Frågor om mammaledighet och föräldraledighet

Gravida arbetstagare och egenföretagare har rätt till mammaledighet och föräldraledighet. Även arbetstagare med vissa förmåner har rätt till detta. Sedan 2008 egenföretagare har rätt till mammaledighet. Även arbetstagare som fått ersättning i samband med funktionshinder, arbetslöshet och sjukdom har denna rättighet. Denna ledighet system tar minst sexton veckor. Hur lång tid det tar i verkligheten beror på barnets födelse. Svar på vanliga frågor ges nedan.

Hur länge har du rätt att lämna?

Längden på ledigheten beror på valet av en förälder och om tidpunkten för leveransen. Den blivande modern kan ta från sex veckor före den beräknade nedkomsten mammaledighet. Ledigheten kan tas senare, dock senast fyra veckor före förfallodagen. Efter förfallodagen, finns det fortfarande rätt till minst tio veckor mammaledighet. I princip är det därför rätt till sexton veckors ledighet, men detta kan vara längre beroende på den exakta födelsedatum. I fall barnet föds senare kan hända att sex veckors mammaledighet tas, men eftersom barnet föddes två veckor senare, det finns en rätt till sammanlagt arton veckors ledighet.

Också rätt att lämna samtidigt som han får en fördel?

Ja, när det gäller arbetslöshetsersättning betalning i samband med funktionshinder eller sjukdom, det har också rätt till tjänstledighet. Dessa kan begäras från UWV.

Hur man ansöker om mammaledighet och mammaledighet?

Tre veckor före önskat datum kan en begäran överlämnas till arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska lämna in ansökan.

Hur mycket lön jag får under ledigheten?

Du kommer att behålla rätten att lämna storleken på din vanliga lön. Detta är dock begränsas till maximalt dagslön. Detta motsvarar ungefär en maximal lön på ca ?? 3970 brutto per månad som lämnar kommer att betalas för.

Mammaledighet och föräldraledighet för egenföretagare

Egenföretagare har rätt att lämna. Förr i tiden var detta inte fallet, men sedan 2008 finns det möjligheter. Inom de så kallade ZEZ arrangemang har själv rätt till minst sexton veckors ledighet, men mer än de har rätt till minimilönen.

Vad kommer att hända i händelse av sjukdom under ledigheten?

Den anställde kan välja att ta fyra eller sex veckor före den beräknade leveransdatum ledighet. Vid sjukdom kommer att lämna sex veckor före den beräknade leveransdatum, oavsett om ett val har gjorts ytterligare några veckor. Sjukdom graviditeten har rätt till en förmån vid sjukdom om det händer före eller efter mammaledigheten och mammaledighet.

Graviditet och minskande sysselsättning

Med ett utgående kontrakt under semesterperioden, kontakta UWV att ansöka om förmåner. I de flesta fall har du rätt till mamma förmåner.

Graviditet som ett skäl för uppsägning eller förkasta

En graviditet ska aldrig vara en anledning till att avskeda en anställd. I ett ansökningsförfarande är inte tillåtet att avvisa någon som är tillhörande med graviditet. Den anställde som är i en prövotid eller har en sluttande kontakt kan avfyras. Emellertid bör anledningen till detta inte är graviditeten.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Jag har en fråga om mammaledighet och obetald ledighet. Jag hoppas att ni kan svara mig här. Jag arbetar för närvarande tå för 60% inom hälso- och sjukvården, och faller väl inom utbildning. Nu när jag är gravid, jag ska räder från januari 3 dagar i utbildning, och 25% går för obetald ledighet i vården. Där jag kommande tre dagar undervisar så sedan en annan 35% fortsätta arbeta. Nu fick jag att deltidsledighet fram till mitten av juni. Från och med början av juli, kommer jag gå på mammaledighet från mitten av juni kommer jag därför återigen 60% arbetar inom hälso- och sjukvården. Vad händer med min lön under min mammaledighet. Är det bara bygger på mitt kontrakt 60% av Exploration under de föregående månaderna? Jag hoppas att ni kan ge mig klarhet i denna.

Din fråga är så specifik att detta är det bästa du kan presentera för personal officer din arbetsgivare.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha