En hälsosam midjemått

Luci Åhlund Februari 27, 2016 Hälsa 74 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
En hälsosam midjemått säger mycket mer om någons hälsa än hans BMI. Ett högt BMI och stora midjemått alltför ofta hör ihop, men i en tredjedel av fallen finns det fortfarande en hälsosam BMI och ökad risk för hälsan. How do you mäter midjemått och när är det hälsosamt?

Höft, midja och mått midjemått

Bara mäta midjemåttet kan inte bara göra. Det finns faktiskt en ganska stor skillnad i stället för mätningen. Man hör ofta om midjan, höften och midjan. De flesta människor vet inte exakt vilken del de behöver för att mäta för att upptäcka sina midjemått.
  • Midja: Den smalaste delen av buken, ovanför naveln.
  • Medium: Agenten ges för position midjan.
  • Hip: Den bredaste avsnittet nedanför naveln. Kvinnor med barn har bredare höfter än andra kvinnor eller män.

För midjemått är omkretsen av midjan eller midjan mättes. Mätningen görs med ett band som de på en inhemsk fall. Som inte vill köpa, kan också plocka upp en gratis papperstejp på järnhandel. Det är viktigt att man använder sig av ett flexibelt måttband, ett måttband eller måttstock fungerar inte. Den midjemått bör mätas vid en normal utandning. Buken bör inte stängas av och den extra andetag bör inte behållas. För män midjan eller medel kan vara mindre synlig eller känsla. Organet är belägen mellan de nedre revbenen och höftbenet.

En hälsosam midjemått för män

För män finns en hälsosam midjemått upp till 94 centimeter. Över 94 centimeter, det finns ansamling av fett runt bukorganen. Med en omkrets mer än 102 cm är kraftigt överviktig. För män med asiatiskt ras det finns en hälsosam midjemått 90 cm. Detta beror på att deras fysik är annorlunda; Asiatiska människor är naturligt mindre. Hos män är en äppelformade figur ofta: magen är rund äpple.

Kvinnor: när det finns en hälsorisk?

För kvinnor i övrigt friska midjemått än män. Detta har att göra med det faktum att andelen fett hos kvinnor är naturligtvis högre. En frisk midjemått för kvinnor är mindre än 80 cm, är det ingen skillnad med asiatiska kvinnor. Ovanför 80 cm det finns en liten risk för hälsan. I mer än 88 cm är kraftigt överviktig och en hög hälsorisk. Hos kvinnor, naturligtvis päronform oftast: en smal midja och breda höfter. En äppelformade kropp är mer skadligt för hälsan än en päronformad kropp.

Ansamling av fett runt magen kontra BMI

Ofta bara människor beräkna sin BMI. Baserat på BMI kan ses eller någon har en hälsosam vikt. Men en hälsosam vikt räcker inte. Många människor har enligt deras BMI hälsosam vikt, men en ökad hälsorisk. Detta orsakas av lagring av bukfetma. Bukfett utgör en ännu större risk än en alltför högt BMI. Därför är det viktigt att mäta midjemått. Vem har en hel del magen fett, kommer också att lagras på andra delar av kroppen fett.
En alltför stor lagring av bukfetma bl orsakar en ökad risk för:
  • Hjärtsjukdom
  • Cancer
  • Osteoporos
  • Diabetes mellitus typ 2
  • Infertilitet
  • Sömnapné, dålig lungfunktion
Bukfett är inte omedelbart framgår: första fett samlas runt bukorganen. Först när detta utrymme är fyllt med fett, sedan "växer" fettet utåt och blir synlig som en stor mage. I allmänhet, så länge njur midjemått överskrider 80 cm för kvinnor och 94 cm för män, hälsorisken ökar inte. Fortfarande finns det fett närvarande runt organen. För att mäta detta är det krävs en mer komplicerad mätning som kan utföra ett bra gym. Forskning visar att mäta midjemåttet ger en rättvisande uppskattning av mängden fett som lagras runt bukorganen, med smärre avvikelser per mätning. Minst två gånger per år, bör alla mäta sin egen midjemått och dessa skall anges. På detta sätt kan det förebyggas att det blir senare svår fetma.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Lainy Sundqvist
  Like 0   Dislike 1

Jag lärde mig en hel del av denna information, men jag kan knappast mäta min midja storlek eftersom efter två födslar mina magmuskler och hud på magen slits så jag har alltid en stor mage. Även om jag flyttade min mage, är huden precis sträcks. Hur vet jag om min mage har bra omkrets? Jag är 1 meter och 58 cm lång och väger cirka 60 kilo. Är det för mycket för en diabetiker 44 år?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha