Egenskaper giftedness

Adalbert Holmgren December 27, 2015 Hälsa 16 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
De flesta människor tänker på begåvade igång med mycket intelligent. Men om du är väldigt intelligent, kallas det mycket intelligent. Intelligens är en viktig egenskap för begåvade, men vilka egenskaper hör ännu mer? Baserat på två modeller som vi kommer att upptäcka under vad i samband med begåvning.

Modell 1 Renzulli

Joseph Renzulli har en teoretisk modell som tagits fram till giftedness. Detta var 1975. Han konstaterade att för att tala om begåvning, tog det mycket mer än bara en hög intelligens. Under hans modell.
Alla tre komponenterna är lika viktiga i begåvning. Alla tre cirklar i modellen är i själva verket samma storlek, vilket gör det klart att det är fäst vid alla tre lika viktiga.
Extraordinära förmågor
Enligt ?? extraordinära förmågor ?? Hög intelligens är. Men inte bara det, till exempel, atletiska, musikalitet eller något annat där någon extremt bra på, ingår. Om dessa extra ?? ?? kapacitet någon är inte en hög IQ, men till exempel en stor talang för simning, då en sådan person inte begåvad ?? ?? känd men mycket begåvade ?? ??.
Motivation
Uthållighet till något som intresserar dig sätta på ett framgångsrikt sätt kallas motivation. Detta spelar också en viktig roll i begåvning. I bästa fall dessa intressen till dessa barn kommer delvis spola med vad de erbjuds på skolan. Först då kommer deras motivation märkbar. Men i de flesta fall, detta gäller inte alls. Dessa barn ställa sig i skolan hela tiden undrar vad de har att faktiskt söka. För dem är skolan helt enkelt ointressant och irriterande.
Skapande
Kreativitet innebär inte hur väl en person kan klippa, klistra och färg. Men om han eller hon har förmågan att själv att hitta originella lösningsmetoder eller utveckla för uppdrag och problem. Många begåvade barn utvecklar exempelvis egna beräkningssystem för att komma fram till den rätta lösningen. De kan få anmärkningsvärt snabba insikter och knyta kontakter.

Modell 2 Renzulli / Monks

Några år senare, utvecklingspsykolog Franz J. Monks slutsatsen att begåvad bilden fortfarande långt ifrån fullständig. Han var övertygad om att vissa personlighetsdrag ensamma inte har varit tillräckligt för att också ta full förverkligas en begåvad potential. Han menar att den miljö där barnet växer upp och övervakas är viktigt. Eftersom det var på väg ut ur en potentiellt begåvad som sin omgivning där hade något att göra? Det kommer utan tvekan att finnas människor som har en viss talang, men aldrig har överlämnats verktyg för att utveckla denna talang.
Nedan ser du en detaljerad tidsplan för Monks, där du kommer att se att miljön han finner viktigt. Miljön han menar ?? skola, familj och vänner. " Dessa har alla, positiv eller negativ inverkan på utvecklingen av begåvning.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha