"Horisonten": Om minnet är närvarande

Heike Hammarberg Februari 28, 2016 Miscellanea 10 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
I "horisont" av den franska författaren Patrick Modiano spelar en viktig roll i minnet. I stora delar av arbetet i Modiano returnerar detta tema, bara han vet hur man ger en ny innebörd i denna roman till sin favorittema. För kännare av Modiano, leder detta till en överraskande slutsats, för dem som inte vet Modiano detta leder till en strimma av hopp om en bättre framtid.

Vaga minnen

I "horisont" hämtar huvudpersonen Jean Bosman minnen från den tid han tillbringade med Margaret Le Coz i Paris. I början, dessa minnen är vaga och inkonsekventa, men verkar långsamt att vara den röda tråden är klart spänd och det verkar finnas en viss logik i berättelsen. För att förstärka denna känsla av logik för läsaren, beskriver Modiano också en kort kapitel ur Margaret Le Coz, vilket gör det till läsaren lättare att förstå hennes spontana handlingar och konstigt beteende och håll ledmotiv av boken .

En ny början

Jean Bosman träffade Margaret Le Coz av en slump och hon ber honom sin kväll skulle plocka upp sitt arbete. Hon vet inte många människor eftersom hon bara har kommit i Paris. Jean Margaret får regelbunden kväll på sitt arbete och deras möten är något av en spirande kärlekshistoria. Ändå finns det en uppenbar orsak till Margaret att hon gör hämtning av Jean; hon är hemsökt av en man. På grund av denna utsvävande man hon är en frekvent byte av bostad:
"Alltid när något grep henne rusa, kände hon en liten eufori, och vid varje brytning med det förflutna hon anförtrodde att livet fortsatte så småningom som vanligt. Hon hade ingen aning om att hon skulle stanna länge i Paris. Det berodde på omständigheterna . Fördelen med en sådan stor stad som var dina angripare kunde lätt skaka av. "

Livvakten och hans förföljare

Jean är liknande konstruktion som den idealtyp för att gå för en livvakt, men enligt detta förfarande frodiga utseende döljer en blyg, kuvade man, Margaret förstår mycket väl att han är hemsökt. Varken Jean eller Margaret vågar vidta åtgärder mot sina förföljare, men deras långa stalkers inte tänka så hotande som Jean och Margaret. De bör frukta andra saker, såsom tvångs avgång Margaret från Frankrike, men inte heller verkar drabbas hårt av denna avgång. Först nu Jean tänker tillbaka till hans tid med Margaret, han vidtar åtgärder och uppmuntrar huvudpersonerna i det förflutna för att se vad som blivit av dem.

 Hur du bor kan organisera sig

Tecknen är svårt att förstå, eftersom Modiano några karaktärsdrag och upplyser också bara blotta minnet av Jean och Margaret möttes i en avlägsen, obskyr forntid till nutid för läsaren. Därför kan man nästan säga att tecknen är halvfärdig, den saknar en sådan del av sin karaktär och biografi att deras existens är en ögonblicksbild som om de lever bara i det förflutna, där en del minne. Båda tecken är av omständigheterna något unsociable, de är knappt synliga och är för feg eller alltför angelägna om att organisera sina liv på olika sätt. Så de kvar på flykt, och de kommer aldrig att få en lycklig framtid. Detta - tillfälligt - bristen på Visa, gör "Horisonten" ibland melankoli, inte är något nytt något i Modiano arbete. "Skyline" har en existentialistisk smak, frågan är om vi kan organisera våra liv som vi vill eller att vi bara dömda till liv med tillfälligheter som gör livet vad det är. Ändå Modiano vet i denna roman, i motsats till tidigare arbeten, läsaren, att erbjuda en strimma av hopp av spöken från det förflutna för att ge en ny framtid. "Skyline" har nominerats till den europeiska litteraturpris 2012.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha