Dispensationalism: teologi kristen sionism

Kristna sionister tror att avkastningen av judarna till det heliga landet, Palestina, Israel ?? eller vilket namn de ger till den relevanta bit mark i Mellanöstern ?? förutsagt i Bibelns profetior. Att tron ​​allena är inte tillräckligt för att få saker gjorda, visar historien om den så kallade dispensationalismen till 19th century i England. Bibeln är full av passager där judarna kallade Guds utvalda folk. För många puritanska protestanter, är det en anledning att understryka de judiska rötter i kristendomen. Vissa går så långt som judiska seder i sina egna åtgärder för att ta över. De tror också att de profetior Jesus ?? återvända till jorden besannas att göra, att ett stort antal judar emot Jesus som sin Messias.
Martin Luther

Undantag

Tanken att biblisk historia kan delas upp i flera perioder, som Gud på något sätt handlar om människor, är gammal. Irenaeus av Lyons, Clemens av Alexandria, Aurelius Augustinus och andra tidiga kyrkofäder har arbetat med det.
En viktig del av detta var läran om tusenårsriket. Baserat på en tolkning av Uppenbarelseboken, Jesus efter sin återkomst till jorden på tronen av kung Davids styre över ett årtusende.
Reformationen av 1517 under ledning av Martin Luther ledde till separation av protestanter från den romersk-katolska kyrkan. Förväntningen av årtusendet bleknar i bakgrunden.

Förbundet Teologiska

Enligt den så kallade reformerta förbund teologi finns det bara ett Guds folk i enighet förenas i Jesus. Den kristna kyrkan grundades för mänsklighetens frälsning, inklusive judarna.
Eftersom den stora majoriteten av judarna förkastade Jesus som Kristus ?? Christos på grekiska betyder smord ?? ?? Liksom Messias på hebreiska; kungar inte kröntes, men smord med helig olja ?? de är i detta perspektiv inte längre sanna Israel. Covenant teologi hävdar att kristna och efterträdare ?? ?? judarna är Guds folk.

Dispensationalism

Från 19-talet puritanska i vissa protestantiska kretsar det ?? sanningen ?? av bibliska profetior återupptäcktes tro på grundandet av en tusenårig rike. Detta imperium kommer att föregås av prövning av den sista tiden, utan tvekan en mycket obehaglig tid på jorden.
Moses och wetVoorwaarden för det kommande av den sista tiden att judarna återigen lever sitt utlovade land, och templet byggs i Jerusalem. Så dispensationalists tror på en judisk återgång till Israel, och de kommer också att aktivt arbeta för det.
Den nya dispensationalism ?? mycket uitgewerkter system än den för de gamla kyrkofäderna ?? delar mänsklighetens historia i successiva perioder, eller dispenser, som Gud på något sätt arbetar med mänskligheten. Till exempel, under perioden från Moses till Jesus, var relationen mellan människa och Gud styrs baserat på den mosaiska lagen.
Varje dispens avslutas med en dom ?? ?? . Perioden oskuld ?? därmed ?? slutade med utvisning från paradiset. Syndafloden, slaveriet i Egypten och spridningen är andra domar. Beroende på flödet av dispensationalismen finns tre, fyra, sju, eller åtta distinkta dispenser.

Dispensationalism och sluttid

Dispensationalism ser en tid präglad av den kristna kyrkan som en parentes i Guds relation med judarna. Evangeliet eller gick till icke-judar, kommer Guds fortsatta ansvaret för judarna att avslöjas i slutet av den nuvarande dispens, när judarna återvända till sitt land och ta emot Jesus som Messias.
I motsats till den katolska kyrkan och de förbund teologi dispensationalists ser det i Gamla Testamentets profetior judarna utlovade rike lovade också att vara i Nya testamentet till judarna. Judarna återvänder till Israel omvända sig och bli frälsta. Det är fortfarande en tvistefråga om judarna att omvända sig innan de lämnar för Israel eller att de måste göra det på plats.
De dispensationalists göra en tydlig åtskillnad mellan Israel och församlingen. Israel består av ättling till Abraham, judar, kyrkan består av alla sparade individer. Grupperna överlappar varandra, det finns judar som har placerat sin tillit till Jesus, med de berömda och tidiga exempel på Petrus och Paulus.

Retur av judarna till Israel

Strax efter reformationen fanns puritanska protestanter som förespråkade på grund av sin kristna tro, returen av judarna till det förlovade landet. De hade uppenbarligen en annan syn än många av sina trosfränder för vilka Palestina, det heliga landet av de kristna var som tyvärr förlorades till islam.
Eftersom den puritanska tron ​​ligger nära den judiska tron, var puritan welgezinder mot judarna än vad som var brukligt på den tiden. Judarna utvisades från England 1290. Endast 360 år senare var de åter släpps in i landet, till en början bara tolereras.
Teologen Thomas Brightman ses som den brittiska fadern av begreppet returen av judarna. År 1615 skrev han att det inte fanns något säkrare än att judarna kommer att återvända till Jerusalem, eftersom det överallt bekräftas av profeterna. 1621 Henry Finch publicerar hans ?? världen ?? s Great Restaurering eller Calling av judarna, hela nationerna och riken på jorden, till tron ​​på Kristus ?? Judar i vilket han efterlyste en återgång till det förlovade landet och att konvertera till kristendomen.
Joanna Cartwright och hennes son Ebenezer, två engelska puritaner som bodde i Amsterdam och skulle ha konverterade till judendomen, in i 1649 en framställning till den brittiska regeringen att tillåta judar tillbaka till England. Dessutom sökte de brittiska stöd, till exempel i form av fartyg till judarna att lämna landet av deras förfäders avkastning.
John Nelson Darby

John Nelson Darby

Dispensationalism som komplicerat system, med dess betoning på sista tiden och inrättandet av det tusenåriga riket, är mest känd av församlingen av troende, som oupplösligt namn John Nelson Darby ansluten.
Darby ?? s centrala idéer är åtskillnad mellan kyrkan som Guds himmelska Guds folk och judarna som hans jordiska människor. Men i slutet av tiden kunde komma upp för, efter deras övergångsutbildningen. En judisk stat som heter Israel skulle vara Guds instrument för att genomföra sina planer under de sista dagarna av mänsklighetens historia. Och enda sanna, antingen Reborn kristna skulle genomföras till himlen innan den slutgiltiga striden.
Darby reste genom England och det europeiska fastlandet på trettiotalet och fyrtiotalet, och även till Nordamerika och Nya Zeeland i sextio- och sjuttiotalet. Med stor passion han bar ut hans domperiodsomfattande vyer.

Oliver Cromwell

De religiösa argument för att hjälpa judarna återvända till sitt land var de politiska makthavarna inte avgörande för sina handlingar. En ledare som Oliver Cromwell, själv en puritan, tillät judarna att återvända till England ?? denna del av framställningen av Cartwrights av 1649 lyckades ?? men han inte få flytta sedan hjälpa dem att lämna för Palestina.
Vad spelade i Cromwell var en kombination av kommersiella intressen och religiös motivering. England Cromwell var i konflikt med länder som Nederländerna, som enligt hans uppfattning, av sina stora judiska samhällen där för en god ekonomisk ställning. Deras judiska samhällen var kända för sin rikedom och kompetens inom områdena handel och internationella relationer.
Av judarna att lämna England för att återvända Cromwell hoppas ?? vara ?? Judar kan använda för att öka sin handel strömmen igen. Judarna skulle också kunna fungera som informanter om handelspolitik av sina konkurrenter.

Begränsad effekt

För många praktiska handlingar dispensationalismen inte också och framför allt eftersom de engelska judarna sig själv fortfarande såg lite i England igen och låt bosätta sig i ett land där, förutom andlig, lite gjorde det. Det faktum att judarna fick återvända till England under Cromwell, hade mer att göra med andra faktorer som är utrustade med en religiös twist.
I den 19: e-talet för att hitta fler exempel på händelser i den icke-religiösa livet som avslöjar åtminstone ett visst inflytande av dispensationalism. Förklaringen måste sökas i kommer att konvergera på flera faktorer: religion, politik och ekonomi och från den sista fjärdedelen av seklet, sekulära sionismen.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha