Ejektionsfraktion cardio MR-undersökning

Ingvor Naslund Februari 28, 2016 Hälsa 20 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Kanske du någonsin hört talas om det eller du bör snart för en ejectiefractiescan. Vad är det och där vi tittar på?

Vad är en ejektionsfraktion skanna?

En ejektionsfraktion scan är en scan som ser på utgången av hjärtat; den mängd blod som rör ditt hjärta per hjärtslag, och effektivitet med vilken detta sker. Denna skanning görs på magnetkamera, det finns flera delar av vänster kammare flera korta skanningar som gjorts under ett hjärtslag cykel; dessa därefter jämförs med varandra; Här kan du räkna ut ett antal saker, nämligen;
  • Den minsta kapaciteten från vänster kammare; om den har tömts.
  • Den maximala volymen av vänster kammare; om det har helt fylld med blod
  • Mängden blod per puls går in i kroppen
  • Den så kallade "ejektionsfraktion"; den procentuella andelen av den maximala volymen av blod i den vänstra ventrikeln till den högra ventrikeln som faktiskt lämnar vid en hjärtfrekvens

Dessa fyra data kan ge en viktig bild om en möjlig avvikelse emellertid den viktigaste av dessa fyra är ejektionsfraktionen; i själva verket effektiviteten hos hjärtat. Normalt pumpas cirka 60% av blod närvarande i hjärtat genom hjärtat. Om denna procentsats är lägre än detta innebär att hjärtat arbete mindre effektivt. I genomsnitt är linje dragen vid en EF på omkring 40%; Detta innebär att det talas mellan 60% och 40% har en onormal ejektionsfraktion men i princip är det för den genomsnittliga patienten inte stor fara. Bland de 40% vi talar i allmänhet om misslyckande.

Vilken ejektionsfraktion säger mig så?

Mycket kritisk detta värde säger endast effektiviteten av vänster kammare; hur många procent av sin kapacitet, är den vänstra kammaren med varje hjärtslag faktiskt cirkulerat. Detta talar alltså indirekt något om tillståndet i bland annat de muskler som försörjer vänster kammare för pumpverkan. Men berättar antalet för oss hur effektiva blodomloppet eftersom exemplet inte tar hur effektivt det hanteras med blodet; hur effektivt att gå till muskler och organ med syre i blodet, och hur mycket av den tillförda syret faktiskt används av dessa organ? Vidare kan ett fel ha flera orsaker; en ejektionsfraktion inte alltid berätta vad som orsakar det orsakar hjärtsvikt.

Vad är en RVEF ejektionsfraktion?

Ibland kan det vara beslutat att gå ut under granskningen av höger kammare ejektionsfraktion i stället för vänster kammare. Vi kallar detta en högerkammarens ejektionsfraktion, förkortat RVEF. Den högra ventrikeln pumpar blod till lungorna, detta kan ses effektiviteten i pumpfunktionen till lungorna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha