HPV-vaccin mot livmoderhalscancer, genitala vårtor

Annsofie Lundmark Februari 28, 2016 Hälsa 12 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Både livmoderhalscancer och genitala vårtor orsakas av HPV-virus. Ändå är de olika varianter, som kan eller inte kan vaccineras. I vårt land, flickor från tolv vaccinerade standard, så att upp till sjuttio procent skydd mot livmoderhalscancer framkallande viruset har. Varför är ordentligt vaccinerade mot livmoderhalscancer och inte även mot kondylom?

HPV-vaccinationen

  • Hur vanligt är det?
  • Inverkan av sexuell kontakt
  • Varför tidig vaccinera?
  • Holländska vaccinationsprogrammet
  • Gardasil vaccinationen mer omfattande
  • Varför ofullständig vaccinering?

Hur vanligt är det?

Om du får livmoderhalscancer, då uppträder vanligen mellan trettio och femtiofemte levnadsår. Det finns i ca ett i tio tusen kvinnor per år. Ungefär en fjärdedel av som kommer från denna typ av cancer dör inom ett decennium. Eftersom det också blir allt vanligare med avseende på det förflutna, har man startat ett vaccinationsprogram för att minimera risken för cancerutveckling. Dessutom hittas varje år något mer än två tusen fall av genitala vårtor. Av detta två av de tre män. Vilka vaccinationer finns tillgängliga för att ta itu med förebyggande dessa två sjukdomar?

Inverkan av sexuell kontakt

Kvinnor som är sexuellt aktiva, har ökat möjligheten att komma i kontakt med viruset. Det antas att åttio procent av kvinnorna någonsin kommer i kontakt med detta virus, genom förmedling av samlag. Även genitala vårtor överförs på detta sätt. Man är infekterad och det har varit ett utbrott, bör ett samhälle alltid undvika. Skydd med en kondom ger otillräckligt skydd eftersom den frilagda axeln kan registrera och överföra viruset.

Varför tidig vaccinera?

Ju tidigare du vaccinera desto bättre är det! Strängt taget, kommer man att behöva vaccineras innan de är faktiskt sexuellt aktiva. Detta beror naturligtvis på det enskilda fallet, många, dock är det känt att vid en tidig ålder är aktiva. Dessutom innebär också att fler och fler flickor får sin första menstruation och därmed vara mer givande.

Holländska vaccinationsprogrammet

I vårt land vaccineras sedan 2008 flickor tolv standard inom det nationella vaccinationsprogrammet mot HPV. Det handlar om Cervarix® vaccination, som har utformats särskilt för livmoderhalscancer. Dessa är den mänskliga Papillomavirusen som är HPV-typ 16 och 18, vilket orsakar denna typ av cancer i sjuttio procent av fallen. Vaccinationen kan vara ett stort antal fall som bör undvikas, så att antalet dödsfall kan minska. Vaccinationen ges tre gånger, så pågående cervical tändning.

Gardasil vaccinationen mer omfattande

Ett alternativ till Cervarix vaccination är Gardasilgruppen vaccinationen. Detta är en mer omfattande vaccinering, med vilken både HPV-virus typ 16 och 18, men också skriva 6 och 11 är täckta. Dessa sista två virustyperna är ansvariga för bildningen av genitala vårtor. Dvs med vissa repetitiva injektioner kan skyddas mot två stora sjukdomar. Även denna vaccination måste tillämpas tre gånger för att få ett optimalt skydd.

Varför ofullständig vaccinering?

Den holländska vaccinationsprogrammet verkar vara otillräckliga när det gäller vaccination mot genitala vårtor. Om man har SOA kommer sedan flytta bort gradvis igen, varefter viruset i huden kan förbli vilande. En eventuellt utbrott av vårtor kan motverkas med Condyline så att komplikationer minimeras. Den olägenhet består av klåda, smärta och överallt blomkål liknande utväxter runt könsorganen och eventuellt anus. Det kan ibland röra sig bort snabbt, men det kan också ta månader eller ibland kvarstå i åratal. Trots detta är det inte livshotande. Inom det nationella vaccinationsprogrammet är därför endast allvarliga sjukdomar eller störningar ifrågasatta och kostnadsskäl inte inkluderar expanderade Gardasil vaccination.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha