Exempel Tour Lesser Polen: Krakow, Auschwitz eller Tatra

Den polska provinsen Lillpolen är perfekt för en veckas semester massor av olika mellan natur, kultur, historia och lugn. Tyvärr inte många människor måste hitta sin väg till denna vackra region i Centraleuropa. Definitivt värt att besöka en gång i veckan är mer sannolikt att vara alltför kort än för lång.

Dag 1: Ankomst till Krakow

Detta exempel resa börjar i Krakow. Krakow är huvudstad i Lesser Poland med +/- 800000. Staden är lätt att nå med flyg. Nästan avgår dagliga direktflyg från Charleroi, Bryssel, Amsterdam och Eindhoven. Bilen är också en möjlighet, men från den tysk-nederländska gränsen eller belgisk-tyska gränsen är drygt 1000 kilometer bort. Tåget tjänsten är inte stor. Via Berlin och Warszawa är du över 20 timmar på väg från Nederländerna och Belgien.

Dag 2: Krakow centrum

De första dagarna i Krakow, behöver du inte en bil. Om du tar åtminstone ett hotell nära den bilfria centrum. Centret ligger på stranden av den stora floden Wisla är för bilar knappt tillgängliga. Du kommer att hitta många shopping och restauranger också många vackra kyrkor. Polackerna Européerna är mycket religiösa och nästan alla romersk-katolska. Den vackraste kyrkan i centrum är Kosciol Mariacki ligger på ett vackert torg! Åtta meter under marken i mitten är ett arkeologiskt museum där du kan se resterna av Krakow under medeltiden.
Dessutom slottet Wawel är väl värt ett besök. Detta slott ligger på en kulle intill centrum och är ett riktigt blickfång. I medeltiden Krakow var för år Polens huvudstad och de polska kungarna bodde i slottet Wawel. På natten är slottet vackert upplyst. Innerstaden omges nästan helt av en vandringsled som går i första hand genom en park. Väldigt många invånare i Kraków gå till parken för att slappna av. En promenad längs floden Wisla kan slappna av.

Dag 3: Krakow utanför centrum

Sydväst från centrum av Krakows judiska stadsdelen Kazimierz. På den judiska marknaden kan du köpa den lokala delikatess "zapiekanka". Om din från centrum mot nordost kör du passerar Stadium Cracovia, den andra fotbollsklubben i staden. Sedan när du går längre du kommer in i en vacker park med statyer och en lekplats besök. I parken gränsar arenan av Wisla Krakow, Krakow av de största klubb och naturligtvis ärkefiende Cracovia. Längre till nordost är fabriken av Oscar Schindler. Denna fabrik anställda dussintals judiska folket under andra världskriget, som därmed kunde fly utvisning till ett koncentrationsläger. Regissören Oscar Schindler övertalade tyskarna att hans mestadels judiska anställda var avgörande för ekonomin i Tredje riket. På detta sätt räddade han tiotals eller kanske hundratals liv. Fabriken är nu ett museum.

Dag 4: Auschwitz-Birkenau och Wadowice

Idag är en hel dag till den berömda koncentrationslägret från andra världskriget Auschwitz-Birkenau. Du kan välja att self-drive här för. Men från Krakow finns det otaliga möjligheter att boka utflykter till lägret. Eller ska vi säga läger. Först, en gammal militärförläggningar i Oswiecim tyskarna omvandlas till ett koncentrationsläger. Detta ledde till den nazistiska läkaren Josef Mengele är ohyggliga experiment på fångar. Snart lägret var för liten och tyskarna var tvungen att hitta en lösning.
Först var det ett par kilometer bort i Brzezinka öppnat en andra läger inte mindre än 174 hektar. I lägret i Auschwitz öppnade den första gaskammaren. Skylten vid ingången till lägret i Auschwitz "Arbeit macht frei" är världsberömda, men gäller inte här. Den berömda järnvägen som leder till koncentrationslägret Auschwitz var inte i sig, men i grann Birkenau. När ryssarna i början av 1945 lägren befriades, är tyskarna fortfarande arbetar med att sätta koncentrationslägret Birkenau full av skjul och bygga i gaskammare och krematorier. Ett besök är ett absolut "måste" och lika imponerande som skrämmande.
Efter att ha besökt båda lägren kan du välja att backa längs Wadowice att köra till Krakow. Här berömde polske påven Johannes Paulus II föddes den 18 maj 1920. Den födelseplats påven är nu ett museum. Strax efter andra världskriget var han den förordnade prästen. Då hanteras karriärmöjligheter för Karol Wojtyla. Han reste sig för att bli biskop i stiftet Krakow och sedan ärkebiskop av ärkestiftet i Krakow. Sedan lämnade han för Vatikanen att vald till påve 1978.

Dag 5: Wieliczka Salt Mine-Tatrabergen

Från Krakow kör vi till södra Polen mot Tatrabergen. Men vi gör ett stopp vid den berömda Wieliczka saltgruvor. För årtionden det var utnyttjande av salt en viktig inkomstkälla för regionen. Tunnlarna mäter nu mer än 300 kilometer och går upp till mer än 300 meter i marken. Men dessa saltgruvor är särskilt speciell av de underbara konstverk som har gjort gruvarbetarna i saltet. Du hittar här omfattar en staty av påven Johannes Paulus II och målning av den sista måltiden. Men den mest speciella är ett stort vardagsrum som kan fungera som en kyrka, vi skulle bättre kalla det en katedral. Det är även möjligt att gifta sig i detta kyrksalen. Efter att ha besökt Wielicka kör vi vidare in i Tatrabergen, som är på gränsen mellan Slovakien och Polen. En bra bas för att besöka sevärdheter i området Zakopane.

Dag 6, 7 och 8: Zakopane och omgivning

I och runt Zakopane naturen är vacker och det finns massor att göra för naturälskare att spendera några dagar här. Du skulle behöva göra åtminstone en dag vandring, så att du kan se Tatrabergen inte långt sämre än Alperna. En resa till Szczawnica är definitivt värt det. Du kan infoga en linbana som går upp för några fantastiska vyer. Szczawnica har toppen av bergbanan är också en rodelbana.

Dag 9: Borgvägen tillbaka mot Kraków

Oavsett om du kör bil eller på planet du flög till Krakow och sedan hyra en bil, från Zakopane du ännu en gång mot nordväst kör på vägen hem. För slott älskare, det finns gott om speciella platser nära vägen att besöka såsom slott i Niedzica, Dobczyce, Niepolomice, Nowy Wisnicz och Ogrodzieniec.
Slut på en rundtur i Little Polen
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha