Godis och snacks: varför är ohälsosam mat så läckra?

För många är det en igenkännbar daglig dilemma: de smaskiga chokladkaka som frestande bakverk, de frestande croquette ... Du har mycket fint, men försöker att hålla dig i; på grund av din vikt, eller ditt kolesterol ... Det skulle vara bra om salladsblad och morötter var så beroendeframkallande: njuta av en stor dos av antioxidanter och fibrer, och linjen skulle ha något att lida. Tyvärr, de goda livsmedel är särskilt rik på socker och fett.

Det som avgör om något är bra?

God mat är en fråga om smak ... och smak förmedlas av smaklökar på tungan och i munnen. Med spetsen på tungan smakar sött, är den bakre sektionen känslig för bittert och sidorna av tungan av salt och syra sant. Men det är inte allt. Vissa människor tycker vit choklad för söt, medan andra tycker mörk choklad för bitter. Mätningen av vad du smakar är ett resultat av att tilldela en mening till smakupplevelse. Detta görs i hjärnan, bland annat i det ventrala tegmentala området, som är involverat i genereringen av en känsla av välbehag. VTA kan stimulera dig att äta om du vill ha en behandling. hur
Den "nöje" kommer till stånd naturligt, VTA är inte bara ansvarig. Energibehovet påverkas också, och signaleras av en annan del av hjärnan, nämligen hypotalamus. Sedan är det medvetande som kan besluta bygger på resonemanget att erkänna eller inte dessa behov. Alla vet de konflikter som kan spela in, om du måste äta om de vill eller inte vill ge efter för din aptit.
VTA bestämmer därför vad vi vill och där vi njuta av, med andra ord, vilken mat vi vill. Men vad som gör vissa livsmedel smakar bättre än andra? Detta förefaller bero på olika egenskaper. Naturligtvis den variant av stort inflytande. Livsmedel som innehåller mycket socker, så är söt, i allmänhet ger mest tillfredsställelse. Dessutom kompositionen av intresse. Livsmedel som innehåller mycket fett verkar vara mycket attraktiv. Slutligen, texturen spelar också en roll: tänk hårt, tufft, anbud, mjuk, luftig och krispigt ... Men det är fortfarande inte med det säga varför hjärnan attraktionskraft tilldela dessa egenskaper. Forskning har visat att vissa signalsubstanser i hjärnan är ansvariga för detta: de så kallade opioider.

De "skyldiga": opioider

Olika ämnen i hjärnan är aktiva inom energi- och belöningscentra och därmed reglera konsumtionen av livsmedel. Ämnen som kallas orexigenen stimulera äta, medan substanser som hämmar äta anorexigenen heter. En viktig grupp orexigenen är opioiderna. En välkänd opioid endorfin är ett ämne som är involverad i olika former av njutning: spänningen i sport, orgasm ... och njuta av choklad. När det gäller mat, opioider också starkt aktiva i åtnjutande aspekten än på energibehov. Opioider satte huvudsakligen på konsumtionen av socker och fettrik mat. En ytterligare effekt av opioider är att de försenar mättnaden. De orsakar inte bara konsumtionen av gödning, men också se till gång att du måste äta mer än vad som behövs: ett recept för fetma!
Långt innan biologin bakom smaken identifierades, försökte de att manipulera alla uppfattningen av godis. Så kallade "mirakel frukt" äts att sura livsmedel smakar sött. Å andra sidan, Gymnema sylvestre te berusade att ställa socker smak som sand, för att dämpa ätbeteendet. Sedan upptäckten av opioider vi har andra åtgärder samt: de opioidantagonister går mot verkan av opioider och kan därför användas för att bekämpa frosseri.

Frestelsen av ohälsosamma

God mat: vän ​​och fiende
God mat: vän ​​och fiende mat kan vara en källa till glädje. Vi vet alla att mat som vi äter med största nöje. Och oftast kan vi därigenom bättre att inte hålla kalorierna, för vår egen sinnesfrid. Övervikt, tandskador, diabetes, åderförkalkning ... På god mat är associerad med en svart kant. Det verkar som ett dåligt skämt av naturen för att skapa de minst hälsosamma livsmedel mest beroendeframkallande.
Orsaken till denna paradox är att resonera väl. På relativt kort tid mannen har genomgått en stor kulturell evolution: vår livsstil och mat har förändrats dramatiskt sedan den tid då vi var fortfarande i djurhudar runt. Den biologiska evolutionen å andra sidan sker betydligt långsammare. Med andra ord, är vår kropp byggd för förhållanden som tidigare rådde. Vi är inte gjorda för en inaktiv livsstil, eller för ett överflöd av alla typer av sockerhaltiga livsmedel. Svåra förhållandena i det förflutna har lärt kroppen att lagra effektiva leveranser ... nu vi har fastnat med alla dessa öl magar.
En ledtråd till de evolutionära ursprunget till ätbeteende framgår även av de genetiska skillnaderna på grund av ras. I tropiska områden folket är mycket mindre känsliga för socker än i kallare klimat, där sockerhaltiga livsmedel var ursprungligen sällsynta. Det är inte logiskt att i dagarna före globaliseringen, har konsumtionen av socker stimuleras via en intern belöning mekanism. Nu står vi här med bakade päron ... och alla möjliga andra delikatesser.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha