Higgspartikeln hittas!

Slutligen verkar Higgsbosonen partikel hittats, en av de felande länkarna i byggstenarna i vårt universum. I LHC vid CERN, Schweiz långa sökandet efter den saknade partikeln. Hur är det med Higgspartikeln? Existerar det eller inte? Varför är Higgspartikeln så viktig?

Ett litet universum

Om man tittar på frågan på den minsta skalan, ser du att det är mestadels består av molekyler. Ofta är dessa är föreningar med en eller flera element. Det innebär genast att du kan titta på ännu mindre skala. Det finns ett hundratal element som förekommer fritt i naturen. Dessutom finns det fortfarande lite mer, som kan existera tillfälligt under laboratorieförhållanden. Minsta möjliga enhet ett sådant element är atomen. Ordet betyder ungefär odelbar.

Ännu mindre

Det visar sig att även atomer själva är byggda av de små bitar. Du har positivt laddade protoner i atomkärnan och negativt laddade elektroner kretsar kring det. I atomkärnan kan de tyngre element är också ett antal neutroner.

Otillräcklig

Beteendet av protoner och elektroner klargjordes att dessa faktiskt består av mindre saker: kvarkar. Och även med kvarkar teori tycktes inte vara tillräckligt övertygande. Det verkade finnas en felande länken.

Liten natur

Forskare har försökt att uppfinna teorier hur allt ska passa ihop. Forskaren Peter Higgs kom, tillsammans med andra fysiker, en modell. Denna modell förklarar varför vissa partiklar har massa och andra partiklar inte. Ljuspartiklar, fotoner, till exempel, har ingen vikt. Den modell av dem kan rymma en viss partikel: Higgspartikeln. Om det någonsin vara modellen skulle hittas än vad som skulle bekräftas i praktiken, och skulle därmed slå teorin. Utan Higgspartikeln skulle protoner, elektroner och neutroner på grund av bristande massan i själva verket, roder och skjuta i alla riktningar, och därför inte kan utgöra ett ärende. Eftersom Higgspartikeln intar en särskild plats och förklaringen skulle vara att det finns massa och därmed är roten till ärendet partikeln kallas också "Gud partikel" anges, men detta är fortfarande ekvation är naturligtvis mycket långt .

Demonstrera

Objekt som du kan se med blotta ögat, är lätta att demonstrera. På skalan av Higgspartikeln är mycket svårare. Det finns inget sätt att förstora med mikroskop material så att de subatomära partiklarna är synliga. Detta är till exempel därför att dessa partiklar inte alltid sitta still, men är i rörelse. Men ännu viktigare, är mikroskop gjord av materia och har ingen optisk förstoring felmarginal är liten nog att inte störa med vad du vill titta på. Det måste därför andra metoder.

Kollision

Den valda lösningen uppvisar en robust metod. Att veta hur materien är uppbyggd kan du roll kolliderar. Den bränning av skräp ge instruktioner om hur original bör ha sett ut. Det är som två leksaksbilar svårt att köra på varandra. Kollisionen flyga bort delar, hjul, moterkap, etc. Genom att titta på delarna för att få instruktioner. Om du har samma två saker låt flyga mot varandra, du vet åtminstone när flygande hjul som du objekt hade hjul.

LHC

Large Hadran Collider är en underjordisk partikelaccelerator nära Genève, som är ockuperat av CERN 2008. Det är en kilometer lång anläggning i en ringform. Med mycket starka magneter protoner kan accelereras nästan till ljusets hastighet, i båda riktningarna. Om denna hastighet har uppnåtts, efter kollisionen, och de bitar flyga runt. Med hjälp av speciella detektorer, är effekterna av kollisioner mättes. Sedan starten av CERN det finns många experiment.

Genombrott

Den 4 juli, var 2012 tillkännagavs vid en stor presskonferens de preliminära resultaten av undersökningen. Det har visserligen funnits en partikel, som uppfyller alla de egenskaper som Higgspartikeln i enlighet med modellerna bör ha. Eller: Higgspartikeln finns. För att vara säker, var resultaten olika punkter match, och det var faktiskt fallet. Forskare i olika forskningscentra i världen har bidragit till att analysera data. Slutsatsen delades är Higgspartikeln verkligen visat. Forskare gladde oss med detta resultat.

Ytterligare forskning

Med detta resultat kommer att göra efter annan forskning i partikelacceleratorer prova utan tvekan försöken att få ytterligare bekräftelse. Kräver också vidare studier. Nu partikeln ses visas vilka praktiska konsekvenser bifogas.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha