Dyraste produktioner någonsin videospel

Celius Ohly Februari 27, 2016 Elektronisk 3 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
De dagar då videospel har programmerats av en enda person och karaktärer från vissa spel bestod av endast ett fåtal pixlar i tiden ligger bakom oss. Under de följande åren, det är en otrolig mängd har förändrats. Men att göra spel har blivit en veritabel bransch där många företag spenderar miljarder på att utveckla spel. I den här artikeln några av de dyraste tv-spel som nämns någonsin. Det finns en stark uppåtgående trend som observerats i utvecklingskostnaderna från 80-talet fram till nu. Med varje konsol generation möjligheter för spelutvecklare ökar. När det i början av 90-talet inte vågar tänka på 3D, det var några år senare mer eller mindre en standard för många spel.
Dragna sprites ersattes av 3D-modeller med texturer. Snart 3D-modeller är utrustade med allt fler detaljer och högupplösta texturer. Det fanns fler och fler möjligheter för shaders och belysning i spel. Men den artificiella intelligensen i spel blir bättre. Och där en första 3D-animationer görs även med datorn, är det numera standard att använda för detta ändamål en motion capture studio i kombination med aktörer. Ibland i kombination med röstskådespelare. Allt detta för att göra spelet tecken som verkliga som möjligt och upplevelse för spelaren att bli så bra som möjligt. Du kan föreställa sig att utvecklingskostnaderna på lång sikt kommer att öka enormt.

Utveckla nästa generations konsoler för dyrt?

Det finns utvecklare som Epic Games som hävdar att utvecklingen av spel för nästa generations konsoler slutligen kommer att bli dyrt. De fruktar även att de kommer att fördubblas från och med nu till nästa generations konsoler. Där många gamers möjligheter till bättre grafiska presentationer av nästa generations generation kommer att applådera, vissa utvecklare befarar att priserna på spel kommer att stiga härifrån, så att samma spelare spelen ignorera.

Ett antal större investeringar

Star Fox 1993
År 1993 har Nintendo en liten $ 15.000.000 spenderas för att utveckla Star Fox på Super Nintendo. Star Fox var det första spelet till Super Nintendo som använt sig av 3D. Däremot gjorde Super Nintendo inte stöder 3D alls. Som ett resultat av detta var tvungen att utveckla en särskild chip som skulle kunna genomföras i spelkassett och orsakade uppkomsten av 3D skulle vara möjlig på Super Nintendo. Senare skulle det finnas ännu fler Star Fox spel följer. Genom att använda 3D spelet var mycket populärt på den tiden. Det investerade beloppet kan återvinnas senare eftersom fler spel använde FX chip.
Shenmue 2000
Två år efter lanseringen av Dreamcast, den sista konsolen Sega kom från Shenmue. Shenmue borde ha räddat Dreamcast från dess undergång. Shenmue var ett verk av Yu Suzuki. Det var en av de första öppna världs spel där spelaren kan gå vart han ville i en stad där en interaktiv berättelse pågår. Sega hade utvecklingen av detta spel helt i våra egna händer, och det tog företaget 1999 mer än 70 miljoner dollar. När spelet kom ut det var så stor att det tog flera skivor. Spelet visade sig inte vara mycket framgångsrik och investering på 70 miljoner dollar aldrig återvinnas.
Wii Fit 2008
Bland flera gigantiska expanderade öppen värld spel är också en plats för Nintendo. Och i synnerhet genom den höga utveckling av Wii Fit. Alla som någonsin har spelat det här spelet kommer att undra hur detta är möjligt. Kostnaden för utveckling av Wii Fit var honom därför huvudsakligen i hårdvaran som används för att spela spelet, nämligen Balance Board. $ 40.000.000 är det belopp som slutligen investeras för att få spelet på hyllorna. Wii Fit var mycket populär bland casual gamers. Senare finns det fler spel som släppts som använt sig av balansbrädan.

Glasyren på kakan

Grand Theft Auto V 2013
För närvarande, det senaste spelet i den populära Grand Theft Auto-serien någonsin gjort dyraste videospelproduktion. Det här spelet, som utvecklats av Rockstar är en så kallad öppen värld spel. För närvarande är kostnaderna för produktion och marknadsföring av detta spel uppskattas till cirka $ 265.000.000. Om du kunde jämföra dessa siffror med en annan bransch där ingen ligger vaken en miljon mer eller mindre än det är filmindustrin.
Som jämförelse Överskrider Grand Auto V skulle vara bara plats bland Pirates of the Caribbean: Vid världens ände mot ände. Filmen hade en budget på 300 miljoner dollar och det är därför det nuvarande rekordet för den dyraste Hollywood produktion någonsin. Rockstar Grand Theft Auto jättestor fem år öronmärkta för utvecklingen av spelet, som kommer ut på Xbox360 och Playstation3.
Ett antal andra "dyra" titlar
 • Final Fantasy VII - $ 45.000.000 produktion, $ 100.000.000 marknadsföring - $ 145.000.000 totalt.
 • Gran Turismo 5 - $ 80.000.000 för tillverkning.
 • The Elder Scrolls V: Skyrim - $ 85.000.000 utveckling och marknadsföringsbudget.
 • Killzone 2 - mellan $ 40 till 60.000.000 (holländsk studio Guerilla Games.
 • Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) - $ 40-50 miljoner $ 200.000.000 budget för marknadsföring.
 • Metal Gear Solid 4 - $ 50-70000000 för produktionen.
 • Crysis 3 - $ 60 miljoner.

Några "klassiker" och deras utveckling kostar tid
 • Donkey Kong - $ 100.000 produktion
 • The Legend of Zelda - $ 5.000.000 inklusive marknadsföring
 • Pac-Man - $ 1.500.000 inklusive marknadsföring
 • Mortal Kombat - $ 10.000.000 inklusive marknadsföring

Stor risk

De enorma belopp och långa utvecklingstider numera deltar i spel ser också att detta innebär en enorm risk för utvecklingsstudior arbetar på det. Inte alltid de investerade pengarna kommer att återvinnas som i vissa fall till och med kan leda till massavskedanden eller sämre konkurs studion. Ett exempel är den tidigare nämnda i den här artikeln Shenmue, utvecklad av Sega.

En motrörelse?

När videogame produktioner allt större och dyrare verkar vara det finns en ny trend i spelbranschen. Fler och fler plattformar ger nästa stora studiorna också indie utvecklare en chans att visa sitt arbete för allmänheten.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha