Farorna av polyetentereftalatfilm

PET används allmänt på grund av dess många fördelar för flaskor. Emellertid kan användningen medföra hälsorisker. Flera studier visar att det kan finnas läckage av farliga ämnen i denna typ av plast, så att innehållet kan förorenas. Särskilt i återanvändnings fara visar sig vara stora.

Polyetylentereftalat

polyetylentereftalat är också förkortat PET. PET är en termoplastisk polyester, det vill säga, att det smälter vid uppvärmning och är deformerbar. Smältpunkten för PET är fastställd till 255 grader. PET tillverkad av etylenglykol och tereftalsyra, och antimontrioxid som katalysator tillsättes. För produktionen av ett kilo PET är ca 1,9 kilo råolja som krävs. PET är en klar transparent plast typ som är robust och lätt vikt. Den typ av plast visas återanvänder kod 1.

Tillämpningar

Omkring 30 procent av den totala produktionen av PET används i PET-flaska industrin. Dessa flaskor är främst läskedrycker och mineralvatten packade, men nu ser du juice, öl och vin i PET-flaskor. Vidare finns det också PET-behållare och blåsor som gjorts för livsmedelsindustrin. Sålunda sallader, bakverk och smörgåsar förpackade i PET-flaskor. Förutom flaskor och behållare är de allra flesta, som beräknas till 60 procent, inom textilindustrin. Där till exempel garn gjorda av.

PET-flaskor

PET-flaskor har införts i Nederländerna i mitten av 70-talet. Efter fem år, PET-flaskor var nästan alla glasflaskor från butikerna försvinner. PET-flaskor jämförs med glasflaskor så populära eftersom de är mycket lättare i vikt. En glasflaska väger omkring 700 gram, medan den genomsnittliga PET-flaska väger endast 50 gram. Detta kommer att skapa en hel del besparingar bränsle med hjälp av PET-flaskor. Dessutom, för att PET-flaskor återvinna sköra och bra. I återvinningsprocessen kan endast inte lätt gjort nya PET-flaskor därifrån, eftersom PET färg vid återvinningsprocessen och mindre av kvalitet. Under de senaste åren, bland annat till följd av påtryckningar från stora läskedryckstillverkare äntligen hittat några metoder för att möjliggöra återvinning i nya flaskor. Dessa metoder är i allmänhet dyrare, vilket gör det ännu mer populärt att andra produkter såsom kläder, och filmer för att använda sig av de använda PET-flaskor. Fram till år 2006 var obligatoriskt i Nederländerna att återvinna PET-flaskor är större än en liter. Därför stora soda flaskor ofta gjorda av tjockare material så att det kan tvättas ut. Omedelbart efter att tillkännage avskaffandet av detta krav de flesta stora soda flaskor ändrades till nu välbekanta tunnväggiga PET-flaskor.

Säkerhet

Under de senaste åren mer och mer forskning bedrivs i säkerheten av PET-flaskor. Häri innebär i huvudsak migrering av delar från plasten till innehållet. Det är känt att PET inte kan tolerera värme. När de utsätts för höga temperaturer kommer därför snabbare ämnen från plasten migrera till innehållet. Det finns föroreningar som animoon och dietylhexylftalat adepate finns i mineralvatten förpackad i PET-flaskor. Kritiker påpekar också särskilt för PET-flaskor är inte återanvändas och inte utsätta dem för höga temperaturer genom att göra dem att lämna i en varm bil är. Det finns studier som stödjer dessa faror.

Studier

Undersökningen av Goethe-universitetet visade att mineralvatten förpackade i PET-flaskor var kontaminerade med xenoestrogens, medan vatten förpackat i glasflaskor inte har sådan förorening. En annan studie från universitetet i Heidelberg fann att antimon kan migrera från PET-flaskan i vattnet på flaska. PET-flaskor med källvatten har visat sig innehålla giftiga metaller än trettio gånger mer vatten i glasflaskor. Följande gäller animoon än halterna är högre i samma mån som vattnet under en längre tid har tappats. Från en annan studie har visat att vattnet från PET-flaskor som var återfyllas ofta toxinet dietylhexylftalat adepate, även förkortat med DEHA, sitta. DEHA är cancerframkallande och kan orsaka leverproblem.

Alternativ

De som föredrar att inte använda PET, kan välja mellan ett antal alternativ. Glas är ett av de bästa alternativen. Många behållare som finns i PET, kan också erhållas i glas. Glas är föregångaren till PET. En annan fördel är att glas lättare att rengöra och det finns ofta bara vackrare utseende. Om glaset är fortfarande inte ett alternativ, till exempel, eftersom det är för barn som har ordnat något fall, välja rostfritt stål. Om du föredrar att ha plast, se till i alla fall att det är en säker typ. Plast typer kan ofta identifieras med koden återvinning vilket indikeras av en siffra i en triangel bestånd av tre svarta pilar. State här kod tre, sex eller sju? Då är det bättre att undvika plastisk typ.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha