Fem saker du bör veta om Kina

Piär Cederström Januari 6, 2016 Underhållning 70 4
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
I västerländska ögon, är Kina en stor okänd. Vad vet vi om detta väldiga land där nästan 20% av världens befolkning? Vi vet de viktigaste städerna: Peking, Shanghai och Hong Kong. Vi vet att muren och Terrakottaarmén. Vi vet att en hel del ris äts, folk talar kinesiska och att de endast får ha ett barn. Här är fem saker som alla bör veta om Kina.

Ett barn under förhållanden

Tanken är att alla kineser, men kanske bara har ett barn. Inte sant! I landet kan begära att få ett andra barn. Regeln bör endast gälla de hankineser. Han är namnet på majoritetsfolkgruppen i Kina. Människor som tillhör minoritetsgrupper undantas från regeln en barn- och bör därför ha två barn i staden och tre eller fyra i landet. Om Han fortfarande få mer än ett barn, måste de betala böter, men förmögna familjer som har stor glädje. Och har tvillingar är naturligtvis ingen anledning för böter. Viktigt: att kunna ha barn alls, bör du vara gift.

Det kinesiska språket finns inte

Kinesiska nämns ofta som språket med det största antalet talare, men det är inte rätt .. Det finns sju huvudgrupper inom den kinesiska, är Mandarin gruppen störst. Mandarin, vilket gör det språket med de flesta högtalare. De andra grupperna är kantonesiska, Hakka, Xiang Min, Gan och Wu. Alla de stora grupperna omfattar olika lokala dialekter, som är eller inte är ömsesidigt förståeliga. Mandarin kinesiska är standardvarianten och lärs ut i skolan. Men det är inte nödvändigtvis modersmål varje kines. Rent vetenskaplig synvinkel, alla stora språken, men de brukar kallas dialekter. Så det finns ingen enhetlig kinesiska språket, även om Mandarin är nära närheten. Special är att alla dessa dialekter samma skriftspråk: samma tecken uttalas på olika sätt.

Ultra-censur

Den kinesiska regeringen håller sin befolkning tätt övervakas. Tidningar och tv övervakas noga av propaganda avdelningar partiet. Nyheter filtrerar in genom den enda statliga nyhetsbyrån Xinhua. Som ett resultat, är täckningen ofta färgade, men kineserna är det väl medvetna om att nyheterna alltför ofta positivt. Satellit-tv är förbjudet i Kina, men det finns vissa kanaler från Hong Kong. Om de talar om Kina, är programmet plötsligt avbryts av reklam.
Med Internetcensur är ännu mer uttalad: banan styrs av Peking Internet Information förvaltningsbyrån. Byrån har befogenhet att förvisa nyheter och göra propaganda krav. Nyheter om lokala protester mot korruption och en ökning av lönerna för partifunktionärer får inte offentliggöras. Positiva artiklar om partiet uppmuntras att täcka de ökade bensinpriserna.
Flera webbplatser ständigt blockeras, inklusive Wikipedia och BBC: s webbplats. Dessutom, webbsökningar via Google manipulerade. Till exempel är det omöjligt att få information om Falun Gong. Denna grupp främjar meditation, men har varit förbjuden sedan 1999 efter att anhängare marscherade en masse i Peking. Den kinesiska regeringen kallas Falun Gong en kult att begå självmord och ringer hennes anhängare att inte använda läkemedel i händelse av sjukdom. Och försök i Kina återigen att söka efter ?? mänskliga rättigheter ??, ?? demokrati ?? eller ?? 4 Juni, 1989 ?? : Du har hemsidor, men du kan inte bläddra.
På pressfrihetsindex 2007, Reportrar utan gränser är 169 länder, och Kina är en dyster 163. Plats. I jämförelse, är Nederländerna 12.

Ingen religion?

Officiellt finns det ingen religion i Kina, men i verkligheten är gamla andliga metoder är fortfarande följs. Det finns fortfarande buddhistmunkar och människor bränner rökelse till Buddha. Också hem altare är helt normalt. Dessutom, överallt du ser människor som utövar Tai Chi. Denna form av kampsport fokuserar på hälsa, meditation och självförsvar. Eftersom kinesiska Tai Chi ofta ?? göra på morgonen i grupp, verkar det som en kyrka insamling i slow motion. Tanken är andliga.

Massorna

Vid 9.32641 miljoner km2, en befolkning på över 1,3 miljarder människor. I kombination med en stark tendens mot centralisering leder till ett land där fullt = full antar en mycket annorlunda sound. En typisk kinesisk stad är en stad av miljoner. Varje staden under en miljon invånare är en liten stad. Och eftersom kollektivtrafiken inte är mycket utvecklat, dess kinesiska städer fulla av bilar ?? s, motorcyklar, lastbilar, cyklister, fotgängare och allt annat drag. Enligt vissa tillfreds bilens ?? s europeiska utsläppsnormer, men det finns väldigt lite bevis för detta. Kinesiska städer stinker och det är en ständig smog skikt. De som inte håller massorna ?? s'd bättre hålla sig borta. I Kina ser människor alltid och överallt, och du är aldrig ensam.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (4)
Annabritta Lundberg
  Like 2   Dislike 1

Och om detta är en negativ artikel, de ämnen här diskuteras återigen vanligtvis skrivna av någon som är helt småaktiga. Kina som en folkrepublik är ett stort land med många olika kulturer och naturligtvis människor. Verkar mig ganska svårt att se detta som en helhet och underhålla. Mycket orealistiskt att Kina med ett land som Nederländerna jämföra. Och eftersom när kommunismen är en religion? Rätt förberedelser verkar svårt att hitta eftersom efter en artikel som denna, förefaller det osannolikt att mig för andra att ha en positiv bild av landet.

Evelotte Larsson
  Like 5   Dislike 0

Vad en negativ historia Ove Kina? Jag förstår inte alls.

Torbrand Brodd
  Like 5   Dislike 2

Bästa kinesiska holländaren, jag bor redan tre år i Kina, så en anklagelse om bristande kunskap är inte på plats. Syftet med artikeln är att informera den nederländska allmänheten, så det är förmodligen en jämförelse med Nederländerna på sin plaats.Over kommunismen som en religion: de tre punkter som du ser efter den kommentaren, kan du se att jag menar det ironiskt. Naturligtvis är kommunismen inte en religion i den traditionella synen, men det är en typ av religion eller övertygelse som ansluter sig till många kineser, på samma sätt som övertygade holländska PVV, VVD, SP, etc. kan vara. Kommunismen som definieras av Marx liv omfattar, liksom religion, eftersom det har en enorm inverkan på hur du lever ditt liv leidt.Over att positiv bild: Lyckligtvis behöver jag inte skriva för en kinesisk hemsida och kan jag också säga negativa saker om Kina. Har nu bott i tre år, som förblir negativa punkter på plats: censuren vilka webbplatser blockeras och nyheter om Kina är bara positivt, stör mig mycket. Att den kinesiska regeringen använder media som ett medel för manipulation igen har visat när Liu Xiaobo fick Nobels fredspris. Dessutom har luftföroreningarna endast ökade under perioden när jag bodde här. Negativ? Ja, men särskilt realistisch.Jantrao

Romeo Sjöholm
  Like 5   Dislike 2

Kära Robert, jag förstår att det låter negativ, men artikeln är avsedd för personer som kommer att besöka Kina. I så fall är du bättre förberedd när det gäller saker som du kommer att stöta möjligt. Eftersom jag hade redan ett år som bor i Kina, kan jag försäkra er om att landet har förvisso sina fördelar, men det kan ta ett tag innan du får några negativa aspekter overwonnen.Jantrao

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha