Hokkende finger, knäppa finger

Belinda Englund December 30, 2015 Hälsa 49 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Hokkende ett finger eller intermittent finger uppstår ibland spontant hos barn, men de flesta vuxna. Orsaken är ofta överbelastad. Den senskida av fingret minskat, vilket gör att senan mer bra glid genom senskida. Resultatet är en intermittent eller hokkende fingret, vilket känns öm genom böjning och sträckning. Detta är vanligast i tummen eller långfingret. Det finns flera behandlingsalternativ, som syftar till att ta inflammation eller svullnad i senskida bort.

Vad är en hokkende finger?

En hokkende finger har olika namn:
  • Tendovaginitis nodosa
  • Tendovaginitis stenografi sans
  • Avtryckarfingret
  • Fästa finger
  • Vacklande finger
I detta tillstånd ligger vid sena i ett finger en klump. Den senskida är begränsade. Den avsmalnande förvärras genom svallning eftersom senan blir irriterad. Senan kan inte glida bra genom senskida, vilket orsakar böjning och uträtning är svårt. Hokkende ett finger drabbar både vuxna och barn. Orsaken är ofta annorlunda.

Orsaker

Inte alltid orsaken är klar. Ofta är det ringfingret eller tummen påverkas. Hos barn är en hokkende finger sällan spontan, särskilt tummen. Hos vuxna överbelastning är ofta orsaken. Detta kan ha varit en ansträngande motion eller ansträngning som normalt inte utförs. Senan är irriterad i dessa fall. Dessutom kan ett trauma till motsvarande finger vara orsaken. Personer med diabetes, reumatism, gikt och gör en nedsatt sköldkörtelfunktion får mer frekvent och hokkende finger. Det är tydligt att den senskida är ofta inflammerad och blir inflammerad på grund av svullnad ännu mer. Det är vanligare hos kvinnor i åldern 45 till 65 år.
En hokkende finger förekommer ofta i samband med karpaltunnelsyndrom. Detta är en viktig nerv i handleden i kläm, vilket orsakar smärta och domningar i handen bildas. Dessutom finns det en reducerad hållfasthet av handen och en stickande känsla. Ofta inträffar karpaltunnelsyndrom under graviditeten före eller vid början av övergången. Hokkende ett finger är ofta förknippat med det. I de flesta fall, en hokkende finger på ett finger, men kan även ske samtidigt vid multipla fingrar.

Symptom

I ett finger hokkende senan av fingret kan vara svårt genom senskida. Under böja fingret låser upp och gör ont. Den rörelse som uppstår då är som ett finger som trycker in avtryckaren på en pistol. Därav också namnet avtryckarfingret används.
Ofta finns det först en märklig känsla vid basen av fingret. Böjningen är smärtsamt och det kan tydligt ses att fingret gör en underlig rörelse. Med tiden kan det också omfatta vara smärtsam. Ibland finns det en påtaglig svullnad. I svåra fall är det inte längre möjligt att förlänga fingret själv, och fingret måste hjälpas. Senan är sedan fastnat.

Behandling

Ofta är fingerstödet tillhandahålls, ibland i kombination med anti-inflammatoriska medel. Ibland är en injektion administreras. Detta är en anti-inflammatorisk. Tyvärr fungerar inte permanent och kan åter tändningen igen. Senan kan reparera det. Dessutom kan en skena hjälpa, även kallad skena terapi. Här, en skena anordnad genom vilken fingret kan inte böjas väl. På så sätt får senan tillräckligt med vila för att återhämta sig. Om detta inte hjälper tillräckligt, kommer läkaren att göra ett hål i senskida, på sträckan där senan knöl körs. Detta kommer att förhindra en ny svullnad uppstår. Den förtjockade senan har återigen utrymme och handen kan användas fritt tillbaka till det normala inom kort.
Efter operationen måste så långt som möjligt för hand utövas. Detta förhindrar adherenser. Fem gånger per timme, skulle fingrarna vara böjda och sträckas. Läkningen tar ungefär sex till åtta veckor. Vanligtvis bör patienten efter 5 till 7 dagar för att få kontroll. Ibland handen terapi. Detta syftar till rehabilitering av handen efter kirurgi. Sjukgymnasten lär patienten hur handen bäst kan användas och hur övningarna bidra till att stärka handen. Som ett resultat, kommer patienten snabbare kunna fungera normalt igen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha