Grön Thumb: The Fragrance Garden

Nordal Hagelin Februari 27, 2016 Hus & Trädgård 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ofta är vi inte riktigt medvetna om det, men det luktar är avgörande för atmosfären i trädgården. Tänk på lukten av våta ormbunkar efter en regnstorm av nyklippt gräs, blommande syrener, ... Av doftande blommor och växter att plantera du skapa din egen doft trädgård när som helst på dygnet och under alla årstider utmaningen för ditt luktsinne. En trädgård som en riktig parfym ?? Dofter kommer från växter och blommor kommer från eteriska oljor av anläggningen, som släpps ut i luften. Sådana dofter kan vara närvarande i alla delar av anläggningen. För det första, naturligtvis, vi tänker på blommorna. Rosor, liljor, fresia ... odlas i århundraden och vårdas för sina läckra parfym. Men blad kan ge en fin doft. Som vanligtvis frigörs vid beröring eller efter kontusion. I de flesta örter som är fallet.
Ofta doftande blommor är ett lockbete för insekter, som sedan tar hand om pollinering. Vissa blommor även efterlikna doften av kvinnliga kryp för att locka de manliga motsvarigheter så. Doftande blad är sedan ganska avskräckande medel mot insekter eller andra djur. De kan betraktas, så att säga, naturligtvis, som ett medel för försvar av anläggningen. För även om vi hittar män som luktar trevligt, djur upplever det som obehagligt och anläggningen kommer därför att undvika eller ignorera. Dessutom finns det en slående samband mellan lukt och färgen på blommor. Färgglada kopior lukt oftast mindre än blommor med en mer neutral färg. Anledningen till att det har NIKLAS också rweer locka insekter: färgglada blommor lockar insekter med sina färger, medan oansenliga blommor att locka djuren med sina lukter.
För att till fullo njuta av dofterna i trädgården, bör det vara praktiskt taget ingen vind. En mild bris ger doften näsa inom räckhåll, men en stark vind blåser alla lukter. En avskild trädgård, företrädesvis inhägnad, är därför perfekt för dem som vill experimentera med doftande växter och blommor. Dessutom är doften faktorn starkt temperaturberoende. Under varma dagar luften ibland kan vara full av dofter, medan kalla dagar luktar lite eller ingenting. Eteriska oljor är kommande lättare när släpptes vid högre temperaturer. Dessutom kan tiden på dagen ibland bestämma huruvida en växt kan eller kan inte avskiljas lukter. Till exempel är vissa växter bara lukta på kvällen, för att locka nattliga insekter som ansvarar för pollinering av blommor. En av de mest berömda blomster luktar vi förknippar med sommarkvällar är det av kaprifol.

Om en parfym ...

Under byggandet av trädgården kan styras av olika vinklar. Vissa vill ha en ren trädgård som huvudsakligen häckar, buskmassiv, gräsmattor och topiary buskar såsom buxbom och idegran spela en ledande roll. Andra väljer igen för en romantisk engelsk trädgård där `vilda", flerfärgad blomma gränser uppmärksamheten till sig. Du kan också välja en trädgård i ett eller flera färgnyanser: endast gula, vita eller röda blommor till exempel, eller en kombination av vita och blå blommor. Men också alla olika nyanser av grönt kan vara ett alternativ. I dessa trädgårdar kommer vi oftast hitta växter som fångar ögat med sina utsmyckade och färgglada löv, och mindre av sina blommor som ofta diskreta och diskreta ögon.
Det är också fullt möjligt att fokusera på doften. Vanligtvis behaglig doft av en växt eller blomma i trädgården en trevlig extra, men du kan lukta också göra huvudtemat i din trädgård genom att välja en rad doftande växter och doftande blommor. En komplett lista över alla sätta doftande blommor och växter kan inte vara här, och dessutom luktar något subjektivt - vissa som en söt doft, andra kryddig eller färsk geur.Toch vi vill erbjuda dig en lista över några vanliga växter och blommor vars doft vanligtvis alla upplevs som behaglig. Denna lista kan användas för att styra byggandet av en doft trädgård. Du kan också plocka ut några växt- eller blomarter som ger din nuvarande trädgård för extra smak accenter.
Doftande perenna och tvååriga blommor luktar ärter, stor blomstertobak vars blommor särskilt på kvällen dofter, heliotrop och ringblommor. Doftande krukväxter inkluderar ängel trumpet, citron verbena vars blad doftande citron också användas som en kulinarisk krydda, jasmin och eukalyptus. När lökar och knölar är fresia, liljor, hyacinter, mirabilis, påskliljor och snödroppar de bekendste'geurverspreiders. När det gäller perenner, rekommenderar vi följande arter: lakrits anläggningen eller agastache, nejlikor, mars nästan ohörda violer, liljekonvalj, kattmynta och myskmadra. Av den sista man använder doftande blommor också göra aperitif dricka Maitrank, som särskilt i de belgiska Ardennerna, är den franska Lorraine, Luxemburg och Tyskland populära. När örter är huvudsakligen bladen som ger de typiska aromer, i synnerhet i händelse av kontakt eller blåmärken. De mest kända exemplen är timjan, rosmarin, lavendel, salvia, vik, malört, mynta, oregano, basilika och isop. Speciellt inom den stora gruppen av buskar finns ett urval av doftande exemplar. Tänk på rosor, falsk apelsin, lila, kaprifol, fjärilsbuske, azaleor, falska järnek och vinter blommande buskar Viburnum, vleesbes och Mahonia japonica. Slutligen några träd kända för sin doft av sina blommor. Några exempel är kalk, vinterblommande trollhassel och de kala träd blommande snödroppar. Livets träd är då ofta planteras för sin typiska barr lukt.

Dofter och fjärilar?

Fjärilar är som människor lockas av doften av blommor? Vi tenderar att tänka så, och ändå är det inte det blommig doft som lockar dem. De som gillar en trädgård där fjärilar kommer att känna sig hemma, måste verkligen plantera blommor, men de som innehåller massor av nektar. När allt kommer omkring, fjärilar äter blommanectar. Dessutom finns det även växter som fungerar som föda för larver. Dessa bär namnet waardplanten.Vlinders det lägger sina ägg och sedan när larverna kläcks, de omedelbart har ett överflöd av mat. Värd olika fjärilsarter till fjärilsarter. Så håll vita kål och andra korsblommiga medan amiral, påfågeln, nässelfjäril och välja landskort nässlor. De senare är inte exakt älskade gäster i prydnads trädgården. Men om du ger ett hörn någonstans där nässlorna kombineras med andra kväveälskande växter kan fortfarande få en attraktiv, färgglada vegetation som inte är på sin plats i blomsterträdgård.
När larverna är mogna, de förpuppas. Efter ett tag dockan blir en fjäril. Vill du hålla fjärilarna i din trädgård, se till att de kan omedelbart i deras mat. Nektarrika växter, inklusive fjärilsbuske, verbena, damast blomma, aster, drottningar ört eller lila lever ört, lavendel, sky nyckel, hårda väggen blomma och enkelblommiga Marigold .Vlinders har en lång snabel tillåter dem att djupt kan gå in i blomman för nektar dricka. Men växter med dubbla blommor är oftast ett problem för fjärilar: alla dessa kronbladen hon inte komma till nektar källa. Det är också anledningen till att bara enstaka blommiga ring, och inte dubbelblommiga sorter är lämpliga som nektar leverantör. Visste du att ringblommor också kan vara till nytta inom andra områden i trädgården? När några av dessa växter mellan dina tomater, potatis, rödbetor, morötter eller ärtor ... växt, de rena jord nematoder som utgör en verklig plåga för dessa grönsaker. Så gör ringblommor fungerar som milieuvriendelijk'pesticide.
Fjärilar är kallblodiga djur. Detta innebär att de behöver sol för att få energi och därmed för att flyga. Det är därför vi ofta ser fjärilar "Sola" med sina vingar öppna, att absorbera värme så mycket som möjligt. Men det är för varmt, då de stänger sina vingar och de söker skugga, företrädesvis i häckar och häckar. Därför förutser vissa ljusskygga områden i din trädgård.
Vare sig mycket eller lite fjärilar fladdra runt din trädgård, beror också på miljön. Det är självklart att i en trädgård på landsbygden, i ett landskap med många ängar och blommande växter, fjärilar är fler hus än i en isolerad stad trädgård. Och ändå, även i de minsta trädgården, ja även hitta på balkongen eller terrassen fjärilar kommer att göra sin väg till nektarrika växter.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha