Druvor och russin: dödliga mellanmål för hundar

Eber Åhlund Februari 28, 2016 Natur 13 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Sedan 1989 finns APCC rapporterade fall i USA giftcentrum för djur från hundar som visade förgiftning efter att ha ätit druvor och / eller russin. Detta, vid första anblicken så oskyldiga snacks kan vara farligt för hundar, det är starkt rekommenderat att inte ge dessa godsaker till hundar. Även när man har druvor i trädgården eller närområdet, är det viktigt för hundägare att uppmärksamma att hundar har en vana av lågprisflyg hängande eller av fåglar plockats och fallit nästan mogna druvor snabbt att äta. Det är okänt vad ämnet i eller på druvorna och / eller russin är giftigt för hundar. Förgiftningen orsakar njursvikt, som kan vara dödlig. Det första symtomet på förgiftning är kräkningar, oftast inom några timmar efter att ha ätit druvor eller russin.

Bakgrund

Redan 1989 APCC vara på American Center for förgiftning beskrivna djuren fall av hundar som uppvisade symptom på förgiftning efter att ha ätit druvor och / eller russin. På ett år har Animal Poison Control Center dokumenterat över 140 fall, varav 50 hundar uppvisade kliniska tecken och sju djur dör. De beskrivna fall inträffade i USA och Storbritannien.

Kliniska tecken

Drabbade hundar uppvisar gastrointestinala problem och njursvikt. Det första symtomet på en druva eller russin förgiftning är kräkningar, ofta inom några timmar efter att äta det. Hunden är då letargi, aptit försvinner, djuret utvecklar diarré och buksmärtor, kan det röra sig ataktisk och vissnat. I de flesta fall sker kräkningar, diarré, slöhet och aptitlöshet inom 24 timmar efter att ha ätit druvor eller russin på. Kräkningar kan inträffa även efter flera timmar. Problemen med njurarna 24 timmar eller till och med flera dagar senare blir synliga. Blodprover visar onormala blodvärden. I en försämring av situationen, hunden vid en viss tidpunkt även mer urinering. I detta skede är utsikterna fattiga och avlivning av djuret anges. Lyckligtvis finns det många hundar som drabbas efter att ha ätit druvor och / eller russin ingen njursvikt.

Orsak

Det är fortfarande okänt vad substansen vid eller druvor eller russin exakt orsakade förgiftningen. Svampar, bekämpningsmedel, tungmetaller, stenar, en överdos av vitamin D3 och även överdos socker nämns som möjliga orsaker, men avskedades efter utredning. Vindruvsextrakt verkar giftfritt, druva eller russin själv kan bara provocera ovanstående symtom. Det är också viktigt att uppmärksamma andra livsmedel där russin eller vindruvor kan bearbetas, såsom russin eller torkade bröd, sultanrussin, et cetera.

Kvantitet

Den lägsta dosen ätit russin som dokumenterat är att det har orsakat en förgiftning är 2,8 gram russin per kilo kroppsvikt hos hunden. För druvor, detta lägsta dos av 19,6 gram av druvor per kilo kroppsvikt. En hund är även känd för att ha insjuknat efter att ha ätit så ?? s 10 till 12 druvor. Svårighetsgraden av förgiftning, verkar det inte beroende på mängden ätit druvor och / eller druvor.

Behandling

Vad ska man göra om en hund har ätit druvor eller russin? Ta det på den säkra sidan och ta omedelbart ringa veterinären. En snabb behandling innefattar framkallande av kräkning, eventuellt sköljningen i magen och / eller administrering av aktivt kol för att reducera gifopname och inaktivera. Vätsketerapi ökar chansen att överleva när de ges tillräckligt länge.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha