En stomi har ofta en enorm inverkan. Vad händer om du får en stomi?

Nichlas Bloch Februari 28, 2016 Miscellanea 3 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc

En stomi patienter har ofta en enorm inverkan. Marianne Lubberink, stomi sjuksköterska i Scheper Ziekenhuis Emmen guidar patienten från A till Ö i denna process.

En stomi skapas ofta i kölvattnet av en tumör i tarmen. Också en inflammerad eller dysfunktionella tarmen kan vara en anledning till att skapa en konstgjord öppning. Enligt kirurgen Henk Schaap väljs i vissa situationer, en tillfällig stomi. "I en bukoperation, kan det vara nödvändigt att ge det opererade delen vila en stund."

Jag får en stomi och nu?

När det bestäms av kirurgen att patienten är berättigad till en stomi, planerat ett möte med stomisjuksköterska. "Under det inledande samrådet, jag förklara vad en stomi är och jag visa hur materialet ser ut. Jag ger också instruktioner om att ta hand om stomin och tillämpa diskhon materialet ", säger Lubberink.

Bestäm var stomin är

Stomin finns i olika versioner. "Patienten bör det egna valet att göra", försäkrar stomin sjuksköterska. Samma val gäller positioneringen av stomat. "Inom triangel naveln, blygdbenet och höft kan indikera patienterna själva var de vill ha stomin företrädesvis insatt. Tillsammans kan vi bestämma den bästa platsen, med beaktande av kläder och yrket patienten. "

Drift av en stomi

Tillämpningen av en stomi numera görs vanligen med hjälp av en titthålskirurgi. "Det är mycket mindre invasiv än den traditionella metoden, i vilken en stor del av buken öppnas. I en laparoskopi buken sår är mycket mindre, så att patienter återhämta sig snabbare. Risken för sårinfektion är mindre ", betonar kirurg får.

Efter en stomioperation

Efter operation får patienten ett besök från stomin sjuksköterska. Det kontrollerar om stomin fungerar väl och svara på eventuella frågor. I dagarna efter är stomisjuksköterskor i Scheper sjukhuset regelbundet på sängkanten hos patienten. Två veckor efter utskrivning från sjukhuset, är patienten åter förväntas på samråd med stomisjuksköterska. "Jag frågar hur det går hemma, jag kontrollera driften av stomin och ta bort suturer" Lubberink förklarar.

År efter operationen planeras i totalt sex avtal kontroll. "En stomi kan orsaka hudproblem eller förstoppning. Ju förr vi identifierar några symptom, desto snabbare kan vi ingripa. "

  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha