Gör läkemedel för psykos dig fet?

De som tar medicin för psykisk sjukdom såsom psykos eller schizofreni ofta verkar få en stor viktökning. Det är tumregel: ju längre patienten ta medicin, desto större effekt. Denna forskning visar att forskare vid Maastricht UMC + offentliggjordes i juni 2014. Hittills har inte mycket uppmärksamhet till viktökning som en bieffekt av så kallade antipsykotiska läkemedel. Forskare Maarten Bak vill ha bra utbildning, och uppmuntra både motion och en hälsosam kost. Till exempel kan patienten göra något för att förhindra oönskad viktökning. Diagnosen en psykisk sjukdom är redan dyster nog. Men det är också tydligt från forskningen att den som tar medicin för psykisk sjukdom såsom psykos eller schizofreni ofta måste ta itu med betydande viktökning. Det är tumregel: ju längre en person använder droger, desto starkare effekt läkemedlen har på vikt.

Praktiskt taget alla antipsykotiska läkemedel: viktökning

Detta är en omfattande forskare vid Maastricht UMC + gjorde de effekter som vissa antipsykotiska läkemedel under rubriken kroppsvikt. Denna studie tittat på så kallade metastudie. Dessutom finns den forskning, helt enkelt, från studien av andra studier. I detta fall, mer än 300 studier av läkemedel för psykos. Meta-studie visade att praktiskt taget alla former av medicinering för psykos fanns betydande ökning i vikt. Ett stort antal personer som tar dessa antipsykotiska läkemedel verkade kämpa för att få mer än 7% viktökning. Deras BMI, eller Body Mass Index - en mätare som visar antalet kilo motsätter längden på personen - var betydligt ökat.

Psykos: definition, orsaker och siffror

Psykisk sjukdom "psykos" är förlusten av kontakt med verkligheten. Alla möjliga skäl kan spela en roll i uppkomsten av psykos. Tänk på traumatiska situationer, missbruk och / eller användning av droger. En psykos är inte så ibland trott sådan sällsynt fenomen. Bara för att redan i Nederländerna, ca 300.000 personer en drog som tillhör antipsykotika. Med en sådan psykos läkemedel kan tyvärr inte botas, men kan minska symtomen på psykos. Hittills har det för viktökning som en bieffekt av läkemedlet är inte så mycket uppmärksamhet. Men den här studien visar att det finns betydande konsekvenser är möjliga, och att viktökning med antipsykotiska läkemedel förtjänar verkligen mer uppmärksamhet.

Fler och mer vikt

Om en längre tid patienten tog medicinen, var effekten för vikten funnit avsevärt öka. Relativt sett är det inte ens gå till en sådan extrem tid, särskilt med tanke på ofta långvarig eller permanent typ av användning av antipsykotiska läkemedel. Vissa läkemedel nota bene leda till viktökning över tio kilo inom en kortare tid än ett år, jämfört med dem som fick placebo eller "förfalskade läkemedel". Denna förändring i vikt inte bara gällde en patient som tog mediciner för första gången, men också för patienter som redan hade varit under behandling, men för en eller annan anledning, skulle ta en annan anti-psykotiska mediciner.

Vikt Risker för lite bilden antipsykotika

Enligt forskaren Bak förtjänar problemet med viktökning från antipsykotika mer uppmärksamhet. Fetma är redan ett globalt problem, men säger Bak, "Med psykiatriska patienter, problemet är mycket större och lite erkänt, liksom den ökade risken för diabetes och metabolt syndrom." Enligt utredaren, är det nödvändigt att både psykiatriker och patienter är väl medvetna om risken för problematiska viktökning. Inte bara vid förskrivning eller ta medicin, men också när det gäller samarbete med andra vårdgivare, såsom allmänläkare eller invärtes. Genom att ta korrekt information, missbrukaren till bättre beslut som fattas. På så sätt, om han stödjas och uppmuntras. Uppenbara i synnerhet, support och information om olika sätt att hålla din vikt under kontroll: sunda kostvanor och motion.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha