Disorders: Halsont

Halsont är ett klagomål som är mycket vanligt. Det kan vara mycket irriterande, eftersom det kan ge en hel del smärta när man sväljer mat och dryck som även blir svårare. Fördelen med halsont är att det oftast är över snabbt, ofta inom några dagar. I de flesta fall halsont orsakas av inflammation. Denna infektion kan orsakas av en bakterie eller ett virus. I de flesta fall är det inte nödvändigt att behandla halsont, eftersom det är en självbegränsande sjukdom.

Innehåll

  • Vad är halsont?
  • Orsaker till halsont
  • Behandlingen av halsont

Vad är halsont?

Var gör halsont ifrån? Den vanligaste orsaken till halsont är inflammation. Denna inflammation sker det finns svullnad av slemhinnan, halsen, svullna slemhinnor detta kan vara smärtsamt. Du kan tänka mig att du kan drabbas av det måste svälja och äta och dricka. Halsont är vanligtvis en kort klagomål. Det är ett klagomål som kan orsaka mycket obehag. Förutom halsont, människor har också feber och allmän sjukdoms, som fortfarande kan göra en olägenhet klagomål. När det finns en halsböld, är detta en böld i tonsillerna, kan det fortfarande vara ett annat symptom förekommer utöver halsont. Detta symptom är trismus. Trismus innebär att man inte kan öppna mer eller kämpa mun.

Orsaker till halsont

Såsom nämnts ovan, är halsont ofta orsakad av inflammation. Denna inflammation än en vy i halsen och slemhinnor i tonsillerna, tonsiller. Denna inflammation kan orsakas av olika patogener. Dessa patogener kan dela grovt i två grupper, nämligen de virala patogener och bakteriella patogener. Strupcancer kan också vara en orsak till ont i halsen. Vanligtvis emellertid halsont orsakas av ett virus, eller en bakterie.
Viral
Virala infektioner i halsen, vanligen förekommer i en övre luftvägsinfektion. När detta är fallet, kan du känna igen detta eftersom utöver halsont är symptom på hosta, rinit. Det kan också finnas en viral halsinfektion utan närvarande samtidigt en övre luftvägsinfektion. De vanligaste virus som kan vara orsaken halsont; rhinovirus och adenovirus.
En separat typ av halsont orsakas av ett virus, är det halsont orsakas av Epstein-Barr-virus. Detta virus är också känd som körtelfeber. Viruset orsakar infektiös mononukleos. Med mononukleos kommer i tillägg till det halsont är andra klagomål. Sjukdomen börjar med akut halsont, som vanligtvis finns en betydande feber, svullna lymfkörtlar i halsen och jag Exudat halsen. Efter en tid, vanligtvis efter en vecka, ser en en generaliserad lymfadenopati. Dessutom kan en också ha en förstorad lever och mjälte. Efter en tid kan det finnas en trötthet som kan vara flera veckor till månader. Pfeiffer sjukdom är vanligare att äldre barn och ungdomar. Trötthet symtom är oftast ses hos ungdomar.
Bakteriell
Bakteriella infektioner i halsen kan också orsaka en halsont. De vanligaste bakteriella patogener av halsont är; beta-hemolytiska streprokok, Haemophilus influenzae och Staphylococcus aureus. Såsom nämnts ovan, även om en bakteriell halsinfektion kan också orsaka en halsböld. Vad händer i det här fallet är att infektionen inte är begränsad till halsen slemhinnan, samt tonsiller, men att infektionen sprids bakom och runt halsen mandel som kan formas till en infiltrat eller en böld. Detta fenomen uppstår vanligen på en tonsill, inte på båda sidor. Patienten kan ha trismus, vilket innebär att mynningen inte kan öppnas på rätt sätt och är vanligtvis mycket sjuk.

Behandlingen av halsont

Halsont vanligtvis inte kräver behandling eftersom det ofta är en självbegränsande sjukdom, vilket innebär att sjukdomen kommer att passera. Det är också sant att många hals symtom orsakas av en virusinfektion. Antibiotika hjälper inte virusinfektioner, de hjälper bara mot bakterier. Den har en virusinfektion ingen mening att använda antibiotika. Vanligtvis symptomen efter några dagar blir färre. När det är mycket bekymrad över den halsont ibland kan det finnas smärtlindring upplevt. Vanligtvis paracetamol tillräcklig för att minska smärta till en acceptabel nivå. Antibiotika ges när det finns tecken på en bakteriell infektion och har långvariga symtom. Ordineras av en halsböld antibiotika och det kan vara att abscess inristade bör vara.
(0)
(0)

Kommentarer - 1

Jag har varit mer än två veckor, halsont och jag är väldigt hes och mycket trött. Erhållet från GP Amoxicillin 500mg 3per dag och prednisolon tabletter men tyvärr inte hjälpa. Jag har också en hel del nervsmärta. Ibland feber och mage och lungor ont. är väldigt orolig. Vad händer nu? Vill du hjälpa mig med råd? Tack på förhand.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha