Gouda St. John, en kyrka full av Firsts

En byggnad full av superlativ: St Johns kyrka i Gouda. Det är med sina 123 meter den högsta kyrkan i Nederländerna. De blyinfattade fönstren är världsberömda och har en yta som är mindre än 1755 kvadratmeter. Och sedan kyrkan äger också en annan halv kilometer kartong, som därmed är den största i världen. Om du promenad från centrum av Gouda till St Johns kyrka, trumma direkt på det här är den högsta kyrkan i Nederländerna. Du kan se taket och tornet trots hotande bakom byggnaderna på marknaden, men du borde verkligen gå runt för att uppleva förstahandsinformation hur länge denna byggnad inte. Det är byggt mellan tätt placerade byggnader och det finns bara smala gator runt den. Ingången är på baksidan, i en trevlig gränd kallas Bakom kyrkan.

Fire!

Kyrkan är uppkallad efter Johannes Döparen, är skyddshelgon för staden Gouda. Den första Johanneskyrkan uppfördes här i början av det trettonde århundradet, innan Gouda stad charter från greve Floris V. Den nuvarande kyrkan började byggas kring 1350. Under århundradena, var byggnaden utvidgades regelbundet, och delvis återuppbyggdes efter flera bränder. En brand var ett stort inflytande på den nuvarande utseende av Saint John År 1552 blixtar slog tornet och brände en stor del på kyrkan. Sedan kyrkan har ökat dramatiskt.

Generösa givare

Vid den här tiden, greppreformationen i Nederländerna runt honom och år 1573 Saint John blev en protestantisk kyrka. Efter branden började aktivt söka donationer för att återställa de blyinfattade fönstren. Inte med lite framgång! Vilhelm av Oranien, kung Filip II och hans fru Mary Tudor och regent Margaret av Parma är bara några av namnen på generösa givare. Tack vare dessa sponsorer avant la lettre, har kyrkan nu sjuttio vackra fönster, med en total yta på över 1750 kvadratmeter.

Gouda Glas

Den högsta glas mäter 19,5 med 4,6 meter. Bilderna på fönstren är oftast härstammar från Bibeln, men vissa har bara göra nationella historia. Det finns ett fönster som Hjälp i Leiden under Åttio åriga kriget föreställer. Dessutom är givarna själva visas regelbundet. En hel del av fönstren har kyrkan har fortfarande den ursprungliga ritningarna kartonger. Dessa rullar av pergament lagras i en speciell, rade valv under kyrkan. De är i restaureringar fortfarande konsulteras.

Högsta kyrkan i Nederländerna

Saint John mäter 123 meter med 49 meter och är 25 meter hög. Trots att kyrkan är katolsk från ursprungs vittnar till det inre av protestantiska åtstramningar. Gotiska valv är inte bara pekade valv valv, vilket ger en bredare effekt. Du hittar små prydnader. Mest uppmärksamhet går också ut till ?? ?? Gouda fönster, fönstren som är världsberömd för kyrkan och som kan du till fullo njuta av det vackra ljuset.

Praktisk information

  • Bakom kyrkan 16
  • 2801 JX Gouda
  • 0182-51 26 84
  • kyrka webbplats
  • Mån-lör 9-17 pm
  • Åtkomst ?? 2,50 - ?? 4,50

Virtuell rundtur

Det ersätter inte en verklig besök och erfarenhet av stående under en nästan tjugo meter högt blyinfattade fönster. Men fortfarande är det trevligt att göra byggnaden en virtuell rundtur på webbplatsen för Johanneskyrkan.
(0)
(0)
Tidigare artikel Naturliga antibiotika
Nästa artikel Hur ditt minne?

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha