Geografi Israel: nya städer Israel ?? hierarkiska mönster

För mottagning av hundratusentals invandrare till Israel mellan 1948 och 1963 skapades mer än 30 nya städer. Dessa var, enligt den israeliska geografen professor Elisha Efrat den största förändringen av kulturlandskapet i modern Israel. Etsel anser att de många nya bosättningar jordbruks har också en viktig prägel på kulturlandskapet. Denna artikel fokuserar på den hierarkiska mönster av nya städer i Israel.

Intro ?? semi-urban bosättningspolitiken

Anledningen Israel 1948 beslutat att bygga nya städer var ankomsten av hundratusentals invandrare från Europa, Asien och Afrika. Inte alla skulle rymmas i de befintliga jordbruksbosättningarna. Byggandet av nya städer verkade logisk lösning. Ändå är sionisterna inte förvägras sin jordbruks ideologisk bakgrund och blandade jordbruks idéer i städerna. Det var under de första åren ingen social och urban ideologi om urbanisering.

Hierarkisk mönster

De israeliska planerare hade ingen erfarenhet och namn av den anledningen europeisk stad modeller såsom den hierarkiska mönster av små städer erbjuder tjänster till byar. De små städerna återigen i samband med stora städer som är högst upp i hierarkin.
Den hierarkiska mönstret ser ut så här:
  • Typ A ?? by med 500 invånare
  • typ B ?? byn cirka 2.000 invånare
  • typ C ?? semi-urban center med invånarna 6000-12000
  • Typ D ?? medel tätort med invånarna 40000-60000
  • Typ E ?? stor stad med över 100.000 invånare

Typ B erbjuder tre till fem omgivande byar. Typ C är ansvarig för 30 närliggande byar i en radie av 10 kilometer. Typ D ger regeringsbyggnader, banker, sjukhus och fabriker. Typ E är den regionala huvudstaden som upprätthåller förbindelser med andra större städer i landet.
De israeliska planerare fokuserade på typ B, C och D på grund av deras förmåga att ta invandrare. Det antogs att dessa tätorter bör förbli liten för att undvika att bli avskurna från jordbruket. Men det innebar också att centren var för liten för att utveckla en sann urban livsstil. Städerna bör integreras i befintliga ekonomier där kibbutzer och moshaviem var ansvarig. De var inte intresserade av att erbjuda låg nivå tjänster i städerna. Om det inte fanns några nya städerna och att förbättra servicen var motverkas i befintliga städer.

Översikt över nya städer i Israel med befolkningen

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha