Hoax: Piltdownmänniskan

Piltdown mannen var en stor arkeologiskt fynd i början av 21-talet. Under en period då många nya arter upptäcktes var Piltdown mannen en skänk från ovan som kan stödja evolutionsteorin. Dock visade upptäckten av Piltdown man sig inte vara riktiga. Hur kunde detta bedrägeri kom?

Charles Dawson

Dawson är en engelsk paleontolog. Vid sidan av sin utbildning som en advokat, var han vid tidig ålder är intresserade av fossil. Genom sina upptäckter fick han titeln heders Collector av British Museum of Natural History. Hans mest slående slutsats var dock Piltdown mannen.

Fyndet

I slutet av 19-talet och början av 20-talet, var mycket forskning gjorts på evolutionen av manen, som enligt många forskare härstammar från apan, bland annat som svar på förutsägelser om naturforskaren Charles Darwin. För att hitta bevis, gjordes flera utgrävningar.
I Piltdown var delar av en skalle hittades 1908 av Charles Dawson. Dawson informerade hans kolleger paleontologen Arthur Woodward och tillsammans grävde vidare att hitta fler delar. Under utgrävningarna upptäckte de en underkäke. Änden 1912 skallen presenterades med underkäken som ett nytt bevis att människan utvecklats från aporna. Den primitiva käken var verkligen en apa, medan de mer utvecklade var helt klart av en mänsklig skalle, som var ett tecken på att hjärnan hos människor först utvecklades. Många vetenskapsmän och forskare hade sina tvivel om skallen, men eftersom inga bevis kunde hittas att benen var falska, gav nya arter titeln Eonthropus dawsoni och detta fynd var känd som den Piltdown mannen. Eftersom fyndet hypoteser om evolution, var upptäckten accepteras trots tvivel. Speciellt när en tand hittades 1913 på samma plats, som var i form av utveckling mellan människa och apa.
År 1916 dog Charles Dawson, hans kollega Arthur Woodward tog över utredningen. Efterföljande upptäckter i andra länder oroar igen att det fanns tvivel om upptäckten av Dawson. Där andra skallar både en primitiv käke som en primitiv skalle, upptäckten av Dawson hade en alltför högt utvecklad skalle.

Ny forskning

År 1947 ålder fyndet undersöktes. Undersökningen visade att skallen var mer än 50.000 år gamla, medan de andra lämningar i området var cirka 500.000 år gammal. Genom mer avancerad teknik på nytt undersökt Piltdown mannen, och från detta kom skallen och käken inte hör ihop. Käken visade sig vara en orangutang, skallen av en man. Det var slående att båda delarna bearbetades kemiskt för att se äldre utseende. Den häpnadsväckande upptäckten, som användes som bevis för evolutionen av människan, så det sattes i scen. Fyndet var en medeltida mänsklig skalle, en käke av en orangutang och en tand från en schimpans.
År 1953 upptäckten officiellt av Naturhistoriska museet märkt en bluff. Den Piltdown mannen inte längre ses som en möjlig bevis för utvecklingen från apa till människa. Woodward också inte längre är i livet. Han dör 1944 vid en ålder av 80. Den huvudmisstänkte i bedrägeriet var Charles Dawson själv. Efter hans död, höll upptäckterna inom de områden där han tittar på, så det finns tvivel om hans andra upptäckter. Men var Woodward och curator för Natural History Museum i London misstänkt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha