Ögon - Färgblindhet

Färgblindhet är inte en form av blindhet, men brist på hur du uppfattar färg. Med denna vision problem har du svårt att skilja vissa färger som blått och gult eller rött och grönt.

Vad är färgblindhet?

Färgblindhet, eller snarare färgseende brist är en ärftlig sjukdom som drabbar fler män än kvinnor. Enligt förhindra blindhet Amerika man uppskattar att åtta procent av män och mindre än en procent av kvinnorna har ett problem med färgseendet. Den vanligaste typen av färgblindhet är den röd-gröna färg brist. I mindre utsträckning, kan en person ärva den egenskap som leder till en minskad kapacitet för detektion av blå och gula toner. Hon är lika vanligt hos män som hos kvinnor.

Symtom av färgblindhet

Brukar du ibland ha problem själv att avgöra om en färg nu korrekt blått och gult eller rött och grönt? Är det för andra människor som du måste förbättra i felbedömning av en viss färg?
Om så är fallet, dessa är primära tecken på en färgblindhet.
Tvärtemot vad många tror, ​​är det ytterst sällsynt att en person med färgblindhet uppfattar bara nyanser av grått. De flesta människor som anses "färgblind" kan se färger, men vissa färger verkar ganska vag och lätt förväxlas med andra färger, beroende på vilken typ av färgblindhet de har.
Om du har problem att uppfatta färg utvecklas när du normalt bara för att se hela utbudet av färger sätta din bästa ett besök hos din läkare. Plötslig eller gradvis förlust av färgseendet kan orsakas av ett antal underliggande hälsoproblem såsom grå starr.

Orsaker av färgblindhet

Färgblindhet uppstår när ljuskänsliga cellerna i näthinnan är inte tillräckligt snabb för att reagera på förändringar i ljusvåglängder som gör det möjligt för människor att se en mängd olika färger.
De fotoreceptorer kallas stavar och koner i näthinnan. Stavar är mycket rikligt förekommande i den humana näthinnan. Även om de är mycket känsliga för ljus, är de inte i stånd att uppfatta färgen.
De 6-7000000 koner i den mänskliga näthinnan är ansvariga för uppfattningen av färg. Dessa är koncentrerade i den centrala delen av näthinnan, och mer specifikt i gula fläcken. Centrum av makula kallas fovea, och detta lilla område innehåller den högsta koncentrationen av koner och är ansvarig för den direkta uppfattning av färg.
Ärftliga former av färgblindhet är ofta kopplade till brister i vissa typer av koner eller direkt frånvaro av dessa koner.
Förutom skillnader i den genetiska make-up, det finns andra orsaker som kan leda till en brist eller förlust av färgseende.
Parkinsons sjukdom. Eftersom Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom, de ljuskänsliga nervceller i näthinnan där maskerings behandling kan utföras skadad och kan inte längre fungera ordentligt.
Grå starr. Grumling av den naturliga linsen i ögat som inträffar vid grå starr kan leda till åsynen av suddiga färger så att de är mycket mindre tydlig. Lyckligtvis kan en avlägsna grumlade linsen under kirurgi och ersätts med en artificiell intraokulär lins som gör färgseende kommer också återhämta sig.
Tiagabin som medicin mot epilepsi. Detta antiepileptiska läkemedel kan minska färgseende. Denna bieffekt av Tiagabin förekommer i 41 procent av användarna, men detta är inte ett permanent resultat. Efter en tid dessa självbegränsande bieffekt.
Leber ärftlig optisk neuropati. Detta ärftlig optikusneuropati är vanligast hos män och kan resultera i en viss grad av färgblindhet, även hos personer som är bärare, men inte uppvisar andra symptom på detta tillstånd. Den vanligaste formen av färgblindhet här är den röd-gröna uppfattning.
Kallmann syndrom. Detta ärftlig sjukdom innebär ett fel i hypofysen som kan leda till ofullständiga eller exceptionella händelser könsrelaterade, som könsorganen. Färgblindhet kan vara ett symptom på denna sjukdom.
Färgblindhet kan också uppstå när åldrandet, skador på cellerna i näthinnan. En skada eller skada på områden av hjärnan där behandlingen sker utom synhåll kan också leda till en felaktig färgseende.

Behandlingar och strategier mot blindhet

Enligt studieresultat tillkännagavs av forskare från University of Washington och Florida under 2009, kan genterapi bota färgblindhet hos apor. Medan dessa fynd var lovande genterapi skulle inte betraktas som behandling för den mänskliga till vilken de har befunnits vara helt säker.
För närvarande finns det inget botemedel för färgblindhet. Vissa copingstrategier kan hjälpa klubbarna att fungera bättre i en färgorienterad värld.
De flesta människor har möjlighet att anpassa sig till defekta färger och kan se utan alltför stora svårigheter. Vissa yrken, men såsom grafisk design och yrken som kräver åtgärder av olika färger av elektriska ledningar, är mycket beroende av en korrekt uppfattning av färg.
Om du är tidigt nog att du lider av en färgblindhet kan kunna kompensera för detta genom att välja en karriär där du inte är beroende av en perfekt färgseende. Tidig diagnos av färgblindhet kan också förhindra många problem hos barn under läsåret, där många instruktions faktiskt beroende på färg. Om ditt barn lider av en färgblindhet ljus är bäst i lärarens så att han kan anpassa sina lektioner och presentationer detta.
Vissa människor använder speciella linser för att förbättra deras uppfattning om färg. Dessa linser finns i både kontaktlinser glasögon som i glas form och är tillgängliga från ett begränsat antal ögonläkare i USA och andra länder. Om din ögonläkare inte använder dessa linser är det tillrådligt att be om en remiss till en specialist som kan hjälpa dig med detta dock.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha