Graden av CFA-francen

Härje Källström Februari 27, 2016 Miscellanea 5 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
CFA-francen är den valuta som används i många västafrikanska länder. Det gäller följande länder: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Senegal, Togo, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo-Brazzaville, Ekvatorialguinea och Gabon. Myntet är från den franska kolonialtiden. Växelkursen för valutan är knuten till euron och tidigare till den franska francen. Det finns kritik. Läs allt om det i den här artikeln. CFA-francen är en valuta som används ett antal länder i Västafrika. Myntet är känd i lokala språket som francen CFA eller helt enkelt Frank. Förkortningen stod ursprungligen för CFA Franc des Colonies Françaises d'Afrique. Översatt betyder detta att Franc de franska kolonierna i Afrika. Detta indikerar också ursprunget av valutan. Frankrike införde detta att användas i de franska kolonierna i Västafrika. Frankrike hade en hel del kolonier. Nästan alla av dessa områden är nu oberoende. Valutan används nu inte bara i det forna franska kolonin, men också i gamla spanska och gamla portugisiska kolonin.

Inledning CFA-francen

CFA-francen infördes den 26 december 1945 av Frankrike. Detta kom som en ersättning för den gemensamma fiskeripolitiken francen. Innan det var bara använde den franska francen, men de hade under kriget drabbades av en betydande inflation. Frankrike ville förhindra kolonierna lidit av inflationen och eventuella framtida devalveringar och införde CFA som en ny valuta.

Namn CFA-francen

CFA-francen sedan den första namn har ändrats två gånger med namn. År 1958 ändrades namnet till Communauté française d'Afrique. Detta innebär den fransktalande delen av Afrika. Detta motsvarade en fransk planer på att upprätta en så kallad Communauté, ett slags Samväldet franskspråkiga länder. Med den här inställningen, misslyckades de. Planen var två år senare, redan på jobbet och de flesta länder som var anslutna till CFA blev självständigt. Idag, CFA står för Communauté Financière Africaine. Detta innebär afrikanska finansvärlden.

Graden av CFA-francen

Hastigheten för CFA-francen var knuten till den franska francen. En CFA-francen var värt 1,7 franska franc. Med tillkomsten av den nya francen CFA-francen var värt 0,02 franc nytt. Eftersom den franska francen ersattes av euron, är CFA-francen knuten till euron. Ett problem med denna koppling var, enligt vissa ekonomer att värdet av CFA-francen var därför oberättigad överdriven. Därför skulle de västafrikanska länderna vara mindre attraktivt att handla med. Så det skulle vara mycket svårare för jordbrukarna att exportera sina produkter till Europa, eftersom de europeiska länderna betalade för mycket för det. Det skulle också gynna den urbana eliten eftersom de var mycket lättare att importera billiga produkter från väst. Slutligen, den kritik som kopplingen av myntet kryssa på nykolonialism. Genom att koppla Europeiska unionen skulle kunna utöva ett oproportionerligt inflytande på afrikanska länder.

Länder där CFA francs i bruk

Idag finns det två versioner av CFA-francen. En version får inte användas i länder där den andra versionen är i omlopp. Den första gruppen bildar Västafrikanska ekonomiska och monetära unionen och består av följande länder: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Guinea-Bissau, Mali, Niger, Senegal och Togo. Den andra gruppen är Centralafrikanska ekonomiska och monetära gemenskapen och består av följande länder: Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo-Brazzaville, Ekvatorialguinea och Gabon.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha