Fjärils ?? Nässelfjäril på Ameland

Brian Backstrom Februari 27, 2016 Natur 6 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den färgglada liten räv flyga helt på Ameland. Du ser honom varm fladder i trädgården, fjäril buskar och andra växter trädgård. En liten räv är lätt att känna igen, även en nybörjare fjärilsälskare känner honom på nolltid. Det är några hundra fjärilsarter som förekommer i Nordsjön.

Fjärilsbuske med den lilla räven


Foto Jeanet de Jong

Nässelfjäril

Den lilla räven är en nära släkting till dune pärla fjäril. De tillhör Aurelia ?? s. Den lilla räven ser ut som den stora räven, som, som namnet antyder, är en stroke större. Det är en fjäril.

Funktion

Den lilla räven har en forewing längd på 22-25 mm. Den övre delen av den främre vingen vackert färgade. Huvudsakliga färgen är rödbrun till orange med blå moon fläckar på en rad längs bakkanten. Framkanten på forewingen har en rad med svarta och ljusa fläckar och i mitten av forewingen finns tre svarta fläckar. De ljusa färgerna skrämma sina fiender.
Foto Jeanet de Jong

Livscykel

Fjärilen lägger ägg i grupper om fyrtio till ett hundra av på undersidan av bladen av värdväxten, vid hornen. Äggen är små gröna bollar. Efter sex till tio dagar larverna kläcks ur äggen. Larv som vi ser från början av maj till slutet av september. Unga larver lever i silke bon, som vi lätt kan hitta den stora nässlor. Vuxna maskar lever ensamma och oskyddade födosök. De är grå med gula, ibland ljust gul, ritning. Efter 13 till 22 dagar larverna förpuppas. Dockan är inte en färg, kan det vara grönt och fade till brunt eller guld. Efter 8 till 12 dagar efter metamorfos. Arten övervintrar som en fjäril på svala och fuktiga platser i träd och skjul. Efter viloläget följer reproduktion.
Foto Jeanet de Jong

Spridning

Den lilla räven är en mycket vanlig fjäril ståndpunkt. Vi kan se honom i landet.
Arten gillar platser där adekvat nektar kan hittas. Vi ser dem i Ameland trädgårdar, skogsbryn, snår på vallar och vallar. De livnär sig på nektar olika växter. Fjärilen ansluten till ett territorium som hanen från klockan tolv ockuperar. Den lilla räven kommer hela Europa och vidare till Sibirien och Nordamerika till det. Han flyger från havsnivå till 3000 meter.

Flyg

Den lilla räven flyger från våren till oktober i två överlappande generationer. Den första generationen flyger från slutet av juni, den andra generationen från början av augusti. Fjärilar älskar vandra och de kan göra 150 kilometer. Ibland finns det även tal om fjärilsflyttning.

Ameland

Denna fjäril är ett år för att se Ameland tidigare än de andra och även vara stora svängningar under året. Vädret har en stor inverkan på det. Under 2012 flög han till exempel mycket tidigt. I mars var han en av de första att se fjärilar på ön. Dessa var kopior av första generationen. Särskilda var att under månaderna maj, juni och juli 2012 lilla räven helt saknas.
I den andra veckan i augusti samma år var rävar igen signaleras på Ameland, först ett par och sedan många, många.
I den tredje veckan i augusti 2012 utbröt där på de små rävarna, ibland såg i dyn blomma grupper om 20 till 30 vid samma tid och även om fjäril buskar i byarna kom till dem väldigt mycket emot.
Tydligen många rävar korsade Vadehavet och det visade ganska trevligt på vallen. Det fanns fjärilar och vilade en stund.
Det finns också infödda Amelander rävar, som växer upp på nässlor.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha