Fibula / tibia bruten, och nu?

Efter en nedgång, kan en spade eller annan olycka hända att du fibula eller skenbenet påverkas. I vissa fall kan även vara bruten eller skenbens skena ben. Läs om symptom, diagnos, behandling och återhämtning från en fraktur i skenben och vadben bruten.

Skenben och vadben

Fibula är ett ben som är placerad längs skenbenet. Den är belägen på utsidan av underbenet. Den är ansluten till toppen och botten av skenbenet. Vid ankeln och skenbenet vadben möts. Upptill är fibula genom ligamenten anslutna till knäet. I fråga om längd är fibula och skenbenet liknande, även om det är något större skenbenet. Shin är som vadben från knät till ankeln.
Årligen cirka 1.000 fotbollsspelare i Nederländerna bryta deras ben. Detta gäller i synnerhet en tibia fraktur, men också inte så sällan till vadben fraktur eller en kombination av båda. Det är därför inte förvånande att det ska bäras benskydd i fotboll.

Symptom

En fraktur i underbenet - så en tibialfraktur av vadben fraktur - är lätta att upptäcka. Patienten har nästan alltid svår smärta. Denna smärta är inte bara närvarande om man vill att stå på det skadade benet, samt liggande eller sittande. Smärtan är oftast värre när det drabbade området är rörd. I de flesta fall, den missfärgad hud runt frakturen, som orsakas av nedbrytningen av det vaskulära systemet som omger frakturen. Dessutom kan det drabbade området svälla.

Diagnos

En diagnos görs huvudsakligen på grundval av symtom hos patienter och observationer av läkarna. För att med säkerhet fastställa att det finns röntgenstrålar är gjorda av en underbens fraktur. Dessa foton ger ett definitivt svar om svårighetsgraden av fraktur och därmed styra behandling. Under diagnos har patienten fortfarande en hel del smärta. Patienten kommer därför att vara direkt administrerade smärtstillande medel.

Behandling

Platsen, svårighetsgrad och typ av fraktur bestämmer behandlingen av skenbenet eller vadbenet. I vissa fall är det inte nödvändigt kirurgiskt ingrepp. Man då bara med en gipsavgjutning eller en skena. Men det är ofta ett kirurgiskt ingrepp krävs för att läka frakturen tibia eller vadben fraktur. Benen härmed sättas tillbaka på sin egen position, och normal tillväxt kommer att göra resten. Eftersom benen i sin ursprungliga position har kommit, finns det oftast nödvändiga verktyg för dem att hålla sin normala position. Detta förhindrar att benfragment under återhämtnings skjuta tillbaka. Sådana verktyg är, exempelvis, skruvar, spikar och plattor och att bringas till respektive ben genom huden.

Återhämtning

Om frakturen är helt läkt, kan du börja återhämtningen. Återhämtningen består främst av lugn stående övningar. Detta görs vanligen först under ledning av en sjukgymnast. Han eller hon undervisar patienten att få förtroendet tillbaka i benet. I ytterligare steg att göra promenader övningar, eftersom patienten inte kunde gå under en längre tid. Med styrketräning, musklerna i och runt benet kom tillbaka till sin tidigare nivå. Detta kommer också delvis lättade det skadade området när hon gick. Hela rehabilitering brukar ta flera månader och kan pågå enkelt mer än ett år. Detta är emellertid helt beroende av den plats, allvaret och typen av fraktur och varierar från person till person. Hos unga människor en underbensfraktur läker oftast snabbare än vuxna.
(0)
(0)

Kommentarer - 7

Den 9 juli förra jag bröt min högra smalbenet på två ställen. Det fanns ingen botversplintering. Sedan en vecka har jag en polyester bandage. Vi planerar en veckas resa till Noord-Holland. Min fråga är: Jag kommer att gå en bit, ja eller nej var "snyggt" breuken.De läkare med vakantie.Alvast tack för ett svar?

Hej, jag har brutit fibula nästan sex veckor under min fotbollsträning. Det finns nu vintern och min fråga är om jag kan spela fotboll igen omedelbart efter vintern?

Hej, jag har 4 veckor sedan min shin och vadben bruten. Jag hade kirurgi och ett stift placeras i mitt smalben. Jag går på kryckor och kan stiga lite där. Problemet är att om jag ljuger, det gör ont min kalv. Är dessa muskler? Eller är det att benet. Och vad kan jag göra åt det?

Min vadben bröts fyra veckor sedan och läkaren trodde att det var inte bruten was.Na den 1: a 2 veckor av smärta, jag passerade, och det var bruten på två ställen bandage off berättade för mig att jag skulle försöka gå tyst, utan ännu en gång för att ha ett foto tas av frakturen är läkt. Definitivt har en stödstrumpa för stevigheid.Het förefaller mig märkligt att en enorm dubbel fraktur läkt efter två veckor kan vara utan efter kijken.Is detta normalt?

Vad behöver hända: mitt barnbarn av 5Y och hälften är redan åtta veckor i ett plåster fot på hennes lår. Hon gör doktorn sa inte tillräckligt med ben. Nu finns det fortfarande två veckor. Medicinering behövs. tack

Kära, är det mycket svårt att identifiera. Jag har något för att alltför lite information. Om små sprickor har varit, då är det möjligt att du kan köra en månad senare, återigen. På vissa tyngre fraktioner men detta kan niet.Met Med vänliga hälsningar, B BBergkamp

Bästa Goossens, vid ung ålder frakturer läker mycket snabbare än i äldre. Detta gäller även för denna bristning. Det finns vissa aspekter som man måste se upp för. Man bör se till att benen blir rakt. Barn växer mycket snabbt och ett litet skev i benen kan bearbeta beïnvloeden.Wat består av att skapa benmaterial. Detta kan ha flera orsaker. Se till att ditt barnbarn får tillräckligt med kalcium. Det är en grundförutsättning för en god skelettutveckling. Förutom bensjukdom kan det vara så benskörhet, men innan att du måste vara en specialist. Detta kan vara mer avgörande om geven.Sterkte det! Med vänliga hälsningar, B BBergkamp

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha

Se Också