Elektricitet: överspänning, ström, effekt och kilowattimmar

Alberta Ahlgren Februari 28, 2016 Vetenskap 13 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ett liv utan el kan vi i dag är svårt att föreställa sig. Vi använder hela dagen alla typer av enheter och är beroende av system som alla arbetar på grund av elektrisk energi. Men hur är det nu med elektricitet? Det talas om makt och el. Och då har du något som kallas kilowattimmar. Allt detta kan låta tekniskt och komplext, men är det egentligen? Vi vet alla orden flödet och förmåga. Och spänning på 220 volt, de flesta av oss har också hört. Men hur dessa saker är exakt vad är mindre känt är ansluten. Och om vi måste betala är på vår energiräkning representerade vår konsumtion i kilowattimmar eller kWh. Men det är inte så svårt som det verkar.

Rätt villkor

Vad som är mycket viktigt är att du måste förstå skillnaden mellan de olika storheter och enheter som ska användas. En del av förvirringen kring el nämligen uppstår eftersom storheter och enheter är ofta förväxlas. En kändis är något som är mätbart. Som exempel kan nämnas distans, tid eller vikt. En enhet är ett mått där du kan uttrycka storhet. Avstånd exempel, kan du uttrycka i olika enheter. I millimeter, centimeter, meter och kilometer. Men i miles, fötter, alnar, inches och även ljusår.

De beteckningar som används för el

Så du har också el i olika storheter och enheter. Tyvärr är dessa ofta används felaktigt. Eftersom viss förståelse för dessa frågor är mycket hjälpsamma och verkligen inte så svårt, efter en kort översikt över relevanta begrepp här:
  • Spänning och volt. Tension är storhet. I volt uttrycka dig det belopp av spänning. Således finns på våra uttag en spänning på 220V.
  • Power & Amp: Strömmen mäts i ampere. Det finns bara en ström som flyter när en enhet elektrisk energi att använda. Mängden ström bestäms av den anslutna enheten. Således, i en dammsugare, den ström som löper mycket högre än i en glödlampa.
  • Effekt och Watts: Den rörliga kraft mäts i watt eller kilowatt: Den effekt som förbrukas av enheten beror på ström och spänning. Högre ström innebär mer makt.

Spänningen är fast, men makten är inte

Stäng din monter en enhet till ett vägguttag, då en spänning på 220V till anslutningarna. Enheten avgör hur mycket kraft som krävs för att göra vad den ska göra enheten. Så det är inte att säga i förväg hur mycket spänning som ska gå att köra. I en radioklocka är att mycket litet, eftersom det finns lite energi erfordras för att utföra de funktioner hos anordningen. En tvättmaskin tar mycket mer, på grund av den tunga motorn och värmare som finns där. Enheter som har värmeelement eller rörliga delar, i allmänhet förbrukar mer energi. Tänk på dammsugaren, tvättmaskin, torktumlare, ugn och elektrisk kokplatta.

Och makten då?

Makt och ampere är de minst kända koncept. Förmåga och mängden watt är mycket bättre känd. Men när spänningen är densamma, är förhållandet mellan kraft och förmåga mycket enkel. Eftersom du kan helt enkelt multiplicera spänningen med strömmen. Detta kommer att ge dig kraft. Om sålunda en anordning 2 Amps att flöde sker springa, innebär detta att det finns två A * 220 V = 440 watt förbrukas. Och det kan också vända. Så genom att dividera kapaciteten med 220 får du hur mycket ström. Har du en dammsugare 1800 Watt, sedan en ström av 1800/220 = 8,2 ampere. Förresten, kan du ringa en 000 watt även en kilowatt.

När mängden ström är viktigt?

I de flesta fall kommer du att ha lite att göra med hur mycket ström och är särskilt intressant förmåga. Detta beror också på att spänningen 220V förändras aldrig. I USA, är en spänning på 110 volt som används i stället för 220 volt. Så för att fortfarande kunna använda samma makt, makten kommer att vara dubbelt så hög. Relationen med makt är också viktigt när du tittar på dina elektriska grupper. Varje grupp är försedd med en säkring, även känd som stopp. I Nederländerna kommer att avbryta strömförsörjningen säkringen i de normala grupperna så snart den mäter mer än 16 ampere. Informationen i denna artikel så att du kan enkelt räkna ut att detta motsvarar 16 * 220 = 3520 watt, eller 3,5 kilowatt.

Begreppet kilowattimmar på vår energiräkning

Den använda el som vi måste ta itu med våra energileverantörer uttrycks i kilowattimmar. Detta är en enhet för elektrisk energi. Detta är helt enkelt kilowatt avses betyda att du har tagit en timme. Anta att du har en vattenkokare på 1500 watt som har varit ett stativ i en timme. Så därför har du en timme förbrukar 1500 watt och 1,5 kilowatt. Detta är alltså 1,5 kilowattimmar. En glödlampa på 50 watt måste alltså stå 20 timmar för att förbruka en kilowattimme av elektrisk energi.

Slutsats

Egentligen är det inte så komplicerat. Förhållandet mellan spänningen i volt, strömmen i ampere och makt i watt är mycket enkel. Du behöver bara att föröka sig. En kilowatt är ingen annan än 1000 watt, såsom en kilometer är 1000 meter. Och en kilowattimme är den mängd energi som motsvarar en timme lång inspelningstid 1000 watt. Med denna information kan du enkelt avgöra vad kostnaderna för viss utrustning energi. Och vad du kan utesluta upp till en el grupp.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Somatostatin hormon effekt
Nästa artikel Cypern semester
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha