Grupp bildning hos djur

Sieghardt Jönsson Februari 29, 2016 Natur 36 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Vissa djur lever ensamma och är därför endast tillsammans att para sig. Andra bilda grupper och lever längre tillsammans. Alla grupper har också en annan en alternativ storlek. Med varje grupp har sitt ursprung både fördelar och nackdelar.

Skillnad i grupper

Fenomenet med gruppbildning är inte alltid densamma. Det finns en skillnad när det gäller:
  • gruppens storlek
  • varaktighet i samhället

Gruppens storlek
En liten grupp av djur består vanligen av färre än tio djur, till exempel, i en familj som består av enbart de föräldrar och avkomma. Dessa försvinner när de är mogna och starta en ny familj.
inklusive valar, paddor och gäss lever i små grupper. Det finns också medelstora grupper som vanligtvis består av färre än hundra djur, men mer som tio arter av svalor som sökandet efter under sin resa. Vargar lever också i medelstora grupper .en stor grupp av djur består vanligen av mer än hundra djur. Ofta vid en sammankomst under flyttningen. Dessa enorma massor av djur bildar ett magnifikt skådespel tänk bara på den enorma mängd sardiner som du kan se i havet eller lax som återkommer varje år att återvända till sina födelseplats. Andra exempel är gräshoppor, bin, myror.
Varaktighet samhället
Ensamlevande djur med så bara träffas för att para sig och sedan återvända för att bo ensam.
såsom den svarta änkan, skorpion, björnar. Vissa djur lever också under en något längre tid tillsammans ofta är detta för t ex. Att föda upp vad som sker i många sjöfåglar tillbringa natten, så sover en grupp kvinnliga fladdermöss tillsammans och för att locka exempelvis paddor återvända till sina födelse . Det finns också djur som fortfarande är tillsammans. Vi behåller en hierarki

fördelar och nackdelar med gruppbildning

Fördelar
De vanligaste fördelarna i avels, skydd och mat samla som en jägare många fler chanser under jakten och bytet är ofta större. Omvänt, för bytet de minskar sannolikheten för upptäckt och ger en sammanblandning av jägaren. Men när en hel sektion av fåglar som puffin är en fördel under inkubation. Fortfarande med fåglarna är uppvakta som stridstuppar där de har uppvaktning i ett slags arena och sedan honan väljer mannen som tilltalar henne. I fladdermöss skapar en fördel eftersom de stannar i grupp. Under migreringen av många fåglar, sardiner, paddor, ... det oriëntatiedie av gruppbildning har skapat positiva.
nackdelar
Medan jakt i grupp finns en större chans att åka fast, men sedan gör samtalsgrupp för en stor nackdel nämligen mat konkurrens. Vid födelsen av djur i fara ibland en risk avkommor såsom vissa marina rovdjur men också att fiska där äggen äts av andra fiskar. På grund av massiva djur är fyllda kan också orsaka infektioner eller en krig. Många djur är det några byggnadsplan justeringar så att konkurrensen kan undvikas, detta kallas nisch differentiering.

Vem som är boss?

I vissa grupper skapar en hierarki som består av olika nivåer och varje medlem har sin egen status.
harem
ett harem är en grupp med en enda dominerande manliga flera honor. Återigen, är storleken olika varje gång, men en grupp bör inte vara för stor för då ledaren förlorar kontrollen också honorna på honom och försöker kasta ner honom från hans ledarposition. Under parningstiden det ger en hel del strider mellan män. När ett harem ledare är för gammal eller för svag kommer att drivas ut. Harem kan hittas i Red Deer, pälssälar, ...
matriarchy
Som en motsvarighet till harem få matriarkat där den kvinnliga ta makten och män gå dit väg runt dem. Du kan behöva skydda henne gott rykte med sin "Barnvakt" hennes pojke, ta med henne mat, .... Dessa dominerande honor kan hittas i besättningar av elefanter med den äldsta som ansvarar för besättningarna är. Dessutom, näsbjörnar leva efter denna matriarkat.
kast
I ett antal insekter, en särskild kastsystem där olika klasser men effektiva roller. De organisera och försvara sitt bo perfekt. Några exempel på djur som lever under detta system är myror, termiter och bin. Det finns olika kvaliteter av skåp som en kung, drottning, soldat och dar. Dessutom, varje kast när det gäller fysik lämpade för sin uppgift som en bidrottning en lång kropp att få barn, har arbetstagare välutvecklade mundelar och vax körtlar att göra vaxkakor och mata larver och drönare är ibland väl utvecklade vingar drottningen att gödsla under dyket.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha