Gravida och släpp

Lakrits är en populär delikatess i Nederländerna och det är allmänt konsumeras i genomsnitt två kilo per person. De verkliga lakrits älskare bör akta sig, dock, och särskilt under graviditet. Drop kan eftersom utöver högt blodtryck också orsaka beteendeproblem hos barn och under graviditet är för mycket av gesnoept.

Drop

Drop är gjord av lakrits. Detta är roten till lakritsrot, som har det latinska namnet Glycyrrhiza glabra, eller sockerfabrik. Detta är ett lämpligt namn eftersom lakrits innehåller glycyrrhizin grandet som är femtio gånger sötare än socker. Även om lakrits tidigare använts främst som en medicin, är det nu används främst för delikatess droppe. Det ger den typiska lakrits smak till lakrits. Förutom att släppa lakrits innehåller också socker, salmiakzout, gelatin och eventuellt andra beståndsdelar, vilka är beroende av lakritssmak.

Lakrits och blodtryck

Ämnet glycyrrhizin från lakritsrot kan öka blodtrycket arbete. Detta är på grund av glycyrrhizinsyra i magtarmkanalen omvandlas till glycyrretinezuur. Denna syra har en inhiberande effekt på vissa enzymer i njuren, vilket ökar mängden kortisol i njurarna. Detta ökade mängden njuren håller salt tight, vilket blodtrycket att stiga. Resulterar ofta, att kaliumnivån i blodet minskas också. Allt detta kan endast ske på en daglig konsumtion av cirka 95 mg av glycyrrhizin, men en ökning av blodtryck hos gravida kvinnor kan möjligen ske tidigare.

Drop och beteendeproblem

Från en finsk studie visar att beteendeproblem förekommer ofta hos barn till kvinnor som åt en hel del lakrits under graviditeten. I denna studie var 321 åtta år gamla barn undersökte psykologisk ordförråd, minne och rumsuppfattning. Mödrarna av dessa barn spårades för studien fallet vad de hade ätit under graviditeten. Denna studie visade att äta mer än 250 gram lakrits per vecka under graviditeten, barnen hade oftare beteendeproblem och hade en lägre genomsnittlig IQ. Orsaken till de beteendeproblem hos barnen ligger förmodligen också i ämnet glycyrrhizin. Forskarna antar att detta ämne minskar funktionen av moderkakan. Stresshormoner kan leda från mor till barn att passera, och som har en negativ effekt på hjärnans utveckling hos barnet.

Lakrits under graviditeten

Det är tillrådligt under graviditeten inte äta för mycket lakrits. Särskilt kvinnor som har förhöjda blodtrycket bör vara försiktig med att äta lakrits och detta kan bäst undvika. Genom att mata centrum rekommenderas därför under graviditet inte äta mer än fem sugtabletter per dag. Nästa droppe, det finns också andra produkter som innehåller glycyrrhizin. Som exempel kan nämnas lakrits te, likör med lakritssmak, halstabletter, hosta och tuggummi med lakritssmak. Om någon av dessa produkter används redan under graviditeten, släpp äta bättre kan undvikas.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha