How do you minska mängden salt i maten

Generellt vi äter alldeles för mycket salt i vår mat. Riktlinjer säger att din kropp är bara ett till två gram salt per dag behov. De flesta vård råd att inte förbruka mer än 6 gram salt per dag. Den genomsnittliga dagliga konsumtionen av människor i västvärlden är 9 till 10 gram per dag. För mycket salt i din kost kan orsaka högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdom. Eller mer exakt, kan natrium i saltet leda till högt blodtryck. Ett gram av normalt salt består av 400 mg och 600 mg natriumklorid. Men det kan vara svårt att få din saltintag under kontroll, eftersom salt är nästan vår kost. Här är några enkla tips som hjälper dig att minska salt i kosten.
De flesta av våra saltintag kommer från maten vi äter varje dag. Färdiga måltider innehåller en hög halt av salt, men salt är också bröd, ost, soppor, kött, fisk och mycket mer. Du kanske tror att din mat kommer att vara tråkigt om du inte lägger mer salt till det, men om du gradvis minska saltintag, kommer du inte riktigt märker skillnad och man vänjer sig snabbt. Och sedan dina smaklökar är alltid känslig för salt, och du har så mycket mindre salt som behövs för att få samma smak effekt.

Några enkla tips för att minska saltintaget från mat

  • Lägg inte till extra salt på maten. Försök att göra något genom kryddor för att förbättra smaken. Vitlök kan vara mycket bra i vissa måltider, eller så kan du försöka att lägga till paprika och peppar.
  • Först ta en tugga av maten att smaka eller att extra salt behövs. Du kanske inte behöver det och det är redan bra utan extra salt.
  • Använd inte buljong för matlagning, innehåller det oftast en hel del salt. Samma sak gäller för salta såser såsom soja och Maggi. Om du verkligen behöver det, försöka halva beloppet som du normalt skulle använda.
  • Minska mängden salta snacks du äter. Såsom chips och salta nötter.
  • Läs livsmedelsmärkningen i affären och se om mängden salt eller natrium i det statliga. För om det är något som innehåller 1 gram natrium, betyder det att det är 2,5 gram salt, eftersom natrium är bara en del av mineralsalt som finns.
  • Försök att inte använda färdigförpackade livsmedel, eftersom det ofta en hel del salt i det. Det är mycket roligare att laga din egen mat med färska grönsaker och det kommer att göra ditt intag av salt minska en hel del.
  • Du kan välja en speciellt märke av salt med låg natriumhalt. Men var försiktig med detta om du har högt blodtryck eller hjärtproblem. Detta låg salthalt alter tenderar att vara mycket hög i klorid, och det kan vara dåligt för hjärtpatienter.
  • Ät mycket frukt och grönsaker. De innehåller klorid, och detta kommer att återställa balansen i den överskjutande natrium, vilket är bra för ditt blodtryck.
  • Om du äter mycket bröd kan vara en stor källa till salt. Det finns ett antal av lågprisflyg salt bröd tillgängliga, men dessa kan vara lite konstiga smaker. Men om du lägger dem i Brödrost, det spelar ingen roll och du kan smaka skillnaden längre. Det är bäst om det fortfarande är färska, så frysa vad du inte använder direkt och tina vad du behöver dagligen.
  • Ost kan också vara en stor källa till salt. Försök att köpa de minst salta ostar. Det finns låg salthalt ost, men smaken kan vara lite tråkigt. Om du väljer en låg salthalt ost, välja antingen till vilken kryddor tillsätts, såsom kummin exempel.

Såvitt livsmedelsindustrin skulle kunna göra

För det första kan de göra etiketterna som sitter på mat tydligare. Mängden salt bör tydligt anges, så att konsumenterna kan göra ett välgrundat val. Det skulle också vara användbara på samma sätt som olika fylla sina etiketter. Till exempel, i vissa produkter, mängden salt och andra på mängden natrium. Detta är inte samma sak, eftersom ett gram saltet innehåller 400 mg natrium. Så ett gram natrium innebär att produkten faktiskt innehåller 2,5 gram salt. Men många människor inte ens läsa etiketter.
Det skulle vara trevligt om maten skulle minska halten av färdigmat salt. Speciellt för emballerade matar och färdiga att äta mat innehåller mycket salt. Salt hjälper till att göra produkter mer hållbara. Många företag försöker redan att minska innehållet i sina produkter salt, men det är fortfarande en lång väg att gå.

Slutsats

I genomsnitt, vi äter för mycket salt, vilket kan orsaka en rad hälsorisker. Salt är i nästan alla typer av mat, och det kan vara svårt att hålla reda på hur mycket salt du faktiskt får inom en dag. Men dessa tips hjälper dig att bli mer medvetna om salthalten i maten, och göra det lättare att begränsa ditt intag av salt. Om du har en ökad risk för högt blodtryck eller hjärtsjukdomar och behovet av att begränsa ditt intag av salt, är det lämpligt att alltid konsultera en läkare. Läkaren kommer att kunna ge mer specifika kostråd.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha