Erythema nodosum symptom, orsaker och behandling

I erythema nodosum inträffa akut smärtsamma röda svullnader under huden, oftast på framsidan av benen, och ibland på armarna, i ansiktet eller halsen. Erythema nodosum är ett immunologiskt svar som kan utlösas av antigener. Det är ofta en fördröjd reaktion på en infektion, sjukdom eller medicinering. I många fall är det inte känt, vilket gör det provocerade. Villkoret är inte smittsam. Erythema nodosum ska passera med tillräckligt med vila. Smärta kan styras med ett analgetikum av typen NSAID, såsom ibuprofen eller naproxen.

Erythema nodosum

 • Vad är erythema nodosum?
 • Symtom erytema nodosum
 • Prevalens erytema nodosum
 • Orsak erytema nodosum
 • Diagnos erytema nodosum
 • Behandling erytema nodosum

Vad är erythema nodosum?

Erythema nodosum är en akut hudsjukdom där röda, smärtsamma knölar uppstår oftast på framsidan av underbenen. Det är en fördröjd överkänslighetsreaktion mot olika antigener, som kan förekomma i samband med olika systemiska sjukdomar, eller användning av vissa läkemedel. Erythema nodosum kan uppstå som en reaktion på en sjukdom eller medicinering, men tillståndet kan vara idiopatisk. Kronisk eller återkommande knölros är sällsynt, men kan ibland förekomma. Det inflammatoriska svaret sker i panniculus adiposus, vilket är det lager av fettvävnad under huden. Villkoret är därför rankad bland de "fettvävnad inflammation" eller "pannikulit".

Symtom erytema nodosum

Symptomen på knölros är:
 • plötslig smärtsamma röda knölar på benen och varma;
 • Fläckarna är 1 till 5 cm, men fläckarna kan också conflueren till en stor plats;
 • anklar och den nedre delen av benen ofta förtjockas;
 • Efter ett tag, det fläckar blåaktig färg, sedan försvinner utan dem lämnar ärr eller andra märken;
 • gupp fortsätter att visas i ca 3 till 6 veckor,
 • Detta kan åtföljas av feber, trötthet och huvudvärk och ibland med ledvärk och inflammation i ögonen.

Prevalens erytema nodosum

Varje år i Nederländerna till 1-5 av 100.000 människor berättade att de har erythema nodosum. Det är ungefär 500 personer per år. Erythema nodosum ses huvudsakligen hos kvinnor. Hanen kvinnliga förhållandet är ungefär 1: 4. Sjukdomen förekommer oftast mellan 18 och 34-årsdag. Hos barn är det särskilt ses i samband med en tuberkulos eller en streptokockinfektion. Sjukdomen verkar säsongsarbetare, som erythema nodosum är särskilt sett under de första sex månaderna av året. Orsaken är inte klarlagd.

Orsak erytema nodosum

Erythema nodosum är en inflammatorisk sjukdom i de fettceller som är närvarande under huden. Det är en fördröjd överkänslighetsreaktion hos kroppen på ett stimulus, som kan bestå av en infektion, droger eller sjukdom. En vanlig stimulans som kan framkalla erythema nodosum är en halsinfektion som orsakas av streptokocker. Med barn är det även den vanligaste orsaken. För en stor andel av patienterna ingen orsak hittas, och det är inte känt vad som var den stimulans som har provocerat villkoret.

Diagnos erytema nodosum

Diagnosen kan lätt göras på typiska kliniska bilden: de smärtsamma varma, röda bulor på benen. En biopsi är vanligtvis inte nödvändig.

Behandling erytema nodosum

Lindriga fall läker spontant inom tre veckor, men svåra fall ibland först efter sex till åtta veckor. Erythema nodosum är självbegränsande. Var noga med att ta massor av vila. Bära komprimering strumpor kan vara roligt och kan motverka utvecklingen av ödem. Smärta kan styras med smärtstillande medel av typen NSAID, såsom ibuprofen eller naproxen. Dessa är läkemedel som hämmar inflammationen samtidigt. Om det är en bakomliggande orsak hittas, bör behandlas på lämpligt sätt.
(0)
(0)
Tidigare artikel Prison Museum Veenhuizen
Nästa artikel Julen 2009: skidåkning

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha