Ekolali: parroting

Britmari Nordstrom Mars 9, 2016 Hälsa 34 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ekolali är ofta en komponent i schizofreni. Detta beror förmodligen på grund av att vårdavdelningar omvärlden. Det händer också att ekolali i autism. Även i syndromet Gilles de la Tourette är ekolali för.

Parrot

Ekolali är tvångs ekande andra människor. Det är inte ett medvetet chatt, men känns som ett tvång. Ekolali förekommer vid schizofreni och autism.

Stå

Ekolali är ofta en komponent i schizofreni. Detta beror förmodligen på grund av att vårdavdelningar omvärlden. Detta gör att patienten känner sig hotad. Genom att imitera andra, de själva måste visa alla initiativ. Detta kommer sannolikt att vara mycket mindre skrämmande för patienten. Schizofreni drabbar omkring 1 procent av befolkningen, men det betyder inte att varje schizofren patient lider också av ekolali. Det händer också att ekolali i autism. Autism kännetecknas mestadels av repetitiva beteenden. Även i syndromet Gilles de la Tourette är ekolali för. Syndromet av Tourettes är mest känd för att ringa ut förolämpningar. Men här uppstår ekolali.

Mimic

Genom ekolali ibland imiterade inte bara meningar, men ibland rörelser den andra. Detta kallas då echopraxia. Genom ekolali, till meningen eller ordet upprepas omedelbart av patienten, är detta sannolikt att hantera denna fras eller ord själv. Också ofta inträffar en försenad reaktion på: innebörden av ordet upprepas senare. Detta fokuseras sedan på långtidsminnet.
Ord och fraser kan upprepas med en partner, men också till exempel radio eller TV. Eller från människor som befinner sig i närheten. Det är därför oklart om vid ekolali eller någon kommunikation, vare sig det är självcentrerad.

Efterapa barn

Barn apor andra barn eller äldre ofta efter, både i beteende och språk. Denna de kan upprätthålla lång, ibland för en hel dag. Det handlar inte om ekolali, men medvetet efterapa den andra. Barnet vill påpeka att den andra svarar och försöker provocera fram detta beteende. Barnet är också medveten om de efter aporna. Om det vid barnet ombedd att sluta, kommer det att göra det så småningom.
Genom ekolali det finns ingen avsiktlig chatt. När patienten uppmanas att sluta använda den, får du inget svar. Personen är helt omedvetna om att dessa faktiskt göra det. Eller medvetenhet är där, men lusten att chatta är okuvlig. Sluta upprepat av egen fri vilja eller på inrådan av en annan, så fungerar inte.

Behandling

För ekolali är ingen direkt behandling. Eftersom ekolali utgör ofta en del av en psykisk sjukdom, är den psykiska sjukdom som behandlas. Dessa kan inkludera medicinering, terapi, dagvård etc. Inte varje psykisk sjukdom kan behandlas lika bra. Ibland är det en fråga om att lära sig att hantera. Detta påverkar framför allt miljön, eftersom patienten verkar generellt ha lite problem.
Personer med Tourettes är medvetna om deras tillstånd, och detta kan ge en hel del begränsningar i det dagliga livet. När ekolali bildar en del, kan vara irriterande för andra.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha