Grekland, Akropolis i Aten

Redan under bronsåldern var en kung slott byggdes av mykenare säker, inte alltför långt från havet, som lånade sig perfekt för en uppgörelse. Akropolis har den största tempelkomplexet i Grekland.

Allmänt

Akropolis i den antika grekiska Ακρόπολις, och i modern Greek Ακρόπολη. Det betyder befäst hill fästning.
Redan under bronsåldern var en kung slott byggdes av mykenare i denna tabell berg, kalksten, som är 156 meter höga, säkra och inte alltför långt från havet och avsluta innan lånade sig perfekt för en uppgörelse. Enligt myterna kung Kekrops var huvud åkande. Den Pelasgian mur omkring sex meter tjocka, var i slutet av den mykenska perioden tillämpas för att skydda från räder av dorerna. Det finns fortfarande se en bit av väggen.
Akropolis är 270 meter lång, 160 meter bred och är kulmen av klassisk konst. Det är endast tillgänglig från väster. Akropolis innebär Greklands största tempel komplex och består av flera byggnader, de viktigaste är:
 • Parthenon
 • Erechtheion
 • Ahtena Niké
 • Propyléerna

Historia

 • 600 år BC. Parthenon byggdes och strax efter dök templet till Athena som återigen ersattes av Erechtheion
 • Mer än 100 år senare, var det Perikles varav realiserade alla fyra stora byggnader
 • Parthenon och Erechtheion var i 6: e århundradet kristna kyrkor
 • I den 13: e och 14: e århundraden sår där franska hertigar
 • Turkarna tog Parhenon en moské och ett harem av Erechtheion
 • Turkarna använde Parthenon som en krydda lager
 • En skotsk Lord Elgin har den brittiske ambassadören i Turkiet år 1800 många rånad och hennes skeppas iväg till England
 • I den 19: e århundradet alla turkiska strukturer tas bort och fast det upp ett sekel senare

Parthenon

Parthenon är det viktigaste templet och tillägnat gudinnan Athena, beskyddare gudinna i staden. Som någonsin hållits i templet med guld och elfenben, stod staty av gudinnan Athena, som var 12 meter hög. Athena hjälm, sköld och spjut.
Fastigheten byggdes runt 500 f Kr., I dorisk stil, men är inom peristylen på både framsidan och baksidan, sex joniska kolonner. Det höjer sig över allt. Delarna pelaren passar så bra ihop att det verkar ibland som om de är i ett stycke. Det var Perikles som beordrade byggnaden och under ledning av befälhavaren skulptören Fidias, som använde delar av numerologi, geometri och arkitektur. Archtitecten Iktinos och Kallikrates insåg konstruktion, som inleddes 447 BC. och nio år senare var redo. Det fina med byggnaden ligger troligen i det faktum att en konsekvent förhållande av 9: 4 bibehölls i konstruktionen.
För byggandet av marmor användes i 16 km bort Pentelikon, som var känd för sin grova korn och var mjölkvit. Endast taket och dörrar var gjorda av trä. De yttre kolumner, totalt 46 enheter, var 10 meter hög.
Altaret stod framför byggnaden och här offer gjordes av levande djur. Endast privilegierade människor såsom präster eller höga myndigheter fick gå in i templet.
Det var turkar som har sett till att byggnaden har nu inget tak. Under sin dominans av Parthenon har använts som ammunition depå och en explosion i 1687, måste byggnaden sakna hans tak.

Erechtheion

Till vänster om Parthenon är fortfarande ett litet tempel, Erechtheion, med olika Cellas talet. Templet byggdes på ojämna ytor har delar som är mycket lägre. Dels är det tillägnat Athena och en annan del till Poseidon. Byggnaden har fått sitt namn efter kung Erechtheus.
Förlängningen till höger visar sex kolumner i form av kvinnor som håller taket upp. Det faktum att kvinnliga figurer används har att göra med den persiska kriget. Invånarna i den grekiska Kariai valde sidan av perserna och efter grekerna hade erövrat dem var deras fruar och slavflickor som straff om de stöder taket.
Bilderna är repliker, fem av originalen är i Akropolismuseet, en är i England.
Detta tempel byggdes i jonisk stil, mellan 421 och 396 f Kr., På den exakta platsen där Athena spjut slog i marken och där efter röra ett olivträd steg. Olivträdet som fortfarande står bredvid templet placeras 1917 i syfte att hålla liv myten.
Dörren, mellan de två centrala pelare, inramas av rosetter. Pelargången skyddade en helig plats, nämligen grav kung Kekrops, den mytomspunna grundare av Aten.

Athena Nike

Nike, segergudinnan hade varit i 900 BC. en dedikerad till henne litet tempel på vallarna.
I 448 gav Perikles beställde återuppbyggnaden av templet i 32 år innan det förstördes av perserna. Två år efter Perikles var avliden har börjat bygga. I 424 e.Kr.. templet var klar, skulptörerna har efter 14 år arbetade. Templet är byggt av marmor Penthelisch, liksom Parthenon är 5,44 meter bred, 8,27 meter lång och 6,90 meter hög. Fram och bak finns fyra pelarna och templet själv har bara ett rum. Ingången ligger på den östra sidan. Rummet innehåller två altaren och en trä bild av Atehan Niké med en palm filial i handen.
Eftersom detta tempel var på väg att kollapsa, det var revs 1935 och helt ombyggda.

Propyléerna

De byggnader som utgör ingången till Akropolis, Propyléerna. Avsikten var att i 530 BC. tänkt att ersätta en huvudbyggnad, två sidovingar och två pelargångar och det var exakt symmetrisk. Detta skulle en gammal, helig väggen ska rivas, men det skedde inte av protester. Detta är anledningen till att den södra flygeln är mindre än den norra flygeln.
Huvudbyggnaden är 13,12 meter bred och 25,04 meter lång, har sex doriska kolonner fram och sex bak, var nästan 10 meter hög. Insidan består av två två rum och en vägg med fem dörrar. Den mellersta, bilarna och offerdjur gick, andra användes av infanteriet. Den västra galleriet är den största. Två rader av tre joniska pelare som bar sadeltak, dela den i tre skepp. Taket var dekorerad med gula stjärnor på blå botten. Det hela är uppbyggt så att varje punkt är möjlig Partheneon, Erechtheion, och andra monument på Akropolis.
Den norra flygeln, Pinakothek, var den äldsta museum av målningar i världen. Den innehöll bland annat mästerverk av den legendariska Polygnotos i Thásos. Tyvärr är allt förlorat. Detta galleri var utrustad med solstolar där pilgrimerna kunde vila.
Den propen fungerade som residens för ärkebiskopen, som frank palatset och den turkiska fästning och arsenal.
(0)
(0)

Kommentarer - 1

Hatstikke intressant, informativt och framför allt kritik. Jag kunde få ut mycket information, tack.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha