Fettisdagen och hur det brukade

Idag firas på många platser runt om i världen karnevalen. Detta åtföljs av parader, välja en karneval prins och ofta för mycket sprit. Hur annorlunda det var i tidigare år. Carnival kallades fettisdagen. Det innebar att vi kunde gå fortfarande bara vara ute innan de var tvungna att fasta i fyrtio dagar. De äldre bland oss ​​kommer säkert fortfarande använda en del minns från den tiden.

 Innebörden av Fettisdagen

I firandet av karnevalen år 2014, kommer många inte eller knappast undrar vad syftet med partiet är. Vad är ursprunget? Var kommer det ifrån? Carnival firas i många länder, ibland i hundratals år. Man tror att betydelsen av orden härleds carne = kött och vale = saknas. På de dagar som tidigare kallades fastlags folk började åter vara ute innan du börjar fastan som varade i fyrtio dagar. Sedan var det över med att äta kött. Fettisdagen började på söndagen och avslutades i tisdags kväll på elva minuter över elva. Den fettisdagen faller alltid sju veckor före påsk. Under fastan det var obligatoriskt enligt den katolska tron ​​att snabbt och det fanns särskilda dagars fasta och avhållsamhet. Abstinens dagar är dagar då ingen tilläts att äta kött eller samlag kan ha. Eftersom detta är fortfarande en mycket lång tid varade fram till påsk firas i många byar halvvägs upp "halvsnabba." Då kan man ta ett andetag och det skulle dansas en söndag och extra läckra ätit. Sedan gick de tillbaka på för nästa period som blev ännu hårdare med Passion söndag, palmsöndagen, Stilla veckan och sedan påsk.

 Fyrtio timmars bön

Under Shrove höll kyrkorna öppna under vissa tider. Folk gick till kyrkan varje dag för att be. Den Monstrance visades på altaret. Folk ber att tjäna avlatsbrev. Det innebär att man än när uttala vissa böner och recitation av ett antal föräldralös gegroet- och våra fäder radbandet beviljades en nedsättning av straffet skulle du behöva spendera efter döden i skärselden innan på himlen antas. Möjligen är det överdrifter somliga hålls i schack under Mardi Gras.

 Askonsdagen

I den katolska söder var brukligt efter fastlags onsdag morgon för att fånga ett kors av aska i kyrkan. För detta ändamål har särskilda mässor hängiven. Prästen gav ett kors med aska på pannan av folket och skulle tala orden: ". Du föds från aska och aska du skall återvända" Alla barn tyckte att det här mycket intressant och skolbarn lämnade askruisjes därför snabbt titta på varandra. Vem hade den största korset? Vem kunde korsa längsta ledigheten intakt?

 Dans tält på marknaden

Vem i femtiotalet växte upp i en liten by i Brabant kommer säkert ihåg att det var lite karnevalen. Nej, en fjärdedel Shrove blygsam. I mitten av byn, var oftast en danstält släpps ut på marknaden där unga och gamla samlades och många uppvaktning sedan uppstod. Dansen tältet var öppna på söndag som det var fettisdagen, direkt efter högmässan. Unga och gamla gjorde ett datum till dansen tältet. Parader var i byarna knappt. Innan dess hade de än till storstaden. Också klä upp bara något för staden. I byarna hade de flesta människor en blå smock och en röd näsduk runt halsen.

Den Rommelpot

För barn Fettisdagen var en bra fest. Pojkarna gick till bönderna och bad om en grisurinblåsa. Sedan ett konserverade grönsaker tömdes. Kanterna var noggrant böjda på insidan, och blåsan sträcktes över burken. Där gick noga igenom en vass stickande och sedan hade vi en mullrande. På fastlagstisdagen, barnen gick sedan förbi dörren som sjöngs i Brabant nästa låt:
  • Jan 't är fettisdagen
  • Vi skålar inte vara hemma för 't kväll
  • 't kväll i månskenet
  • som far och mor att gå till sängs
  • då vi dansa på träskor
  • simpe, SAMPE sompe,
  • Rommelpotterij, rommelpotterij,
  • ge mig ett öre och jag ska gå över
Barnen fick sedan några ören, som hon gick till godisaffären för att köpa mer snabb för Lent godis.
För flickor fanns inga sopor krukor, men de tilläts att släppa vatten. Innan att du gick till mataffären och köpte några lagerblad droppe. Detta placerades i en ampull med vatten, skakades kraftigt, och omvandlas i mörker. Efter ett par dagar hade läckra droppe vatten. Flaskan ska vara tom igen när fastan började för om du inte äter godis.

 Den Nibble mess

Varje barn fick en liten låda eller tenn. I den fastande inte bör nibblas där. Men godis innan du går till sängs för att göra delades ut av föräldrarna. Du lärde dig barnet vid en ung ålder vad innebörden av fastan. Men du gick till mataffären och det barnen fick sin godis som vanligt. Det var sant i burken. Hälften fasta bör då vara möjligt att ta ett enda stycke godis men alla måste bevaras tills påsk.

 Feast i familjer

Familjer var i allmänhet mycket stora och det fanns lite pengar. Emellertid visade det skonas till den nya stickande vid påsk alla barn. Så det var under Shrove tillsammans redan tittat där goda och prisvärda material var till salu och var utbytta mönster. Dessutom fanns det naturligtvis också festen. Det var extra läckra tillagas på söndag och många familjer var bakade munkar. Om familjen utanför byn kom att besöka sedan gjordes en extra gryta med soppa och var ibland Brabantse korv rullar i ugn.

 Utvecklingen till karnevalen

Vem anno 2014 en enhet till stad eller by där karnevalen firas i veckor ser förväg dekorationer på gatan. Det finns en karneval prins vald och byar arbetar i månader på flottar för paraden. Ölet flödar fritt. Vi upptäcker att en helt annan fettisdagen i små holländska byar inom en period av sextio år firas med många obekanta med ursprunget.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha