Hjärtattack riskfaktorer: rökning, övervikt och diabetes

Vissa faktorer som bidrar till avsättningen av lipider och kalcium på insidan av artären, så att den blir skadad. Ateroskleros eller åderförkalkning kan leda både till en utvidgning som förträngning av artärerna. Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är en förkalkning av hjärtats kranskärl i hjärtat. Åderförkalkning är en naturlig följd av åldrandet, men du kan bromsa denna process genom att ta itu med riskfaktorer. Riskfaktorer är ofta kopplade till varandra. Till exempel, överviktiga människor är också mer benägna att drabbas av högt blodtryck och de har en högre risk för diabetes. Adresse en särskild riskfaktor, såsom fetma, därför kommer att ha en positiv effekt på andra riskfaktorer.

Hjärtattack risk

 • Ålder
 • Kön
 • Rökning
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Diabetes
 • Släkthistoria
 • Brist på fysisk aktivitet
 • Fetma
 • Ohälsosam mat
 • Långvarig stress
 • Narkotikamissbruk
 • Havandeskapsförgiftning
 • Tidigare anamnes på autoimmun sjukdom
 • Smutsig luft, värme och kyla
 • Riskfaktorer är relaterade

Ålder

Män i åldern 45 år eller äldre och kvinnor i åldern 55 år eller äldre är mer benägna att få en hjärtattack än yngre män och kvinnor.

Kön

Män har en större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom än kvinnor. Risken för kvinnor på dessa sjukdomar, dock betydligt större efter klimakteriet.

Rökning

Rökning och långvarig exponering för tobaksrök ökar risken för hjärtinfarkt. Rökning är en stor riskfaktor. Om du röker, har du en stor chans att dö i hjärt-kärlsjukdom. Rökning leder till ökat blodtryck och samtidigt, den inre väggen av blodkärl genom vissa ämnen i tobaksrök skadad. Dessutom har rökning en negativ effekt på din kolesterolnivåer.

Högt blodtryck

Hypertoni skador över tid insidan av blodkärlen, som utgör början av åderförkalkning, eftersom skadan kan ackumulera vissa ämnen i väggen, vilket gör det tjockare och narrows. Högt blodtryck som förekommer i kombination med övervikt, rökning, högt kolesterol eller diabetes, ökar risken ännu mer.

Högt kolesterol

Höga koncentrationer av kolesterol i blodet ökar risken för plackbildning och åderförkalkning. Plack uppträder under påverkan av en hög nivå av low-density lipoprotein, även känd som "onda kolesterolet" hädanefter, eller som en följd av en låg nivå av hög densitet lipoproteiner, är känd som "det goda kolesterolet". HDL-kolesterol har en skyddande effekt, eftersom det rinner överskott av kolesterol till levern, där det bryts ned.

Diabetes

Diabetes hänvisar till en störning av blodsocker metabolism. Diabetes är förenat med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. En komplikation av diabetes är skador på det inre skiktet av artärerna och detta ger en ökad risk för ateroskleros. Speciellt okontrollerad diabetes ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Släkthistoria

Om det finns problem i din familj till följd av åderförkalkning, har du en ökad risk för att utveckla denna sjukdom. Om dina syskon, föräldrar eller farföräldrar i tidig ålder hjärtinfarkt har, är du på ökad risk.

Brist på fysisk aktivitet

Många holländska knappt träna och leda en inaktiv tillvaro, där de tillbringar fokuserad, aktiv motion mindre än en timme per dag. En inaktiv livsstil bidrar till en hög kolesterolhalten i blodet och övervikt. Till exempel människor som cyklar regelbundet har bättre kondition, vilket minskar den totala risken för hjärtattack. Motion är också till hjälp för att sänka högt blodtryck hos personer med diabetes minskar blodglukosnivåer flytta.

Fetma

Fetma är förknippad med höga blodkolesterolnivåer, höga triglycerider, högt blodtryck och diabetes. Att förlora bara 10 procent av din kroppsvikt kan redan minska denna risk. Genom att beräkna både din BMI och midjemått, kan du se hur stor risken för hjärt-kärlsjukdom. Detta kan göras här.

Ohälsosam mat

En inte oväsentlig del av den holländska äter för mycket fett och för lite spannmålsprodukter, frukt, grönsaker och fisk. Om du äter mycket mättat fett, är du mer benägna att ha högt blodtryck och högt kolesterol. Båda dessa faktorer leder till skador på blodkärlen och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Hälsosam och varierad mat skyddar ordentligt mot hjärt-kärlsjukdomar.

Långvarig stress

Ihållande stress kan ha en katalytisk effekt på hjärt- och kärlsjukdomar, men även för andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Narkotikamissbruk

Stimulantia som kokain eller amfetamin, kan orsaka akut hjärtinfarkt hos personer som inte har några hjärtproblem.

Havandeskapsförgiftning

Från allt fler studier visar att kvinnor som haft havandeskapsförgiftning, senare kör en fördubblad risk för hjärtinfarkt eller stroke. Havandeskapsförgiftning är ett tillstånd under graviditeten som är förknippad med högt blodtryck och proteinläckage i urinen.

Tidigare anamnes på autoimmun sjukdom

En historia av autoimmun sjukdom, såsom reumatoid artrit eller systemisk lupus erythematosus och andra autoimmuna sjukdomar, ökar risken för hjärtinfarkt.

Smutsig luft, värme och kyla

Kortsiktiga fluktuationer i luftföroreningar kan orsaka hos individer utan hjärt-kärlsjukdom till en plötslig hjärtattack. Forskare från London School of Hygiene & Tropical Medicine analyserat 26 studier med exponering för avgaser var i samband med dödsfall bland friska individer. I en andra studie har samma forskare visat att detta gäller även för plötsliga temperaturförändringar. Om en plötslig kall period i varma regioner eller en värmebölja i svala områden kan utlösa en hjärtattack .¹

Riskfaktorer är relaterade

Ovanstående riskfaktorer ofta inte är isolerade utan hänger ihop och ömsesidigt ofta har en katalytisk effekt. Som övervikt förknippas ofta med högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. En riskfaktor kan resultera i den andra. Dessutom kan de riskfaktorer förstärka varandra. Så inriktning högt blodtryck hos personer som röker mer skada än hos personer som inte röker. Ett plus ett är mer än två. Detta kan emellertid vända. Om du tackla en riskfaktor, plocka flera riskfaktorer samtidigt. Så utöva är bra för hjärta och blodkärl. Samtidigt är det bra för din vikt och ditt kolesterolvärde.
Anm:
 • Femia Kievits. Smutsig luft, kyla och värme orsakar hjärtinfarkt. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009; 153: C384
 • (0)
  (0)

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha