas av en infektion med humant papillomvirus. Dessa vårtor är särskilt vanligt hos barn, speciellt i händer och fötter och ibland i ansiktet. De kan också i vuxen ålder eller geriatrisk manifesteras i nedsatt immunitet. Den gemensamma vårta hud ofta ser vit till grå med en ojämn yta med grov, flikiga aspekt och skarpt avgränsade från den omgivande huden.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha