En obehaglig lukt i näsan? Och om det var en cacosmia ...

En obehaglig lukt i näsan? Och om det var en cacosmia ...

Somliga klagar att uppleva en dålig lukt på dem eller runt dem. Okänd för allmänheten, bör lukten sjukdom tas på allvar. Det kräver ett besök på en ENT för att fastställa orsaken.

 Innehållet i den här artikeln
  •  En störning mycket irriterande lukt
  •  När cacosmia är associerad med kronisk bihåleinflammation
  •  När cacosmia är relaterat till rinit crusted
  •  När cacosmia är relaterat till postoperativ super
  •  Subjektiv cacosmia orsaker: vilken behandling?

"Det är oerhört smärtsamt att leva, säger Jean-Pierre. Jag känner mig som ständigt i näsan en foul lukt av avloppsvatten. "Som Jean-Pierre, vissa individer lider cacosmia. De uppfattar en dålig lukt, som kan vara verkliga eller inbillade.

En störning mycket irriterande lukt

Även ovanligt, är denna sjukdom inne mycket obekvämt för människor som känner. Ursprungligen en förlust av livskvaliteten, kan det faktiskt väcka missuppfattning av Entourage. Och i vissa fall, kan den dåliga lukt kännas av andra.

Inför denna ihållande sjukdom, bara en lösning: att göra en avtalad tid med en ENT specialist för en granskning av näshålan. Läkaren sedan öva en rinoskopi med nasal spekulum och en lätt en.

En undersökning av näshålan av en ENT

Att inspektera näshålan djupare använder ENT endoskopi utförs med hjälp av en flexibel bronkoskop eller en styv endoskop. Denna undersökning består i att införa in i näsan ett rör med en kamera och en ljuskälla. Det är inte smärtsamt, men kan så småningom kännas obehagligt på grund av främmande kropp placeras i näsan, ibland orsakar nysningar eller rinnande ögon.

Detta är anledningen till att läkare kan besluta att tillämpa en lokalbedövning, med hjälp av en spray eller en bomullstuss. Översynen är då helt smärtfri. Under endoskopi, kan läkaren behöva ta bort skorpor eller pus. Dessutom kan det även föreskriva en skanner eller en panorama röntgenbild att slutföra sin diagnos.

En infektion i näsan eller sinus ofta är inblandade

Med alla dessa resultat är ENT kunna fastställa ursprunget till denna ihållande dålig lukt. Det kan vara en smittsam orsak som påverkar näsa eller sinus eller en subjektiv fråga som en parosmi, det vill säga en snedvridning av normal lukt sensation.

En infektion i näsan eller sinus förklarar ofta närvaron av en cacosmia. Beroende på platsen för infektionen, behandlingen skiljer sig åt.

När cacosmia är associerad med kronisk bihåleinflammation

Första fallet cacosmia associerad med kronisk bihåleinflammation. Kronisk bihåleinflammation bihåleinflammation när vi talar tenderar att återkomma ofta eller varar längre än fyra veckor.

Det kan leda till en enkel gravitation på bihålorna, dov smärta eller täppt näsa sensation. "Men i vissa former av kronisk bihåleinflammation, varig ansvarsfrihet bakterier fångade i bihålorna som genererar dålig lukt för sig själv och för andra," Professor André exlique Coste. Behandlingen består då av ett bredspektrumantibiotika. När bakterierna utrotades, försvinner lukten.

Ibland tandinfektion som orsakar sinuit

I vissa fall, sinuit en dental ursprung, det vill säga en dental infektion har spridit sig till sinus. Vi måste då konsultera en tandläkare att behandla tanden och även ta bort den.

"I slutändan, om bihåleinflammation kvarstår efter intag av antibiotika behövs en endoskopisk operation för att tömma bihålorna", säger professor Coste.

När cacosmia är relaterat till rinit crusted

Näst största orsaken till cacosmia: ozena eller crusted rinit, även om detta särskilt rinit är nu sällsynt i Frankrike. Det kännetecknas av en illaluktande snuva.

Från skorpor tagna från näsan, är resistensbestämning utförs i syfte att förskriva den bäst lämpade antibiotika till bakterier inblandade.

Behandlingen varar en månad eller mer. Den kombinerar näsa tvättar. "Användningen av antibiotika sprids lokalt genom en nebulisator rekommenderas också", säger professor Coste.

För envisa former, kan operation övervägas. Hans mål: att minska volymen av näshålan, förtvinat av rinit. För att uppnå detta, implantera silikon pinnar under slemhinnan i näshålan. I sällsynta fall, det minskar möjligheten för näshålan med en bentransplantation.

När cacosmia är relaterat till postoperativ super

Senare fallet cacosmia associerad med en komplikation från kirurgi i näshålan. Om det under operation, är för bred gesten kan hornen skadas. Nu har de en mycket viktig roll att andas. De filtrerar, tryck, direkt, varm och fukta luften mellan näsan och lungorna.

Den tomma näsa syndrom

I deras frånvaro resulterar i tomma näsa syndrom: andningssvårigheter, blir näsa torr och sårskorpor visas. Ibland, dessa blir sekundärt infekterade lokalt. Det är denna sekundär infektion som är ansvarig för den dåliga lukten.

Behandlingen består av att agera på orsaken: vi måste minska volymen av näshålan och kompensera alltför viktig lucka i samband med förlusten av hornen kirurgiskt implantera silikon pinnar, ibland dåligt tolereras.

Subjektiv cacosmia orsaker: vilken behandling?

Ingen medicinsk orsak till cacosmia konstaterades, och ingen medlem av entourage känns dålig lukt som anges av den person som lider av denna sjukdom. Alla objektiva orsaker har eliminerats, fortfarande subjektiva orsaker. Två huvud kan övervägas.

Första möjlighet: att parosmi

Den parosmi motsvarar en snedvridning av lukt sensation: lukten faktiskt uppfattas feltolkas, lukt störs. Till exempel när en lukt av te eller bananer framträder, sade personen att känna en lukt av gödsel eller avloppsvatten. En doft av ros parfym eller känns inte igen. Eftersom det väsentliga inslag i denna förändrade uppfattning är att visas med dofter som brukar orsaka en känsla ganska trevlig. "The parosmi åtföljs ofta luktsinne, det vill säga en fullständig eller mycket stor förlust av lukt", säger professor André Coste.

Bland de vanligaste orsakerna inkluderar anosmies som uppstått efter en viral förkylning eller en huvudskada. Andra orsaker: näspolypos dem, regelbunden exponering för irriterande rök eller vissa mediciner. "Tyvärr, utanför polypos, och parosmies anosmies dessa kan behandlas. När det gäller polyposis, vädjade vi kortikosteroider eller kirurgisk behandling ", tillägger professor Coste.

När det olfaktoriska hallucination

Även distinkt från parosmi, olfaktorisk hallucination eller phantosmia, kännetecknas av uppfattningen av luktstimulering när ingen luktämnen molekyl uppfattas av en normal individ. Det visar oftare att det finns en neurologisk eller psykisk sjukdom.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha