Historien om Bordeaux, Frankrike

Gustav Lindroth Februari 27, 2016 Miscellanea 5 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Bordeaux är en stad i Frankrike där en hel del har hänt under århundradena. Denna artikel sammanfattar historien om Bordeaux tillsammans, från sitt ursprung till nutid.

Bordeaux, en vacker stad i sydvästra Frankrike, en tio timmars bilresa från den södra delen av Nederländerna och en timmes bilresa från Atlanten. Många kommer att känna igen namn som Bordeaux viner från denna region säljs över hela världen. Men det är inte bara i Bordeaux för vin, det är en stad full av kultur och historia som avspeglas i arkitekturen, torg, gator ...

Framväxten av Bordeaux

Arkeologisk forskning visar att Bordeaux härstammar troligen runt femte århundradet före Kristus, i form av en tätort längs floden "La Garonne". Det finns flera idéer om vilka människor som bor i detta område.

År 56 f Kr. Löjtnant César mottogs i Bordeaux, som heter Publius Crassus. Några år senare de första gatorna som i dag hör till den mest kända delen av centrum. Det finns också akvedukter och en amfiteater byggd, staden växer snabbt och är ett varuhus, vilket innebär att härifrån tenn och bly handel kontrollerades.

Mellan åren 40 och 60 de första vinrankorna är planterade på vänstra stranden av staden.

För år, är Bordeaux mäktigare och rikare tills barbarerna i 276 attacker och många byggnader går upp i lågor. En vägg byggs på 10 meter i höjd för att skydda centrala 740 till 480 meter.

Medeltiden

Under medeltiden, mycket som händer i Bordeaux. Staden plundras flera gånger och det är etablerade många bränder. I det fjärde århundradet, staden kristn och ett sekel senare falla till barbarerna. I det sjunde århundradet hände en hel del när det gäller religion, så är kyrkorna Saint-Remy, Saint-Pierre och Saint-Siméon byggas. I det åttonde århundradet Bordeaux angrips två gånger på bara fyra år. I 732 Abd al-Rahman vinner kampen om Bordeaux och plundrar staden, fyra år senare, Charles Martel som förstör staden delvis.

Under den tolfte och trettonde århundradena, expanderar staden och skapar nya stadsdelar som fortfarande existerar. Det var framförallt snickare och smeder som är installerade i dessa nya stadsdelar. Många gator är uppkallade efter ett överklagande i dag att mycket praktiserades under denna period.

I det trettonde århundradet, är många vin handlas med England att göra ekonomin i staden förbättrats avsevärt. Cathedral också från Saint-André och "Grosse Cloche" byggd. Idag kan du besöka detta fortfarande.

De sextonde och sjuttonde århundradena

År 1548 invånarna i Bordeaux gånger mot kungamakten. Skatter är för höga och att de inte har tillräcklig frihet. Den 21 augusti de omger Fort du Ha et de Chateau Trompette och döda guvernören Tristan Moneins och 20 av hans officerare. Kungen, Henrik II, ser till att staden straffas hårt för att föregå med gott exempel för andra städer. Alla är frånkopplat och staden måste betala höga böter till kungen. Det finns också 140 personer som dömts till döden. Inte långt är också på landsbygden i regionen Bordeaux människor hängde under vilken genomförde åtgärder eller planerar mot kungamakten.

Femton år senare, finns det religionskrigen, även känd som hugenotterna krig. Under dessa konflikter protestanter jagades ut ur staden. De som var kvar i staden i 1572 dödades den 3 oktober samma år, och borgmästaren tillät det hela. Det finns mellan 200 och 300 människor dog den dagen.

I sextonhundratalet hamnen i Bordeaux är den största i riket. Genom denna port blir mycket vin de agerar, men också socker och slavar. Många förmögna familjer ta riktning Bordeaux för att tjäna pengar med slavhandeln, trots att parlamentet i Bordeaux mot slavhandeln säger att det är. Staden är snabbt rikare och fortsätter att växa; 1700 staden har 40.000 invånare. Totalt finns det cirka 500 båtar som bär 150 000 afrikaner kvar för Västindien. Numera finns det många gator är uppkallade efter slavhandlare.

Artonhundratalet

År 1840 Bordeaux börja handla med Afrika och i slutet av århundradet, börjar staden att industrialisera sig med kemiska, metall- och livsmedelsföretag.

Den 7 maj 1841 kommer det första spåret öppnas mellan Bordeaux och La Teste. Elva år senare, 1852, är rälsen mellan Angoulême och Bordeaux tas i drift att den betjänar trafiken mellan Paris och Bordeaux är klar. Tre år senare, är Gare Saint-Jean byggd, är det nu den största station i Bordeaux och dess omgivningar.

På artonhundratalet handlar om moderniseringen av staden, så skapas stora gator och revs gamla stadsdelar. Också ligger på högra stranden byggs mycket så att staden kunde expandera. År 1900 införs den första elektriska streetcar.

Århundradet där det fanns två världskrig istället

Under den första världskriget, drar regeringen tillbaka från Paris och kommer till Bordeaux. Det finns många vapen fabriker i regionen, så det finns en hel del arbete, men också en viss mängd. År 1917, är Bordeaux utgångspunkten för många amerikanska soldater.

År 1930 är en stor plan för att ytterligare modernisera staden. Således finns bland annat en pool, en arena och slakterier byggs.

Den 14 juni 1940 Regeringen kommer för tredje gången i Bordeaux att fly Paris. Den 23 oktober 1940 tåget innehåller Hitler genom staden mot Hendaye där han träffade Franco senare samma dag. Hamn Bordeaux spelar en viktig ekonomisk roll i Tredje riket, många båtar anländer här inklusive naturgummi för att möta Tyskland. Tyskarna lämnar Bordeaux 28 augusti 1944 efter många båtar har sjunkit i Garonne; detta i syfte att stoppa de allierade styrkorna.

Rensa upp den sjunkna båten har pågått i flera år, men i dag finns det fortfarande delar av dessa fartyg på botten av Garonne.

Arkitektur

På sjuttonhundratalet till Porte d'Aquitaine, Porte Dijeaux, Porte de la Monnaie et de la Porte de Bourgogne byggt av arkitekten André Portier. Detta ersätter de gamla grindarna för att besöka stadens centrum och är fortfarande.

Jardin Public, idag den stora parken i centrum av Bordeaux, byggdes av arkitekten Louis XV, Ange-Jacques Gabriel. Han skapar också Place Royale, som nu kallas Place de la Bourse. Detta är en av de mest kända platserna i Bordeaux, med en stor fontän i mitten och med utsikt över kajen.

År 1810 det började byggandet av den första bron över Garonne, som kommer att pågå 12 år. Tack vare denna bro, kommer det att finnas fler människor på andra sidan av floden och Bordeaux expandera snabbt genom att bygga småhus låg.

År 1816, den stora slott i Bordeaux, revs Chateau Trompette och ersätts av ett stort torg den dagen fortfarande är idag; Place des Quinconces.

Det finns så mycket händer i Bordeaux under årens lopp är det därför rekommenderas att besöka denna stad igen. Förutom den vackra byggnader, kyrkor, broar och fontäner finns också flera museer där du kan lära dig allt om historien om Bordeaux med hjälp av bland andra bilder.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha