Historia Tora 5: Förklaring av tretton övertygelser Maimonides

De tretton trosartiklar av Maimonides ger en klar grundläggande förståelse för vad som krävs av en Judisk som observera Torah. De tretton föreställningar kan differentieras till ett antal nyckelområden är: Guds natur; bön till Gud allena; förekomsten av profetian; arten av Tora; Gud och människan; sluttid.

Var finns de tretton trosartiklar av Maimonides?

De tretton föreställningar är alla traditionella judiska bönböcker. Endast traditionella eller ortodoxa judar följa lärosatserna av Maimonides. Liberala judar inte. För en lista över de tretton trosartiklar gå till: De tretton trosartiklar av Maimonides.

Guds natur

Faith Punkt 1: Gud är den enda skaparen och ledare för allt som skapas och kom till, kom och kommer
Gud är komplett och perfekt. Alla skapade ting finner sin existens i honom och skapande är hans. Gud är före allt annat. Maimonides säger att om Gud skulle tro att vi skulle vara någonting kvar frånvarande. Men omvänt, om alla skapade ting skulle försvinna Gud fortfarande existerar. Bara Gud existerar. ?? Men bara Herren är den sanne Guden. ??
Tro Avsnitt 2: Gud är en absolut enhet, inte kan jämföras med någon enhet
Guds enhet kan inte jämföras med nummer ett. Guds enhet innebär att ingenting kan existera tillsammans med honom. Så Gud kan aldrig vara en man, eftersom en människa är begränsad och kan delas in i många delar. I Mosebok 6: 4 säger, ?? Hör O Israel, Herren vår Gud, Herren är en ??. Guds enhet betyder att allt är en: Hans kunskap och Hans existens. Hos människa, är detta inte fallet. Utan att känna till mannen förblir densamma.
Tro Punkt 3: Gud är okroppsligt. Han har inga kroppsfunktioner och det är omöjligt att tänka sig Gud
Gud har inga fysiska begränsningar. Gud är överallt. Detta är människo terminologi som används i Toran är endast avsedd för att förstå Guds attribut. Talmud säger: ?? Toran talar språket människans ??.
Tro Punkt 4: Gud är den första och sista
Gud är evig. Han transcenderar tid. Gud skapade tid. Från Guds perspektiv är tid irrelevant. Gud upplever allt på samma gång, både i nuet, det förflutna, som händer i framtiden. Förhållandet mellan tid och materia var redan 700 år tidigare än Einstein definieras av Maimonides.

Bön riktas till Gud

Tro Punkt 5: Man kan bara be till Gud och inte till någon annan
Bara Gud kan svara på böner människan. Det är inte möjligt via en mellanhand för att be till Gud. Så det kan inte bad till sol eller till en människa.

Förekomsten av profetian

Tro Punkt 6: Tron att allt som profeterna har proklamerat är sant
Profeterna i Bibeln vid tiden fått gudomlig inspiration. När det fanns mer än en miljon profeter. Men mest profeterade till folket i sin tid. Profeterna i Bibeln profeterade också för kommande generationer.
Tro Punkt 7: Moses var den sann profet som aldrig hade varit utan motstycke och kommer att ha
Ingen kunde kan och kommer att bättre kunna profeter än Moses. Moses var överlägsen alla andra profeter och väl på fyra punkter:
 • Moses fick höra hans budskap direkt från Gud; de andra profeterna fick sitt budskap genom en ängel;
 • Moses var vaken, de andra profeter mottog Guds budskap i en dröm eller var i en trance.
 • Moses var orädd. De andra profeter kollapsade nästan.
 • Moses kunde bestämma när man ska tala med Gud. De andra profeter var tvungna att vänta tills meddelandet.

 • Den typ av Tora

  Tro Punkt 8: Hela Torah, som vi nu har ges av Gud till Moses
  Toràn är Guds ord. Moses har Guds ord bokstavligen citerade. Denna oro inte bara skriftligen utan också den muntliga Torah. Några frågor till exempel i samband med Hanukkah och Purim är rabbinerna kom.
  Tro Punkt 9: Torah är oföränderlig, det finns ingen annan som kommer från Gud
  Eftersom Gud själv är oföränderlig, är Torah oföränderligt. Endast den muntliga Torah svarar på nya situationer som man ställs inför.

  Gud och människa

  Tro Punkt 10: Gud vet handlingar och tankar människans
  Eftersom Gud är allsmäktig, han vet allt. Gud som vet vad som är känt och kunskap själv. Allt är ett. Gud vet allt för sig själv. Eftersom Gud känner sig själv, han vet allt beror på honom.
  Tro Punkt 11: Gud belönar dem som håller hans bud och straffar hans bud kränks
  Endast de värsta syndarna kommer att uteslutas från hela världen att komma. Men alla synder alla som är registrerade. Dessa själar efter döden kommer att rengöras om ingen ånger visas i detta liv eller Gud som syndare har inte straffas i det här livet.

  Sluttid

  Faith Punkt 12: Messias kommer säkert
  Judarna tror att de kommer att befrias från fångenskap av Moshiach, en utomordentligt fromma och heliga individ. Detta är inte bara leva Tora själv efter bara uppmuntrar andra att göra detsamma. Mashiach kommer att återställa kungadömet David och återuppbygga det heliga templet i Jerusalem. Moshiach visar sig utan att utföra mirakel eller genom att inducera död. Mashiach kommer att återställa världen och delstaten Israel.
  Tro Punkt 13: Revival of the dead
  De rättfärdiga kommer att uppstå från de döda och kropp och själ kommer att återförenas bokstavligt. Världen kommer att se likadant som nu: människor som äter, dricker, gifta sig, skaffa barn till slutet.
  (0)
  (0)

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha