G6PD brist: brist på energi hemoglobinblodcellförstöring

I kroppen är röda blodceller innehållande hemoglobin aktiv för att införa syre och koldioxid för att rinna av. För denna operation för att kunna korrekt utföra, med blodcellerna behöver energi. För detta ändamål är blod används. Genom förmedling av G6PD brist är tillförseln av nödvändiga energin störs hit, varvid en väl fungerande blodcellerna hindras. Det leder till blodbrist dvs blodbrist kombineras med olika klagomål. Vad är denna sjukdom och varför är enzymet glukos-6-fosfatdehydrogenas nödvändig för cellenergibalansen?

G6PD brist

  • Behöver väl fungerande röda blodkroppar
  • Energiabsorption och transport av syre
  • Vad är glukos-6-fosfat dehydrogenasbrist?
  • Möjliga orsaker
  • Konsekvenser av en brist
  • X-kromosom-bunden

Behöver väl fungerande röda blodkroppar

Blod är sammansatt av plasma med blodplättar för blodtransfusion hemostas, vita blodceller för motståndet och röda blodkroppar. Den sista gruppen innehåller hemoglobin, till vilken syre och koldioxid kan kopplas. Kroppen med syrerikt blod kunde lämnas. Det ger alla muskler, vävnader och organ tillräcklig styrka för att prestera bra utan att bli utmattad. Eller hur väl vi känner och hur god hälsa, beror dels på en väl fungerande röda blodkroppar.

Energiabsorption och transport av syre

Blodceller behöver energi för att utföra båda funktionerna. För detta ändamål är glukos används i blodplasman, så att blodkroppar innehåller separat tillräcklig energi. Naturligtvis bör överföring av energi till blodkroppar ordnas, där enzymet är ansvarig för G6PD. Dessutom bildar enzymet energiväxla så att strömmen kan extrahera blodkroppar från blodplasman.

Vad är glukos-6-fosfat dehydrogenasbrist?

För att få tillräckligt med energi, naturligtvis, finns det bör tillräckliga enzympartiklar i blodet att vara närvarande. Med en brist eller en brist, kommer blodet inte får tillräckligt med energi, så det kan inte längre fungerar korrekt. Överföringen av energi sker inte bra, så att funktionen försämras. Som ett resultat av den syretransportkapaciteten minskar blodet allt uppstår och anemi. Blodcellerna dör och bryts ned ytterligare av energibristen.

Möjliga orsaker

Det mest logiska orsaken är en blodförgiftning, vilket gör att många processer i kroppen kan påverkas. Vissa förebyggande malariamedica kan påverka funktionen av enzymet. Behöver du ta malaria medicin innan din resa, bör du vara uppmärksam på hur din kropp reagerar.

Konsekvenser av en brist

Hur mycket har du last beror på graden av enzymbrist. Otillräcklig syrerikt blod gör att kroppen snabbt slut och du har mindre styrka. Personen ser oftast blekare, nästa ibland kroppen ser gulaktig. Detta orsakas av en ökning av bilirubin i blodet som en restprodukt av hemoglobin från röda blodkroppar. Dessutom kan utföras produktion av blodceller, med vilken kroppen försöker att kompensera för bristen. Det kan orsaka mjälten är att vara hårdare, vilket kan göra att ställa upp. Det kan också finnas gallsten med höga koncentrationer av bilirubin bildningen och eventuellt urin med paroxysmal nattlig hemoglobinuri mörkbrun färg. Dessutom har hjärtat att arbeta hårdare, vilka oregelbundenheter och hjärtklappning kan förekomma. Återigen kräver detta mer syre, så även kroppen extra snabb nedbrytande. Eftersom mjälten arbetar hårt, eventuellt i kombination med gallsten, kan det uppstå buksmärtor.

X-kromosom-bunden

Både män och kvinnor kan vara bärare, men symtomen uppträder ofta hos män. Enzymet är i själva verket bunden till X-kromosomen. Eftersom den här mannen har bara en fru och de två kommer huvudsakligen manliga bärare lider av det. Enzymet kan därför arbeta till ett minimum eller helt inte presentera. Ofta kvinnan kommer att ha några problem, eftersom det fortfarande finns en god X-kromosomen. Men det finns fall där kvinnan upplever svår olägenhet. I så fall, därför påverkas i kvinna två X-kromosomer. Det finns flera varianter på enzymbrist vid vilken effekterna är likartade.
Om tillstånd detekteras och rätt medicinering administreras, kan symptomen vara väl förhindras. Målet är att optimalt stimulera produktion och bevarande av röda blodkroppar genom att exempelvis, folsyra och B12-vitaminer som skall vidtas. Vara väl informerade om hur du ändrar din livsstil så att störningar hålls till ett minimum.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha