Historia av jord synlig i Grand Canyon

Valand Lindholm Februari 28, 2016 Natur 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
De berglager som förekommer i den övre delen av ravinen väggarna i Grand Canyon som går tillbaka till Paleozoic. Under granit ravinen är gamla skikt från Precambrian. I mesozoikum och kenozoiska stenar bildas under helt nötts bort.

Den udda formade Grand Canyon

Den udda formade lucka i jordens yta ligger i Arizonaöknen, är cirka 515 km lång och går till Granite George 1.5km lod djupet, medan dess bredd varierar från 30 km till 0,8 km norrut under Toroweap Overlook.
Randiga väggarna i Grand Canyon består av många berglager, botten består av vanligt skiffer. Detta är en metamorf sten som delar lätt. Också i bottenlagren av sten fossil rika granit. Ouppnåeligt och branta mesor är mycket lika tempel fördärvar. De delar landskapet i ett intrikat labyrint av raviner och sprickor. Således några 19th century forskare trodde att kanjonen har uppkommit efter en stor jordbävning.

Vattendelare

Den stora Kaibab platån bildades 60 miljoner år sedan, vattendelaren mellan den gamla Coloradofloden i öster och Hualapai-flödessystem i väst. De Hualapai drar under århundraden ett dike i platån. Denna process kallas horisontell erosion. Så småningom nådde denna flod - blir allt uitslijpend - Old Colorado, efter båda floderna längre flockades som den nuvarande Colorado, vilket är för byggandet av Glen Canyon Dam på plattformen kollapsade med en hastighet av 30 km per timme, medan dagligen miljontals ton berg och jord verplaatstte.

Origins

Den övre delen av platån bildade det övre skiktet av ett flertal skikt av sandsten, kalksten och skiffer. Dessa skikt oftare beskrivs som "Grand Canyon serien" The Grand Canyon serien mellan 600 och 250 miljoner år sedan deponeras i Paleozoic toppen av en 2 miljarder år gammal schistlaag, som bildades i prekambriska och nu kallas den så kallade. Vishnu-skiffer. Senare smält sten banade sig fram genom Vishnu-skiffer, orsakar svaghet uppstod i berglager i Grand Canyon serien. Dessa brister kallas sk. "Granietintrusies. Genom ökningen av jordskorpan uppstod Horsten, som tillplattad av erosion. Sedan fanns det nya lager av sandsten, skiffer och kalksten avsatt på den gamla Grand Canyon-serien, och den primära Colorado började sin väg till arbete genom skikten.
Även senare nya, rasande Colorado bära sin väg genom allt som floden kom över, började jordskorpan att stiga och berget under att skjuta floden upp, så det var en stor kupol. Under de kommande fem miljoner år, platån steg 1200 meter, medan bitar av sten och sand i snabbt strömmande vattnet långsamt tiden uitschuurden gapet. Idag är Colorado en ravin huggen nå in i Vishnu-skiffer.
Samtidigt sig gång på ytterligare skära i floden i klipporna, bildade en annan eroderande krafter som verkar på de frigjorda bergväggar, som alltmer delades. Värme och kyla har sprickorna vidgas och vinter regn, förstärks av smältande snö skapade en stadig ström av gritty damm och löst skräp, som drivs genom vattnet. Floden mötte mindre motstånd och mer kraftfull krossas mot klipporna. Den nedre delen av dalen bär bort medan berget fortsatte att komma upp, så att kanjonväggarna blev högre och högre.

Evig bildandet av Grand Canyon

Även om denna enorma canyon verkar oföränderliga, förändringar och växer hela tiden. Gen Canyon Dam byggdes uppströms 1964. Denna fördämning har kraften i Coloradofloden bromsas dramatiskt. Men fortfarande rasa i dåligt väder utanför murarna krypa växter i sprickor och stenbitar faller ner när berget spricker. Det är den eviga spelet av förändringen i naturen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha