Guide till GNU / Linux shell

Linux, eller egentligen GNU / Linux, börjar bli mycket mer populär än väntat. Inte bara användarvänliga distributioner används alltmer som Ubuntu och Mint, också alla Android-enheter är baserade på GNU / Linux. Idag är dessa modeller är så användarvänliga att allt med musen och dialogrutor kan ställas in. Men för dem som vill utföra mer avancerade uppgifter, eller vill arbeta snabbare med GNU / Linux, Mac OS X eller BSD: s guide!

Introduktion

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln behöver öppna ett terminalfönster så att de kan träna direkt med kommandon som erbjuds. Observera att det inte finns något skal i "skräp" att avlägsnandet kan ångra. Observera också att det inte finns med "root" inloggning om man inte har erfarenhet med GNU / Linux.

Katalogstrukturen och användare

För nästan alla GNU / Linux är en fil. Även enheter som ljudkort och digitalkameror, har en virtuell fil i katalogstrukturen representerar enheten. Lyckligtvis finns det en logisk och konsekvent katalogstruktur som gör att erfarna GNU / Linux-användare att snabbt hitta de filer som de söker, oavsett vilken dator de arbetar.
Den absoluta "början", där så småningom alla kataloger och filer är en del av "rotkatalogen" och anges med ett "/". Därifrån huvudkatalogerna enligt följande:
 • / Home: innehåller alla användare har en katalog där de kan lagra personliga filer;
 • / Usr: programfiler som inte ändras, med undantag för en uppdatering eller avinstallera;
 • / Var: delar av program som förändrar, tänk på webbplatser;
 • / Tmp: temporära filer, tömmer vid start;
 • / Etc: konfigurationsfiler;
 • / Dev utrustning, här är de olika enheterna har sin egen fil,
 • / Mnt: attached storage, tänk på USB-minnen;
 • / Proc: informations operativsystem som kan läsas,
 • / Root: hemkatalogen för administratören;
 • / Boot: startfiler;
 • / Bin: innehåller ett slags "genvägar" till installerade program;
 • / Sbin: samma som / bin ', men program som endast bör utföras av administratören.

Som framgår av listan, användarna har en katalog där de kan lagra sina filer, är detta för en användare med namnet IrDA i '/ home / irda. Användare kan lägga sig filer och skapa kataloger, ändra och ta bort utan att lämna andra användare har tillgång till den. De flesta användare bör inte bara filer från t.ex. "/ usr" förändring, men dessa läser eller köra.

Skalet

I nästan alla GNU / Linux-distributioner är en "sh" skalbaserat levererats. Vid starten av en terminal är sålunda startas omedelbart detta skal. Omedelbart man kan börja skriva in kommandon, men låt oss först se vad som redan finns på skärmen för att se.
För textmarkören till den inloggade användaren visas, följt av ett snabel och värdnamn. Bakom den finns ett kolon, en katalog och ett dollartecken eller hash.
 • irda användarnamn på värdnamnet talar för sig själv. Katalog efter kolon ibland visas som en tilde, detta kallas hemkatalogen för den inloggade användaren. Den dollartecken visar att en vanlig användare är inloggad och ett staket indikerar att administratören är inloggad.

  Navigera filer och kataloger

  Just nu befinner vi oss i hemkatalogen. Ändra kataloger är lätt med kommandot cd. Om, till exempel till katalogen "Bilder" för att navigera i hemkatalogen, skriver vi "cd bilder". Relativt navigera till föregående katalog kan också "cd ..". Och navigera med absoluta sökvägar kan också, till exempel, då skriver "cd / usr / share. En gång i en katalog är naturligtvis bra att se innehållet, går det med kommandot ls. Begära storleken på en fil eller katalog gör med med "du".
  Kopiera filer görs med kommandot "cp". Typ cp följt av källfilen och målfilen "cp artikel1.pdf artikel2.pdf. Återigen kan detta igen med absoluta sökvägar eller ens med blandade absoluta och relativa sökvägar: "cp / etc / hosts värdar Kopiera filen" hosts "från katalogen" / etc "till den aktuella katalogen. Flytta filer är samma sätt med kommandot mv "och ta bort en fil med kommandot rm.
  Det verkar som om alla vanliga kommandon för att navigera kataloger och modifiera filer består av två bokstäver. För kataloger två kommandon definieras som består av fler bokstäver: "mkdir" gör en katalog och "rmdir" bort en katalog.

  Alternativ kommando

  Många kommandon kommer med ett antal alternativ. Ibland, till exempel, vill också dolda filer och kataloger se efter att ha utfört kommandot ls. Detta kan i så fall alternativet "-a" för att ge "ls -a". Eller om man inte bara alla filer från en katalog vill kopiera, men också alla filer i underkataloger. Detta kan då: "cp -R.
  Det finns kommandon med hundratals alternativ, lyckligtvis nästan varje kommando med en omfattande handbok. Hämta handboken kan naturligtvis på Internet, men det kan också nås direkt i skalet. Detta är möjligt med kommandot "man", följt av kommandot. "man cp" till exempel ger oss en handbok för kommandot kopia. En så kallad "man-sidan" för varje kommando har ungefär samma struktur, som består av en kort beskrivning, syntax, en detaljerad beskrivning av alla alternativ och författare till kommandot.

  Manipulera filer, rör och omdirigeringar

  Just nu vet vi hur man navigerar och hur man flyttar filer, kopiera och ta bort. Men vi vill också, naturligtvis, läsa och ändra filer.
  Standard kommandot för att läsa en fil är "katt". `cat / etc / värdar exempel visar innehållet i hosts-filen i katalogen / etc Eftersom skalet är helt baserad på text kan naturligtvis bara vanliga textfiler visas. För långa filer "katt" inte bekvämt: all text rullar i en rasande fart över skärmen. I detta fall kommandot "mer" eller "mindre" mer praktiskt, kan dessa rulla vertikalt genom den önskade filen.
  Om det finns en lång fil en rad som skall nås, kan användas kombinationen "katt" och "grep". "grep" regler kan kastas med text. Jämför de mottagna regler "grep" ett avgörande ord och sedan visar endast de regler tillbaka där den visas. I kombination med "katt" måste här kallas ett rör, är hela kommandoraden då på följande sätt:
  • cat / etc / hosts | grep 127.0.0.1

  "katt" läser filen "/ etc / hosts" och skickar informationen vidare till "grep". Detta kan jämföras med ordet "127.0.0.1" och sedan visar endast de linjer som detta ord förekommer. Mycket användbart om en loggfil ska läsas enda fall där ett visst datum frågor.
  Därefter, justering av filer. Detta kan göras på ett direkt sätt med en sk omdirigering. Utsignalen från ett kommando kan nämligen direkt skrivs till en fil. Således kommer kommissionen att "cat / etc / hosts> hosts2" är en direkt kopia av filen "/ etc / hosts" till den lokala "hosts2. Mer användbar är användningen av kommandot 'echo ". Detta kommando verkligen gör inte mer än visa sitt argument direkt på skärmen. Men på grund av denna utgång med en omdirigering att passera till en textfil kan lagras i en fil. Kommandot "echo 15> femton 'är nummer 15 i en fil" femton ". Andra kombinationer är också möjliga: "ls -a> fillista" ger oss en fil med innehållet i den aktuella katalogen. En litet tillägg: omdirigeringen ">>" är inte en fil skrivs över med nytt innehåll, men det nya innehållet läggs till i slutet av filen.
  Anpassa filer för hand är mycket lättare att göra i en editor. Redaktörer som "nano", "vi", och Emacs kan skruvas direkt in i terminalen. Speciellt tidigare är användbart för nybörjare. Vi och Emacs kan göra mer, men är svårare att använda.

  Processer

  De viktigaste frågorna som rör filer, kataloger och filsystem kan nu behandlas. Men ett operativsystem är uppenbarligen mer: det är efter alla processer och processer behöver startas.
  Starta ett program eller skript som kommer att ske i den aktuella katalogen med "./programma" eftersom: i den aktuella katalogen, vi vill genomföra "program. Absolut det kan också "/ bin / ls" startar redan kända programmet "ls". Det faktum att det inte krävs normalt att katalogen separatorer passera eftersom katalogen / bin 'redan har definierats som en programkatalogen.
  En lista kan hämtas med nuvarande processer med "ps" och visa alla processer som körs med "ps aux". Eftersom det finns vissa datorer ganska vissa processer kommer att köra här kommer den praktiska "grep" igen kommer in i bilden. Om man bara är intresserad av alla "bash" behandlar kommandot "ps aux | grep pucklar "tillämpas.
  Ett användbart verktyg för alla processer är "top". Detta program ger den mest grafikintensiva processer, minne och processoranvändning.
  Processer kan också stängas av. Kommandot "kill" för detta. "kill" bör följas av en process id "som kan nås med" ps ". Kommandot "pkill" kan ibland vara mer praktiskt, eftersom det måste följas av namnet på processen.

  Skript

  Alla ovanstående kommandon kan också sättas i ett skript. Nedan är ett exempel på ett skript som placeras innehållet i en backup skript som alla filer från katalogen "/ etc 'kopieras till en ny mapp i den lokala katalogen.
  #! / Bin / bash
  echo "Skapa en ny katalog"
  mkdir "backup"
  echo "Kopiera katalogen / etc till backup katalogen"
  cp -R / etc ./backup
  echo "Skapa lista med alla kopierade filer"
  ls -R -a / etc> ./backup/filelist
  echo "Klart!"
  Med all den kunskap i den här artikeln, bör detta script nu vara förståeligt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha