Einsteins relativitetsteori

Kasten Nilsson Februari 28, 2016 Vetenskap 22 15
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Einstein är idag ingen personlig pronomen, men en synonym för intelligens. Men vad Albert Einstein väl egentligen uppfunnit? Relativitetsteorin, en gren av fysiken som handlar om universum i stor skala. Över tid och gravitation. Den matematiska elementet i stort sett inte beaktas här handlar det om själva teorin. Vad gjorde Einstein havande och vad betyder det för människor?

Tiden är relativt

Alla vet uttrycket "tiden går fort när man har roligt." Detta beror på att våra hjärnor sakta ner när vi har roligt, och bara snabbt när fara hotar. Det påverkar vår tidsuppfattning. Så man kan säga beror på dina känslor utanför. Men Einstein har upptäckt något mycket viktigare. Tid är verkligen inte absolut utan relativ. Det innebär att tiden för dig kanske snabbare än mig, men inte på grund av det faktum att jag är fokuserad på att skriva, men eftersom du kan sitta på vinden och jag var på bottenvåningen.
Innan relativitetsteorin hade alla räknat hastigheter är relativa. Om du är i en bil och köra iväg i en annan bil som kommer från motsatt riching, då den hastighet med vilken bilen kan nå hastigheten på din bil, plus att den mötande fordon. Så om du och din mötande bil med 100 km / h på varje köra, du närmar sig varandra vid en hastighet av 100 + 100 = 200 km / t. Fysiker från den tiden trodde att detsamma bör vara fallet i ljus. Om du kör mot en ljus, den hastighet med vilken ljuset skulle du närmar dig bör vara kända ljusets hastighet plus din egen takt. Men fysiker fann att så inte var fallet, vände ljusets hastighet för att vara absolut!

E = MC²

Albert Einstein upptäckte att det var logiskt. Ljusets hastighet är, enligt hans teori, en hastighet som är av ingenting och ingen att uppnå, med undantag av ljuset självt. Han upptäckte nämligen att massan är en form av energi, som värme och hastighet. E = MC² är ganska känd. Här är bokstavligen den totala energin är mass gånger ljusets hastighet i kvadrat. För att kräva en högre hastighet för att uppnå syftet kan ha mer energi, och Einstein berättade att energi som också ser till att öka massan av objektet. Med mer massa det svårare att accelerera till en högre hastighet. Ljusets hastighet i sig kan aldrig uppnås om massan skulle vara så eftersom energin är oändlig. Och oändlig energi är naturligtvis inte möjligt, eftersom det avgörs hur mycket energi som finns i vårt universum.

Rumtid

Einstein upptäckte orsaken till gravitationen, spacetime. Han upptäckte att utrymmet runt en massa böjdes så att andra objekt som krökta rum följde och därmed lockas till en större massa. Utrymmet omkring oss är så böjd, och vi kurvor Honom med vår egen massa. Men det utrymmet krökning verkar ha en effekt på tiden. Eftersom utrymmet är krökt, saktar ner tiden. I ett svart hål som krökning är oändlig. Tiden står så stilla där!
Detta är för abstrakt för många människor, men det kan också ses närmare hem. Om en tvilling delar exempel, lever ett 10 år i en ubåt på botten av havet, och de andra liv på Mount Everest. Efter dessa 10 år, skulle de fortfarande vara i samma ålder. Men mannen i ubåten verkar vara yngre. Det sparar lite, bara några sekunder eller minuter. Detta beror på att man ubåten var närmare jordens kärna. Det är centrum för massan av vår planet, eftersom utrymmet kurvan är den starkaste. Eftersom tiden är också den långsammaste. Som han själv inte har märkt, eftersom hans hjärna arbetade för långsamt. Därför Einstein kallade flexibelt utrymme rumtid.
Så om du sitter på vinden, och jag var på bottenvåningen, tiden för mig långsammare. Inte för att jag stanna längre så ung, eftersom tiden är relativ, så jag hitta en minut kvar så länge du. Bara min minut det tar längre tid än du, om du skulle jämföra. Krökningen av rumtiden är så beïnlvoedt av massa och är starkast i mitten av denna massa. Denna massa ökar när energi ökar, inklusive ökningar som hastigheten. Om massan ökar när hastigheten ökar, ökar böjningen volymtids därför som hastigheten ökar. Denna ganska extrema konsekvenser!
Vid acceleration ett objekt, dess inverkan på rymd-tiden ökar. Han böjer universum, och orsakar allvar och tijdsdilatie. Ju högre hastighet, desto starkare blir effekten på rumtid. Ljusets hastighet aldrig nåtts, för då rumtid skulle vara oändligt krökt och oändlig energi skulle behövas för detta. En singularitet förmodligen är, men i att göra så är det upp till den massvolymförhållande, och inte hastigheten.
Accelerationen blir allt svårare som ett objekt närmar sig ljusets hastighet. Endast cirka 90% av ljusets hastighet, effekterna är uppenbara, men det är också mycket svårt att gå ännu hårdare. Regeln om de två bilarna kör in i varandra gäller inte när man talar om sådana hastigheter. För två hastigheter i perspektiv genom att lägga till dem en särskild formel som krävs: W = /
U och V är de två-hastighet, C är konstant för ljusets hastighet, och W är hastigheten relativt varandra. Du måste räkna med en andel av ljusets hastighet, föreställa 90%: / = 0,9944751381% av ljusets hastighet. Detta framgår också av exprerimenteel accelerera partiklar i en partikelaccelerator till gigantiska hastigheter. Hur mycket energi de också instopten, kom till den 99.99999999% alltid bara en på nio. 100% av ljusets hastighet är bara omöjligt för partiklar med massa.
Fördröjningen från det att tijdsdilatie, indikeras av den lilla bokstaven gamma, och kan beräknas med hjälp av formeln γ = 1 / √. Så tijdsdilatie vid 90% av ljushastigheten är 1 / √ = 2,294157339. Tiden är således fördröjd med ungefär en faktor 2,3! Tiden är ett relativt begrepp. Den ligger på rumtiden krökningen där du befinner dig i.
Enligt vissa forskare, är det möjligt att det finns partiklar som har en konstant högre hastighet än den hos ljuset, de så kallade tachyons. Dessa partiklar skulle ha en negativ eller en imaginär massa, och kan därför inte nå ljusets hastighet, och det är inte heller understiga, eftersom mindre energi för dem innebär högre hastighet. För oss skulle mer energi mer fart, men mer energi tachyon korrekt inbromsning. Tachyons som därför kan ha en omvänd tid, vilket gör dem tidsresor för oss kan göra det möjligt. Dessa partiklar är bara teoretisk och existerar inte enligt många.

Impact relativitetsteorin

Relativitetsteorin har flera fler effekter, inklusive gravitationsvågor och maskhål. En annan anmärkningsvärd upptäckt att genom att använda relativitetsteori görs är att utrymmet-tidkurvan säkerställer också att ljus böjs. Ljus är energi som rör sig genom det elektromagnetiska fältet, och alltid rör sig i en rak linje. Men om utrymme för att innehålla ett objekt är böjd, som skulle "direktlinje" så en sväng. Vilket inte är lätt att lägga märke till, men det är astronomer lyckats se solen som månen gått vidare. Det märktes att de ändrade ett antal stjärnor i bakgrunden plötsligt platser. Solen, med sin stora massan, båge bakgrund av dessa stjärnor, vilket gör det förefaller oss som om stjärnorna är på en annan plats än tidigare. Einstein hade förutspått att denna effekt för stora objektiveffekter bör säkerställa, kallad gravitationslins av stora folkmassor. Dessa gravitationslinser visar oss vad som ligger ytterligare i universum, eftersom ljuset medföljer. Med datorer kan du räkna ut från de resulterande glödlampor hur det ska se bakom linsen.

Ljus Barrier

Relativitetsteorin uppstod ljusbarriären. Ljudvallen kunde brytas helt enkelt genom att accelerera, men ljusets hastighet är mycket svårare. Inte "himlen är gränsen", men "light är gränsen." Och eftersom ljusets hastighet skulle ta 4,5 år att komma till där den närmaste stjärnan forskarna verkligen vill ha ett sätt att bryta mot naturlagarna och våra rymdskepp släppa så hårt att vi kunde kolonisera galaxen. Men det är fortfarande en dröm för en lång tid är inte verkligheten.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Hyperfagi - matmissbruk
Nästa artikel Cannes Film Festival 2013
Kommentarer (15)
Winfriede Enquist
  Like 1   Dislike 2

Vi talar om tidsresor till toekomst.Maar skulle det vara möjligt att Tachyon, eftersom de har negativ energi och är på den andra sidan av ljusets hastighet, kan låta oss resa tillbaka i tiden?

Kennert Björk
  Like 0   Dislike 2

Är tankeexperiment med ljuset klockan grundval av denna teori? Ljusstrålen som går till fronten från mitten av tåget anländer tidigare för en observatör än ljusstrålen som går till baksidan, jag tror att det är visat här är att uppfattningar förändras under påverkan av snelheid.Een klocka visar tiden men inte tijd.Wordt här gjorde inget misstag att säga att tiden har förändrats under inflytande av fart och allvar? Tja uppfattning

Ise Aaberg
  Like 2   Dislike 2

Mycket intressant artikel! Jag gjorde länge varit nyfiken på detta ämne, men ingen skulle bry sig om att förklara det på grund av min ålder. Jag skulle verkligen inte säga att jag förstår det till fullo, men jag tyckte det var definitivt kul att läsa! Tack!

Loretta Ohlin
  Like 5   Dislike 1

Ni säger att alla partiklar med massa inte kan nå helt ljusets hastighet, men hur är det med "Higgspartikeln" eller "Gud partikel", som i sin tur har fortfarande ingen massa? Skulle som matchar ljusets hastighet?

Eda Westergren
  Like 4   Dislike 0

Var är slutet, är det slut förmodligen inte men vi ditberedeneren?

Abdon Ekberg
  Like 1   Dislike 0

Riktigt intressant! Det är först lite svårt att förstå. Men kommer att knytas till viss ålder xD.

Petar Norström
  Like 0   Dislike 1

Tja! mycket interresting men med min icke-vetenskapliga sinne, det första jag undrade om, enligt relativitetsteorin Einstein en kvinna njuter sex längst, eftersom det ligger på botten och arbetar sin intelligens långsammare jämfört med mannen där uppe.

Harder Sparv
  Like 5   Dislike 2

Min fråga är faktiskt en hypotetisk tanke erhållits genom tillgänglig vetenskaplig information: Om massa böjer rumtiden innebär egentligen inte att någon mass rumtiden och därmed besitter rumtiden faktiskt utanför atomer undertrycks gör det böjs runt objektet? Med andra ord, kan du jämföra det med ett föremål i vattnet?

Evaline Liljeström
  Like 1   Dislike 1

State i artikeln: "Och eftersom ljusets hastighet skulle ta 4,5 år att komma till där den närmaste stjärnan forskarna verkligen vill ha ett sätt att bryta mot naturlagarna och våra rymdskepp släppa så hårt, att vi Galaxy kan kolonisera. Men det är fortfarande en dröm för en lång tid är inte verkligheten. "Jag håller inte med. Att kolonisera Vintergatan är ingen tur som krävs, är en enda biljett tillräckligt. Den närmaste stjärnan är cirka 4,5 ljusår. Du säger att för att komma dit, om du reser med ljusets hastighet, som varar i 4,5 år. Jag kan inte följa. Jag föreslår att gå med en missil som har en hastighet av 95% av ljusets hastighet. Då tidsdilatation är ca 3. Då jag kommer efter drygt ett och ett halvt år? Eller inte?

Nohr Skarsgård
  Like 3   Dislike 1

Hur utrymmet krökning kan vara starkast i centrum, eftersom tyngdkraften i mitten av jorden är noll! Jag har alltid förstått och motiverad. Jag tror till och med som dominerar centrum av ett svart hål tyngdlöshet.

Beda Enquist
  Like 5   Dislike 0

"Om du är på en lampa skulle rinna av, bör den hastighet med vilken ljuset skulle du närmar dig vara den kända ljushastigheten plus din egen takt." Jag vet inte, kan du förklara detta?

Balder Hägglund
  Like 4   Dislike 0

En utmärkt artikel med gott exempel. Minst mindre abstrakt som i Wikipedia, trots de förklaringar ges oralt där. :-)

Arilda Lundmark
  Like 5   Dislike 2

Tack för den här historien. Frågade mig under en lång tid undrar hur det är möjligt att två motsatt rörliga objekt kan nå hastigheter på över 50% VD ljusets hastighet. I alla okunnighet jag trodde ändå att 0,5 + 0,5 = 1 :-)

Ludwiga Magnuson
  Like 0   Dislike 2

Detta är en bra historia, en bra uiteenztting och är mycket lärorikt att läsa! Tack! Hälsningar.

Juni Dahlgren
  Like 3   Dislike 0

Um ... Jag ser att detta redan är publicerad nästan ett år sedan, men det finns ett litet misstag: = imaginära kvadraten på ett negativt tal? Nej, kvadratroten. Denna författare vet naturligtvis, men kanske inte alla läsare. Hälsning.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha