Film Review: När vallarna Broke

Dokumentären När vallarna Broke av den amerikanska regissören Spike Lee är ett rörligt hänsyn till de förödande effekterna av orkanen Katrina, som svepte över staden New Orleans den 29 augusti, 2005. Spike Lee visar övertygande att det inte var orkanen som ödelade staden, men misslyckandet med Bushadministrationen.

Requiem i fyra akter

Regissören Spike Lee, känd för fiction filmer som Gör det rätta och 25th Hour, lockade tre månader efter Katrina i New Orleans och förklarade konsekvenserna av en av de värsta naturkatastroferna i USA: s historia ordentligt. Från 500 timmars film, varav 100 timmar med själv sköt intervjuer, har Lee består ett imponerande requiem som består av fyra akter, vilket i sin tur varnar slagna i vinden kommer till budet, katastrofen själv, efterdyningarna och den långsamma återuppbyggnaden. Tidigare sade New York filmare med mer än hundra människor från alla samhällsskikt. Skådespelaren Sean Penn, jazzmusiker Wynton Marsalis, Harry Belafonte, rapparen Kanye West, borgmästare Ray Nagin, men de flesta vanliga människor. Deras personliga vittnesbörd ibland gå in i märgen. En mamma berättar att hennes dotter som drunknade. En pojke som flydde vid den tiden och när han återvänder till sitt barndomshem, finner sin mor död där.
Dokumentären varar fyra timmar och det är inte en andra för lång. Fram till sista stund du bor fascinerad och det skulle enligt min mening ha varat ännu längre. Enbart för att bara ta reda på hur man ska gå vidare med de tusentals offer som en följd av katastrofen. Alla dessa människor Spike Lee har gett en röst.

Ström arrogans

När Levees Broke är också en anklagelse mot den misslyckade amerikanska regeringen och särskilt Bushadministrationen. Bara fem dagar efter det att staden var översvämmade helt under vatten, de tillbehör som pågår. På grund av den långsamma hjälp många människor har dött i onödan. Detta också fortfarande ?? s var att tusentals evakuerade som bodde i en fotbollsstadion i förnedrande förhållanden hade varit overleven.Vijf dagar de mat, vatten, rena kläder saknar medan temperaturer över 30 grader opliepen.
Folk var dagar utan relief på taket av deras hus, den enda plats där de var säkra från det stigande vattnet. Monterad verkar drev flera veckor på gatorna i New Orleans, och ingen brytt sig om att lagra dem. Europeiska journalister som såg bilderna av katastrofen trodde att de var från en tredje världen land och inte av den '' allmighty USA '', det rikaste landet i världen. Bush själv kom först efter tolv dagar i New Orleans visade upp till stickande invånarna ett skott i armen, men det var redan för sent. Anledningen till passivitet regeringen var vad Harry Belafonte: ???? maktens arrogans ???? kallas. New Orleans består av 80 procent av afroamerikanska människor, många lever på fattigdomsgränsen. Och denna klass var inte intressant för Bushadministrationen. Den övervägande fattiga svarta befolkningen i New Orleans var inte en prioritet. Ee lokalhistoriker uttryckte det så här: ???? Jag har aldrig sett människor som så desperat behöver hjälp, behöver så mycket hjälp ??. '' 'Detta är utan motstycke i vår historia. "

Brytningen av vallarna

Den amerikanska regeringen ville göra folket tror att katastrofen i New Orleans var ett direkt resultat av orkanen Katrina. Spike Lee bara påpeka att det motsatta är sant. Var 1965 ?? efter en orkan hade vållade förödelse ?? diken gjort, men dessa vallarna var dåligt byggda och inte tillräckligt hög. Dokumentären är klart att regeringen, forskarna, ingenjörerna var medvetna om detta men inget gjordes för att förbättra vallarna. Med alla tillhörande konsekvenser. Vallarna var allt vatten och bröt med en ljudlig smäll, vilket gör staden 80 procent under vattnet kom att bli och denna flod har hävdade de flesta offren och staden förstördes.

New Orleans, födelseplatsen för jazz

Dokumentären är också en grund för att bevara kulturarvet i New Orleans, födelseplatsen för jazz. I ett nötskal, bör de rika musikaliska historia New Orleans vara och göra. Så imponerande, traditionella jazz begravningar som åtföljs av en Dixieland bandet. Den berömda, elva dagars karneval Mardi Gras varje år lockar tusentals turister till New Orleans och naturligtvis den dixieland musiken själv som har sitt ursprung i New Orleans. Katastrof tusentals musiker har gjorts hemlösa och arbetslösa.

Ett år efter orkanen Katrina

Lee När panka leveesna avslutats ungefär ett år efter Katrina. Och ett år efter katastrofen, åtminstone två hundra tusen människor väntar fortfarande väntar på repatriering. Det är nästan hälften av staden. Fortfarande ligger delar av staden i ruiner. Tiotusentals familjer lever möjlighet i husbilar utan att drabbas av permanenta bostäder. Orsakerna är extremt långsam återuppbyggnad och byråkratin. Anno 2007 häri inte mycket förändring kommer. Med skapandet av denna dokumentär, hoppas Lee att ändra detta för att komma till den amerikanska befolkningen återigen skakas och kanske tala med ord Spike Lee ?? Och kanske allmänheten kan få några politikers ass i regeringen för att flytta snabbare och vara mer effektiva i att hjälpa våra amerikanska medborgare i Gulfregionen. ?? I vilket fall som helst, han lämnar dig efter detta fyra-timmars dokumentär förvirring och du undrar hur detta är möjligt på jorden.

Källa

Intervju med Spike Lee från HBO Documentary Films
  • Titel: När Levees bröt
  • Genre: Dokumentär
  • Regissör: Spike Lee
  • Musik: Terrance Blanchard
  • Land: USA
  • År: 2006
  • Varaktighet: 4 timmar
  • Film förra året, 2006, som visades på IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam och finns tillgänglig på DVD.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha