Glasögon som känner igen cancer

Inka Söderberg Februari 27, 2016 Hälsa 10 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

 De kallas "speciella glasögon". Nej, det är inte speciella linser, såsom vilseledande formulering skulle kunna innebära.
Glasögon är high-tech, som används under det administrativa uppmärksamhet av cancer för att bättre lokalisera cancerceller och ingripa på ett målinriktat sätt.
Uppfinningen har testats under operation för bröstcancer på Judiska sjukhuset i St Louis, Missouri.
De studier som lett fram till den nya tekniken återfinns i Journal of Biomedical Optics och har finansierats av National Cancer Institute vid National Institutes of Health.

Hur fungerar de?

Utvecklat vid Washington University School of Medicine i St Louis, linserna ger ett värdefullt stöd till kirurger visualisera cancerceller som i kontakt med infraröda glasögon, blir de mer synliga.

Cancerceller är notoriskt svåra att se, till och med under hög effekt förstoring. Glasen är utformade för att göra det lättare att skilja mellan cancerceller och friska.

"Vi är i ett tidigt skede av denna teknik, men vi har verkligen uppmuntrade av de potentiella fördelar för patienterna", sade kirurgen Julie Margenthaler, docent i kirurgi vid Washington University, som utförde den första operationen med glasögon, "föreställa sig vad Det innebär att om dessa linser skulle göra det möjligt att helt utrota cancer från första ingripande vilket eliminerar behovet av en efterföljande operation ".
För närvarande kirurger avlägsna en del av tumören och en del omgivande vävnad som kan innehålla cancerceller. Proven sänds sedan till en patologi laboratorium och observerades under ett mikroskop. Om cancerceller finns i vävnaden intill den karcinogena avlägsnade, är det tillrådligt att utföra en andra operation för att avlägsna extra vävnad.

Glasen kan minska behovet av ytterligare förfaranden med insatser, minska stress på patienter, liksom den tid och kostnad.

Margenthaler sade att ca 20-25% av patienter med bröstcancer som genomgick en första operation, kräver de en andra eftersom tekniken för närvarande tillgängliga inte visar tillräcklig utsträckning omfattningen av sjukdomen under den första operationen.

Den nya tekniken, som utvecklats av en grupp ledd av Samuel Achilefu, professor i radiologi och medicinsk teknik vid Washington University, innehåller en display som är monterad på huvudet av en kirurg och molekylär målinriktat medel som fastnar på cancerceller och gör dem mottagliga för ljus. Före operation, patienten får ett kontrastmedel som ger färg endast till cancerceller som, som svar på infrarött, avger en glöd.

På studie publicerad i Journal of Biomedical Optics, står det att forskarna konstaterade att instrumentet kan upptäcka tumörer större än 1 mm i diameter.

Ryan Fields kirurg och professor i kirurgi vid Washington University, planerar att bära glasögon senare denna månad när de kommer att kallas för att ta bort ett melanom.

"En begränsning av kirurgi är att det inte alltid är klart för blotta ögat, skillnaden mellan normal vävnad och cancervävnad," sade fält, "med glasögon som utvecklats av Dr. Achilefu, vi kan bättre identifiera den vävnad som tas bort."

I pilotstudier utförda på laboratoriemöss, forskarna använde ICG, ett kontrastmedel som vanligen används och godkänts av Food and Drug Administration. När medlet insprutas i tumören, cancerceller avger ett lysrör.
Achilefu, professor i biokemi och molekylär biofysik, söker FDA godkännande att använda en annan molekylär agent. Detta medel skulle vara mer specifik och skulle stanna kvar längre i cancerceller.

"Tekniken i fråga finns en stor potential för patienter och hälso- och sjukvårdspersonal", säger Achilefu, "vårt mål är att se till att det inte lämnas ut några spår av cancer."

Professorn har arbetat med Office of Washington University of Technology Management och har ansökt om patent för de särskilda glasögon.

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha