Ett dokument om Irak

En bit om Irak, med information om historien av landet, Saddam Hussein och andra Gulfkriget. Så du vill veta mer om landet Irak, läs vidare.

Irak

Området som nu kallas Irak, tidigare känt som Mesopotamien. Meso betyder mitten och Potamos flod eller ström. Det var på grund av att området består av två strömmar. Eufrat och Tigris. De första invånarna var sumererna. Detta var grogrund och gick handling. Vid denna sfär kommer till ett slut när babylonierna invaderade Mesopotamien. Runt 2000 v. Chr. livet finns det olika stammar i Mesopotamien. Under ledning av Abraham drar en av stammarna i väster för att reglera Kanaan. Dessa människor kallas hebréerna. "De som kommer från den andra sidan." I 587 v. Chr. Army Baylonië faller inom en del av Kanaan. Judarna utvisas men 536 v. Chr. det återigen tillåtet att återvända till sitt land. Mesopotamien än en del av det assyriska riket. I 4:e c. BC. Alexander den store i Mesopotamien och lägger till hans stora imperium. Efter döden imperiet faller isär. Under det första århundradet v. Chr. Mesopotamien är en del av det romerska riket. Judarna dra sig tillbaka från området. Efter andra världskriget drar många judar till Palestina, senare Israel nämns.
År 1918 visar det ottomanska riket och Tyskland kapitulerade till engelska och franska. År 1920 de ingår ett avtal. Fördraget Sèvres. Det är ett mandat område. Ett område som tillfälligt kontrolleras av en annan stat. Mesopotamien kallas Irak på den tiden och under brittiskt styre. Irak består nu provinserna Bagdad, Basra och Mosul. Dessa provinser ingenting att göra med varandra. Det finns många olika folk i Irak. Liksom araber, kurder och Ma'dan. Sunniter och shiiter bor också i samma land. Strax efter grundandet av Irak kommer uppror av kurder och shiiter. Intensivt nedslagna av de engelska soldaterna. Att skapa fred i regionen Irak är ett rike. Kungen av det nya riket är den arabiska prins Faisal. Han lägger sig i Bagdad för att etablera en stark central myndighet. Det enda problemet är att regeringen består nästan helt av sunniter. Som inte många människor lyssnade till denna regering. Faisal också Shia försökt allt för att komma till höga positioner. Men detta misslyckades eftersom de skolor där du utbildades till en hög post hamnade oftast i städer där sunnimuslimer bodde. Det var inte en stabil regering och föll snabbt. Regeringarna som kom senare var snabbt så de följde varandra i snabb följd. Den 3 oktober, är 1932 Irak ett självständigt kungadöme med Faisal II på tronen. Även om det inte finns fler engelsmän de fortfarande har kontroll. Du kan se det till exempel i en kupp 1941 som väljer sida Tyskland. Detta ändrades med en hel del av militära maktmedel.
År 1958 kommer det att finnas en annan kupp. Detta sätter stopp för riket och engelska inflytande. Då hittade hon en arabiska socialistiska Baathpartiet. Ba'ath betyder herrijzenis.Deze Baathpartiet har snart ingen makt och faller. År 1968 är Baathpartiet återvände till makten. Den här gången kvar vid makten och få dem ?? socialist "i sitt namn. Baathpartiet längtar efter union. Och det finns nationalisering eftersom till exempel bra infrastruktur kommer från oljeproduktionen. Detta kommer att vara i 80-talet snart igen stängd när Saddam Hussein kom till makten. Saddam satte snabbt andra människor i höga positioner och kan på så sätt vara ansvarig för Irak. Senare blev han låter mord kurder.
Det har aldrig varit mycket Nationalism i Irak. Detta beror främst på att det finns många olika folk lever i ett land. Orsakar många konflikter uppstår mellan dem. Nationalisering var störst på 70-talet när Baathpartiet kom till makten och söka förening. Detta gick bra tills Saddam Hussein kom till makten.

Saddam Hussein

Saddam Hussein föddes den 28 april 1937. Saddam Hussein blir snabbt en politisk aktivist. År 1957 blev han medlem i Baathpartiet och samma år han begår sitt första politiska mord. Han dödar en kommunistisk bror. Efter en misslyckad likvidation är Saddam Hussein satt i fängelse, men han lyckas fly. År 1968 tog han i lag och har ett högt inlägg i Baathpartiet. Om presidenten avgår, kom Saddam Hussein till makten. Han vet hur man överlever en hel del attacker och kupper. Här använder han dubblar och hemliga polisen. Eftersom det varje motståndare i hans parti sen upptäckt och sen tortyr / mord heter Saddam Hussein en diktator. Han betalar mycket av oljan som han har i sitt land.

Gulfkriget II

USA är i Irak eftersom:
  • De tror att de har massförstörelsevapen att göra.
  • Diktaturen avskräckta eftersom Saddam förtryckta folket och vara mord.
  • och för att bekämpa terrorism.
  • Saddam Hussein stödde självmordsterrorism i Israel
  • Saddam Hussein ofta ignoreras av FN: s resolutioner.
Efter den 11 september, meddelade Bush "krig mot terrorismen" till. Strax efter att han faller inom Afghanistan. Sedan lät han vapeninspektörer för att gå till Irak. Av den amerikanska kongressen får Bush godkännande att invadera Irak inte bara FN. FN säger att de ger Irak sista chansen att göra resolutioner att Irak ignorerade utföra. Irak samarbetar bara med stor motvilja. USA och Storbritannien tror att Saddam Hussein har förlorat sin sista chans. Då det verkar som det finns fler människor för militära aktioner i säkerhetsrådet än emot. Hereon är USA och Storbritannien i Irak. "Operation Iraqi Freedom" börjar. På kort tid USA erövrar Irak, men Saddam Hussein inte fånga. Åtta månader efter nedgången av Irak de fångade Saddam Hussein. Det finns aldrig hittats massförstörelsevapen och band till Al quida.
(0)
(0)
Tidigare artikel Asiatisk fisksoppa

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha