Dålig sömn: vad kan jag göra åt det?

Eva Hedstrom Februari 27, 2016 Hälsa 1 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Sover dåligt. Många människor lider av det. Men vad kan man göra? Här är några praktiska tips för människor som har lite sömn eller svårt att somna.

Sport

Motion är inte bara bra för din hälsa, både fysiskt och psykiskt, men också hjälper dig att sova bättre. Speciellt sport vid en senare tidpunkt på dagen ser till att din kväll lättare och snabbare somnar. Sport minst en halvtimme på kvällen. Inte bara i din sömnvanor har positiva effekter, men det fungerar även mot trötthet eller slöhet under dagen, eftersom du i slutändan får en hel del sport energi.

Ge mindre ljus innan du somnar

För bra hormon du bryr dig tillräckligt med ljus under dagen. Är det inte att arbeta i ett mörkt rum, till exempel, men öppna gardinerna. Om du tillbringa hela dagen sitter i ett mörkt rum, är det inte längre på kvällen för att minska ljusstyrkan. Om du vill sova bra, bryr dig tillräckligt ljus under dagen och kvällen för en lite mindre intensitet. Eftersom det blir mörkare omkring dig, producerar kroppen hormonet melatonin, vilket gör dig dåsig.

Upprätthålla goda sömnförhållanden

Se till att ditt sovrum luktar färska, det finns tillräckligt med syretillförsel och det är inte för varmt i rummet. Vid 18 grader Celsius du sover bäst. Också se till att ditt rum är helt mörklagt. Speciellt på sommaren, är det naturligtvis viktigt. Ljus har en negativ effekt på din kvaliteten på din sömn. En bra madrass kan spara en hel del. En madrass bör bytas ut efter cirka 10 år. Sover också bättre i en ren säng med skarpa täcke.

Ta bort elektrisk utrustning

Ta bort så många elektriska apparater i ditt sovrum. Strålningen, enligt vissa studier kan du stör sömnen. Även om forskarna inte ens talar om effekten av elektromagnetisk strålning och effekten av exempel, telefoner och Wi-Fi, kan det inte skada att ta bort säkert från ditt sovrum.

Och och dryck

Observera att under dagen och speciellt på natten vad du dricker. Alkohol får dig att somna snabbt, men kvaliteten på din sömn är mindre bra. Även sova igenom din alkohol för mindre än vad du annars skulle. Koffein, som de flesta vet, även negativa effekter. Undvik kaffe, cola, svart te och energidrycker på kvällen. Detta kan garantera att du inte kan somna.
Mjölk och bananer å andra sidan, kan ha en positiv effekt på dina sömnmönster. Ta en halvtimme före sänggåendet dricka ett glas varm mjölk eller en banan, och du ska sova bättre. Detta beror på att de ämnen som ingår häri att stimulera produktionen av hormonet melatonin.

Slappna av innan sänggåendet

Sova är lättare om du slappna av innan dig själv. Inte göra saker mer mycket aktiva strax före sänggåendet, men ta ett trevligt bad, läsa en bok, titta på TV eller göra något annat avkopplande sak. Motion kan också hjälpa. Internet har massor av avslappningsövningar som kan hjälpa dig att få sova lättare. Om du inte sover och du ligger bara kasta? Sedan är det bara upp ur sängen och göra något avkopplande, som att läsa en bok och dricka ett glas varm mjölk. Håll intensiteten låg och inte göra ansträngande saker.

Professionell hjälp

Cirka 4 miljoner människor i Nederländerna har sömnproblem. En stor del av det brukade sömnmedel. Detta tyvärr kan ha en beroendeframkallande effekt. Sömnterapi kan vara en annan lösning. Hitta tillsammans på Internet om du har allvarliga problem med sömn och det påverkar din vardag. Dessutom kan melatonin piller hjälpa dig. För detta behöver du inte till doktorn, som du kan få på apoteket. Detta hjälper inte, anser ändå överens om att tala med din läkare.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha