Fotboll: reglerna

Heike Hammarberg Februari 27, 2016 Sport 6 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Fotboll är inte bara sparka en boll och se till att han kommer in i mål. Det är ett taktiskt spel som en massa regler som skall upprättas. När eleverna på Camp Bridge i 1848 började spela, de hade absolut ingen aning om reglerna för sin sport skulle förändras så mycket under tiden.

Fältet

Fältet ska alltid vara rektangulär, och den officiella storleken bestäms av FIFA. För nationella tävlingar i fältet mellan 90 och 120 meter lång och mellan 45 och 90 meter bred. För internationella matcher FIFA förklarar att längden på mellan 100 och 110 m och bredden måste vara mellan 64 och 75 m. Området är markerad med vita linjer som utgör en del av fältet. En boll faller på linjen är inte utanför. Ledningarna måste vara 12 cm bred. I mitten av fältet ligger mittcirkeln med en radie på 9,15m. I de fyra hörnen på fältet är en flagga 1,50 indikerar vägen till hörn och planen perfekt gränsen.

Lådan

Detta utrymme är för ändamålet 16,50m 40,32m bred och lång. I mitten av målen på ett avstånd av 11 meter från linjen är straffpunkten där bollen ska placeras i en låda. Utanför boxen är en halvcirkel med en radie på 9,15m. Inom denna rektangel, finner vi också målområdet som sträcker sig till 5.50m på båda sidor av polerna, och 5,50 för mållinjen. I linje med detta är målet sparka ges.

Syftet

Målen är 7,32m lång och 2,44m hög. De horisontella och vertikala stolpar måste vara så tjock. Stolparna ska vara vitt så att de är klart synliga även på avstånd. Nätet ska vara ordentligt fastsatta så att målvakten inte kan ingripa på något sätt.

Bollen

Bollen kommer att tillämpa mycket strikta regler. Du kan inte leka med en boll som är för stort eller inte uppblåst tillräckligt. Egentligen bara färg och mönster fritt. Målvakter därför ofta förvånad: de knappt används till de optiska effekterna av motiven på bollen och de konfronteras av en annan konkurrens med olika effekter. Kulan bör åtminstone ha en omkrets på mellan 68 och 70 cm. I början av spelet, måste bollen mellan 410 och 450 gram, och trycket måste alltid vara mellan 600 och 1100 g är kvadratcentimeter. Om bollen under spelets gång är skadad, är loppet stoppas och det är också leker med en boll på marken. Endast domaren avgör om bollen måste bytas ut.

Antal spelare

Matcherna kommer att spelas med två lag med 11 spelare. Om en un de två lagen är mindre än sju spelare kan spelet fortsätta under några omständigheter. Under officiella matcher, men inte mer än tre spelare kan bytas ut. I vänskapsmatcher kan båda lagen ändra detta nummer och låta fler ersättningar som båda lagen är överens med antalet byten och domaren när de meddelar tävlingen. Innan starten av matchen ska lämnas till domaren en tävling i vilken form varje lag 11 spelare och namnen på de möjliga reserver under matchen.

Replacements

Domaren måste informeras om en ändring av sin linjemannen som fick den fjärde tjänsteman den information som tränare för ett av lagen vill göra en ersättare. Spelet stoppas och nya spelare får bara komma på planen som den spelare han ersätter har släckts. Detta utbyte sker på höjden av centrumlinjen. Kom också ihåg att en spelare som en gång har lämnade planen inte längre kan komma tillbaka.

Kläderna

Även kläder av spelarna regleras. Kläderna av en fotbollsspelare måste uppfylla följande krav:
 • En skjorta i en färg som klart skiljer sig från den hos motparten
 • Shorts
 • Långa strumpor
 • Benskydd
 • Målvakten skall bära en tröja som skiljer honom tillräckligt från de andra spelarna och domarna. För officiella matcher alla spelare måste hugga sina skjortor i sina byxor och de kan ta bort alla kläder innan tävlingens slutsignalen. Därför har en spelare som har gjort ett mål och hans skjorta för att fira det ibland visar sig ett gult kort.

Varaktighet matchen

En fotbollsmatch är sammansatt av två halvor av 45 minuter vardera. Mellan de två halvorna av spelaren få en paus. Som bryter får aldrig vara längre än 15 minuter. I praktiken vidta alla händelser längre än 90 minuter på grund av att domaren spelet då och då stängs före slutet av loppet. Protokollet kan användas för att kompensera för förlorade ersättare tid eller skador. De används också när en spelare är medveten om tid att rack för att säkerställa resultatet av sin stab. Denna form av illojal spel kompenseras i slutet av matchen.

Starten av loppet

För varje match, de två kaptenerna och domaren ödet bestämma vem startar. De kommer att använda ett mynt. Vi kallar detta "kasta". Den vinnande spelaren bestämmer i vilken halva hans lag kan spela. Spelarna kommer alla ta sin plats och bollen placeras på mittpunkten. Två spelare börjar matchen med ett pass som ger framåt. De andra spelarna måste hålla minst 9,15m bort.

Målet

Ett mål är endast giltigt om bollen helt passerar mållinjen. Glöm aldrig att linjen är en del av fältet. Så om bollen vidrör den vita linjen är inte ett giltigt mål.

Offside

Detta är utan tvekan den komplicerade regeln i fotboll. Sammanfattningsvis är en spelare offside om han får ett pass medan han är närmare mållinjen i motståndarlaget mål än förra försvarare. För att vara offside avblåsning du måste utföra en åtgärd, så en direkt eller indirekt påverkan på tillvägagångssättet. Om till exempel en meter från mållinjen är offside och de åtgärder som händer på straffpunkten är ingen offside avblåsning. Om du får bollen i din egen planhalva du aldrig stå offside. Detsamma gäller om en motståndare ger dig bollen eller när du är på samma linje som den sista försvararen. Slutligen, en sista egenhet av denna regel: det kan aldrig bli tal om offside från inkast och naturligtvis inte på ett hörn.

Överträdelser

Domaren utmärkelser en direkt frispark, en spelare i motståndarlaget frivilligt, genom klumpighet eller slarv genom att göra ett av följande fel:
 • Svårt att ringa en motståndare
 • En motståndare sparka eller försöka sparka
 • Hoppa på en motståndare
 • Strike eller försöka slå en motståndare
 • En motståndare tryck åt sidan
 • En resa upp motståndare eller försök
 • Stoppa eller blockera en motståndare
 • Spotta en motståndare
 • En motståndare förolämpning
 • Röra bollen med handen
En målvakt får göra kränkning, nämligen:
 • Håll bollen i mer än 8 sekunder i händerna
 • Bollen tillbaka i hans händer som han lade på marken som en gång
 • Bollen i händerna efter att ha tagit ett frivilligt pass till foten av en av hans lagkamrater. Men han har rätt att fånga bollen, ger spelaren ett pass till huvudet eller bröstet.

Påföljder: korten

FIFA har infört ett antal regler, måste domarna ge ett gult eller rött kort. Men domaren beslutar om planen eller någon förtjänar ett kort eller en varning.
en spelare kan få ett gult kort om han:
 • Gör sig skyldig till osportsligt uppträdande
 • De beslut domaren alltför utmanande
 • Gör flera fel
 • Spelet saktar medvetet
 • Inte frivilligt respekterar rätts sträcka ut av domaren för en frispark eller hörna
 • Frivilligt lämnar fältet utan domarens tillåtelse (till exempel om en angripare går till läktaren efter att han gjorde ett mål
en spelare kan få ett rött kort om han:
 • Att göra ett allvarligt misstag
 • En mycket brutal handling inträffar (tackla bakifrån, punsch ...)
 • Till någon spottar
 • Domaren attack
 • Bollen med händerna från ett syfte
 • Begår en foul mot en motståndare medan han är den sista försvarare målvakt
 • Förbannelse eller kränkande språk som används på fältet
 • En andra gula kort i samma spel blir
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Ivonne Rosenquist
  Like 3   Dislike 0

För att göra den andra halvan mer spännande, kan det vara bättre spelas till fyra poäng. 2 poäng per hälften. Om ett lag i första halvlek redan med 3-0 står för den andra hälften är ingenting längre. Vid två poäng per hälften bör åter kämpat för två punkter, och vi ser massor av kamp.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha