Gråbo, en växt med ett förflutet

Alla som känner honom, vår Bijvoet? Fattiga och glöms bort, växer det längs vägar och på lediga tomter mellan hundskit, plast soppåsar och oljig frites. Dessa vagabond bland växterna, med namnet på en gudinna, en gång hade en grand och ärevördiga rykte som en patentlösning för sjukdomar såsom svart hysteri och epilepsi. Hur han kunde falla så lågt? En historia.

Gråbo, Dioskorides och Plinius

Artemisia, nämndes redan i den ädla antiken när förfader örtmedicin Pedanios Dioskorides och sedan i första hand som gynekologisk agent. Även Plinius budskap i hans ?? Historia Naturalis "att Artemisia läker särskilt gynekologiska problem och att namnet kanske drottning Artemisia, hustru till kung Mausolus i Caria, härleddes. Men Plinius fortsätter med att säga, många leda namn från Eileithyia Artemis, i den grekiska mytologin gudinna födelse, som åberopats av de oroliga kvinnor under förlossningen.
På samma Plinius går den gamla folktro att människor som bar anläggningen vid fötterna bundna eller i deras skor, så in-the-fot skulle vara outtröttlig. Denna användning vi kan fortfarande hittas idag. Alla bladen kommer Gråbo i skon som orsakar blåsor innan, tror jag. Enligt många etymologists, är namnet gråbo en korruption av det tyska Beifusz från mitten-hög tyska Biboz, som är relaterad till Anaboz, Ambosy eller städ och distrahera från en gammal germansk verb bautan är drivande, det som började som en krydda i maten är mosade. Kan du följa?
I den gamla medicinen gråbo därför nästan uteslutande används som gynekologisk agent. Så säger vår Rembert Dodoens ?? medicin och av leverantörer van der stadt Mechelen "i sin ört bok: Arthemisia vatten ghesoden es tillsyningsman goet kvinnorna / att sittene där om ofta till en fladdermus ofta söt cuype / som i djur manierden ghebruyckt / zoo doetet kvinnorna Huer natuerlycke cranckheyt igen Comén / inkomst drivor som secundine användande de döda frukt.

Vidskepelse, tro och berättelser, vad är deras värde?

Tidigare spelade gråbo en viktig roll i folktron. I flera gamla växtbaserade böcker kan man hitta alla typer av berättelser, som redan beskrevs av Plinius i stor utsträckning. Gråbo var en av de växter som måste plockas speciellt på St. Jansdag, 24 juni, eftersom de då hade övernaturliga magiska krafter och extraordinära helande krafter. Buketter av Jansdag samlades på St. gråbo och andra örter, ört som kallas radering, har i tidigare varit i husen och hängde i lador för att skydda mot och förtrollning.
När St. Jansdag eftermiddag på slaget klockan 12 gräver en gråbo anläggningen kommer man ofta bland roten ?? ett brinnande kol "hitta, som tyvärr försvinner efter den 12: e klockslag När kål snabbt bland de största tystnad, tar bort. kan bota många sjukdomar. Framför allt var det fyra dagar långa feber och kraftig ångest ?? ?? eller epilepsi kallas, så sjukdomar gällde, enligt den populära tron ​​på trolldom.
Mycket mystisk låter berättelsen om Reinberg Dürinsfeld från Böhmen i ?? Fest Kalender 1861 "nämner om gråbo: Om man på långfredagen i djup tystnad, och ?? bakåt LoopEnd" till en plats där en gråbo växt står, kommer ett under grävde roten ofta hitta en svart mask, som man måste göra i en flaska och måste bevara. Nu kan innehavaren nio dagar inte be eller tvätta; han måste vid lunch varje dag kasta en bit bröd under bordet, annars masken arg och alla ansträngningar förgäves. Om allt görs på rätt sätt, då masken att tala och genom sin medling börjar erhåller stolt ägare än vad han vill. Det enda villkoret är att de pengar som du får dagligen måste dra alla.
Vad är innebörden av dessa märkliga historier? Vi måste anta dem för sanningen? Har de en symbolisk eller hemlig mening? Var det ett sätt att komma ihåg det praktiska värdet av anläggningen lättare? Om folk var helt enkelt dumma?

Förvirrande och andra populära namn

De gamla folknamn för gråbo som S: t John Flower och johannesört samt tyska Johanniskraut och Sonnenwendgürtel uppstår naturligtvis av relationen som finns mellan anläggningen och St Jansdag, men dessa namn är också fortfarande förväxlas med den verkliga St. -janskruid, Hypericum perforatum.
Gamla tyska Flêgenkrat, Flaienkraut, avser användning av anläggningen för att fånga flugor. Berättelsen: På en test gråbo ört, som hängde i rummet, satte sig på natten stora mängder flyga ner. Dra dig dit snabbt över en väska, då flugorna fångas och kan lätt dräpt.
I den engelska gråbo, enligt Prior, "På den populära brittiska namnen på växter" i 1879, det första avsnittet "mygga" en förvanskning av den gamla engelska mough, mal, som i sin tur hänvisar till mottenverdrijvende effekten av gråbo.
Redan Dioscorides skrev sin Materia Medica, från de1ste talet, en Artemisia arter, förmodligen malört, hängde i garderoben, kläder skyddas mot mal.

Mugwort mot epilepsi

I den 19: e och 20-talet, särskilt roten av gråbo används fortfarande i officiella medicinen. I den andra upplagan av den nederländska farmakopén Radix artemisiae kom för sista gången innan. När han betraktades som en särskild botemedel mot epilepsi, speciellt för lindriga fall om anfall i puberteten och då endast under dagen inträffade. Således man läser i registret för medicinsk praktik Dr. Kerbert: Radix artemisiae är utmärkt för epilepsi, särskilt epilepsi diurna av barn och andra kroniska nervsjukdomar.
Gråbo återstår trots allt, fortfarande frodas längs vägkanter växer, kommer han någonsin återfå sitt rykte från det förflutna och han fortsätter att minnas för alltid?
(0)
(0)
Tidigare artikel Rochefort, Belgien
Nästa artikel Spaniens vanor

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha