Hepatit B och C, måste du veta

Hepatit B och C, måste du veta

Nästan hundra franska skulle ha hepatit B eller C. Men hälften av dessa vet inte. Behandlingarna är dock allt effektivare.

 Innehållet i den här artikeln
 •  Av akut hepatit till kronisk hepatit
 •  Människor i riskzonen för hepatit
 •  Spår hepatit
 •  Förhindra hepatit
 •  Behandla hepatit B och C
 •  Att leva med Hepatit

Nyligen, vid soluppgång, känner du väldigt trött trots en god natt. Om morse trötthet kvarstår efter fem till sex veckor utan någon uppenbar anledning, kontakta din läkare. Det kan vara en hepatit. Diagnosen kan tidigare än botemedel.

Vad orsakar hepatit?

Hepatit orsakas av virus förändrar levern. B och C: de två bokstäverna utse de två vanligaste virusformerna i Frankrike. En som de andra kan bli kronisk och leda till allvarliga komplikationer som skrumplever eller levercancer.

Viruset är allmänt förs in i kroppen via blodet, sexuell kontakt eller saliv eller mjölk. Mer sällan, kan hepatit orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, vissa mediciner, en överbelastning i fett eller en störning i kroppens försvarssystem.

Av akut hepatit till kronisk hepatit

Efter en inkuberingsperiod av omkring sex veckor, inträffar sjukdomen i sin akuta form. Du kan varnas av influensaliknande symtom: feber, trötthet, illamående, ledvärk, eller gulsot. Men oftast går sjukdomen obemärkt. I sällsynta fall, visar det en brutal och seriöst sätt.

Efter den akuta fasen, vad som händer?

 • I fall av hepatit B, viruset elimineras hos vuxna nio gånger av tio. Annars kvittar han i levern: nästan 280.000 personer i Frankrike och är "kroniska bärare" av hepatit B.
 • Om hepatit C-virus, mer "tuff", bosatte sig i två tredjedelar av de smittade. Resultat: cirka 350.000 människor drabbas av kronisk hepatit C.

En sjukdom upptäcktes ofta av en slump

Nu mer än hälften av dessa kroniska bärare upptäcka sin hepatit av en slump, vrida en rutintagande skriven blod.

Vi måste då agera snabbt. Eftersom sjukdomen kan skada levern gradvis och tyst. Den andra risken är att vara smittsam gentemot hans följe och hans sexuella partners.

Människor i riskzonen för hepatit

Alla behöver inte testas. Det finns dock flera risksituationer som kräver kontroll. Få Testat:

 • Om du har använt droger, om så bara en gång, genom intravenös injektion eller "sniff".
 • om du fått en blodtransfusion i det förflutna.
 • om du har haft flera samlag och oskyddad. Detta gäller särskilt hepatit B, klassificeras som en sexuellt överförd infektion.
 • i händelse av en större operation.
 • Om din mamma hade hepatitis B vid tidpunkten för din födelse: sjukdomen överförs från mor till barn under graviditet, förlossning och amning. Det är därför, i Frankrike, screening för hepatit B är obligatorisk för alla gravida kvinnor. Mor-barn transmission av hepatit C är mycket ovanligare.
 • när tatuera, piercing, akupunktur: Det är viktigt att kontrollera att många professionella använder engångsmaterial.
 • Om du delade rakning utrustning, en tandborste, nagelklippare och alla andra vassa föremål med en smittad person.

Spår hepatit

Screeningen görs på ett enkelt blodtest som läkaren ordinerat och ersätts av Medicare. Det kan också begära en fri och anonym screening center. Detta sökande efter specifika antikroppar mot hepatit B eller C, och dos dina transaminaser. Dessa ämnen släpps ut i blodet av levern vid aggression: deras ökning i allmänhet tyder på förekomsten av hepatit.
 Du är positivt på prov? Detta betyder inte att du nödvändigtvis kronisk bärare: som ett resultat av akut hepatit och i avsaknad av behandling, ett antal personer rensa viruset, men tänk på blod de antikroppar som produceras mot honom. Endast närvaron av virus i blodet bekräfta diagnosen av kronisk hepatit.

Den biopsi, ett stort ingrepp

Innan du börjar behandlingen, kontrolleras om levern inte uppnås fibros, vilket indikerar en start av nedbrytning. Tills nyligen, endast biopsin tillåten.

En tung action ... nu ersatts av icke-invasiva tekniker. De använder en sond placeras på huden för att testa elasticiteten i lever eller ett enkelt blodtest.

Förhindra hepatit

Förebyggande först undvika risksituation. Det är då tillgripa vaccinering mot hepatit B, uppskattar Världshälsoorganisationen "säker och effektiv".

Vaccinera

I Frankrike är vaccination rekommenderas för spädbarn och pre-teens mellan 11 och 13 år för resenärer i länder i riskzonen, samt för personer med riskbeteende eller bor i vissa samhällen. Det är obligatoriskt för dem som arbetar inom hälso- och sjukvårdsinrättningar.

Kontroversen runt vaccinet

Mer än 20 miljoner fransmän vaccinerades mellan 1994 och 1998 mot hepatit B. Men tusen av dem har känt efter sin vaccination, neurologiska problem, och även för någon multipel skleros. För nu har ingen expert kunnat bevisa kopplingen mellan vaccinet och dessa sjukdomar. Faktum är att för en och samma person, är det risk att utveckla multipel skleros efter vaccination mot hepatit B mycket lägre än den som skall uppnås med cirros och / eller levercancer för icke -vaccination.

Vissa patienter bör undvika vaccination

Detta bör dock vaccination undvikas hos patienter med sjukdomar såsom multipel skleros eller med en familjehistoria av den här typen. Med tanke på dessa uppgifter, är det upp till alla att göra sitt val i samråd med sin läkare.

Behandla hepatit B och C

Två behandlingar för hepatit B

"För hepatit B är det möjligt att blockera viruset från att föröka sig och därmed undvika utvecklingen av sjukdomen", säger professor Jean-Pierre Żarski, ordförande i National Federation of hepatitis stolpar och nät.

Beroende på formen av sjukdomen, de två behandlingarna är möjliga:

 • en mindre frekvent använder interferon subkutan injektion en gång i veckan;
 • den andra är baserad på antiviral, i form av en daglig tablett.

Du bör ta dessa behandlingar på lång sikt: ett år med interferon, länge med antivirala läkemedel. De rider högt eftersom de är effektiva, nästan saknar biverkningar och utan motstånd problem.

Hepatit C, förväntade nya molekyler

"Det lyckas bota cirka 60% av patienter med hepatit C. Och med den förestående ankomsten av nya molekyler, bör vi snart nå 80% av dem", säger professor Jean-Pierre Żarski. Hepatit C dra nytta av läkemedel som mer än hälften av fallen att utrota viruset. Men du måste ta en kombination av två läkemedel, interferon och ribavirin tabletter dagligen.

Stort problem, särskilt med interferon: de ibland svåra att bära, både fysiskt, socialt och känslomässigt. Att "hålla" under dessa sex till tolv månaders behandling utan att överge, tveka inte att be om hjälp till nätverket Hepatit C och patientföreningar. Inom fyra till fem år, ankomsten av kraftfulla antivirala läkemedel - läggs till nuvarande behandlingar - skulle bota nästan samtliga av patienterna.

Att leva med Hepatit

Frekvent, trötthet är relaterad till sjukdomen så mycket som behandling. Tala med din läkare, även ordinera en sjukskrivning vid behov. Identifiera de uppgifter som delegeras till en medlem av din familj, vänner eller grannar, anta nationella handlingsplanerna en halvtimme under dagen, försök att upprätthålla en mild fysisk aktivitet och inte överskatta dig. Speciellt om du är ensam, kom ihåg att använda olika hemtjänstbyråer, njuta av hemleveranser.

Äta bra

Bra kost är viktigt att tolerera behandling och hålla linjen: ett starkt fäste vikt bidrar till ändra levern. "Ingenting är förbjudet, förutsatt en balanserad kost, säger Dr Żarski, ordförande i National Federation of hepatitis stolpar och nät. På alkohol, det här är din minimera förbrukningen eller stopp, beroende på tillståndet i levern. "

Prioritet att konsumera mat

I grund och botten, satte mejeriprodukter, spannmål och baljväxter vid varje måltid; samma sak med frukt och grönsaker intag av vitaminer och fibrer. Äta kött, fågel, fisk, ägg en gång om dagen. Ät mindre smör till frukost och gynna vegetabiliska oljor för kulinariska förberedelser och kryddor. Drick 1,5 liter varje dag och inte hoppa över måltider.

Att ta sig runt är viktigt

Fysisk aktivitet minskar muskelsmärta och stelhet i samband med sjukdomen. Förutom den sänker ångest, irritabilitet och stress. Gör promenader, jogging, simning, cykling försök genom att anpassa till din kondition. För att bekämpa sport, vara försiktiga eftersom de kan orsaka skador. I samtliga fall, kolla med din läkare om din sport är lämplig för din situation.

Läs:

- Att leva med hepatit C, en broschyr som produceras av SOS Hepatit föreningen.

Se:

Platserna av patientföreningar stöd:
 - SOS-Hepatit
 - National Federation of referenscentrum och nätverk hepatit
 - Transhepate
 

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha